Тези, които са пристигнали в Обединеното кралство преди 31 декември

...
Тези, които са пристигнали в Обединеното кралство преди 31 декември
Коментари Харесай

Европейците във Великобритания са силно непредставени политически

„ Тези, които са пристигнали в Обединеното кралство преди 31 декември 2020 година, би трябвало да аплайват за новия статут на престояване . Става въпрос за статут на предзаселване или заселване. По принцип тези, които са пристигнали преди тази дата, могат значително да запазят досегашните си права. Но тези, които дойдоха в Обединеното кралство след този временен интервал сред Обединеното кралство и Европейския съюз, завършил на 1 януари 2021 година, би трябвало да имат виза, с цел да работят и учат в Обединеното кралство. Студентите от Румъния или България, които желаят да учат тук, би трябвало да получат студентска виза. По същия метод тези, които желаят да работят, би трябвало да имат работна виза. През миналия интервал доста европейци осъзнаха, че правата им са се трансформирали, че би трябвало да подхващат разнообразни ограничения, да изготвят разнообразни документи, с цел да имат повече права “. Това каза Александра Булат, областен консултант в Кембриджшир, Англия, и теоретичен помощник в университета в Стратклайд. Работи и за „ 3-те милиона “ – Неправителствени организации, която организира акции за правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия. 

След излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз, живеещите в страната жители на други европейски страни се оказаха застрашени да изгубят доста от правата си. Интервю с румънската активистка Александра Булат за това по какъв начин новата обстановка е тласнала тези общности към по-активно образуване и присъединяване в локалната политика, и по какъв начин води до оформяне на нова „ европейска “ еднаквост. 

По думите на Булат преди референдума през 2016 година доста хора са се асоциирали със страната, в която са родени – че са румънци, българи или французи, само че след Брекзит доста европейци имат европейска еднаквост

„ Независимо къде се намираме, правата ни се трансформират. Всички трябваше да аплайваме за нов статут и имахме доста въпроси. Сега работя доста измежду румънската общественост. Редица други европейци тук ми споделят, че след Брекзит са развили европейска еднаквост. За страдание, да бъдеш европеец не постоянно е с доста позитивно значение – особено за тези британци, които са дали своят вот за овакантяване на Европейски Съюз. Те гласоподаваха и за ограничение на имиграцията от Европейски Съюз. И в прочут смисъл към този момент има повече отрицателни стандарти за европейците, за въздействието на европейците върху пазара на труда тук и други неща . Така че за мнозина новата европейска еднаквост след Брекзит е метод да се усещат по-обединени, тъй като има проблеми, които засягат всички тях. Но въпреки това, да бъдеш „ европеец “ е обвързвано с отрицателен облик за някои хора и медии във Англия “.
Интервюто с Александра Булат и коментар на кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов по тематиката за процедурата по издаване на статут на уседналост за европейците, които не престават да живеят на Острова след Брекзит, можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР