Тези дни Великобритания няма много поводи за радост: Брекзитът, третият

...
Тези дни Великобритания няма много поводи за радост: Брекзитът, третият
Коментари Харесай

Една година след Брекзит: нещата за Великобритания не изглеждат добре


Тези дни Англия няма доста мотиви за наслада: Брекзитът, третият локдаун и рекордно високата смъртност я изправят пред огромни проблеми. Една година след излизането от Европейски Съюз нещата не наподобяват по никакъв начин добре.

Борис Джонсън

Миналата седмица на заглавните страници на редица английски вестници се появи фотография на Борис Джонсън с клюмнала глава, написа организация ДПА. Причината за унилия тип на премиера са смъртните случаи по отношение на Ковид-19, които към този момент са над 100 000 - връх в Европа. А лечебните заведения от седмици работят оттатък рамките на потенциала си. Правителството и персонално Джонсън трябваше да изтърпят доста тежки обвинявания. Агенцията обаче показва, че най-малко с имунизациите страната се оправя чудесно. Във всеки случай - много по-добре от Европейски Съюз. На Острова са ваксинирани към този момент близо 8 милиона души. А да вземем за пример в Германия - едвам 1,8 милиона.

ДПА обаче акцентира и друго: че през последните седмици Борис Джонсън е имал много кахъри в следствие от излизането на Англия от Европейски Съюз. Съмнения в смисъла на целия Брекзит-проект се надигнаха най-много след новините за появилите се компликации в търговията с континента, изключително за рибарите, чиито ползи министър председателят обещаваше да отбрани.
Редакцията предлага
И през 2021 няма да има раздвижване

Англия е потънала тежко в третия локдаун, а стопанската система ѝ е в колапс, написа по същата тематика немският " Тагесшпигел ". Вестникът напомня, че съгласно премиера Борис Джонсън не може и да се мисли за отварянето на учебните заведения и детските градини, камо ли на пъбовете и заведенията за хранене още през март. Според МВФ, през 2020 година стопанската система на страната се е свила с цели 10%, а и през тази година раздвижване не може да се чака.

" Тагесшпигел " цитира окуражителните известия на формален Лондон за подписаните търговски съглашения с общ размер над 1 милиард евро. Експертите обаче не споделят този оптимизъм, написа вестникът. По-нататък в разбора четем:

" Цели две трети от този търговски продан са резултат от съглашението с Европейски Съюз, реализирано на Бъдни вечер, което към момента предизвиква трайни главоболия на редица сектори на Острова. Четири седмици след окончателното излизане от най-големия вътрешен пазар в света, във Англия се множат недоволствата на рибари и свиневъди, на интернационалните търговци и снабдители от прекомерно скъпите бюрократични трудности в бизнес-връзките с континента. Само през първите три седмици от тази година стокообменът се е свил с 38% в съпоставяне със същия интервал на 2020. "

Вестникът цитира канадския икономист Джейсън Лангриш, съгласно който на Острова считат договорката с Брюксел за триумф само заради очакванията, че тя " ще предотврати хаоса ". Той прецизира, че с тази договорка британците съумели само да удължат някои търговски контракти с Европейски Съюз, само че не и да сключат нови.

Брекзитът излиза много скъпо

Авторът на публикацията Себастиан Боргер разяснява сегашната обстановка по този начин: " Най-голямата премия за напусналия Остров би било съглашение за свободна търговия със Съединени американски щати. Ето за какво министър председателят Борис Джонсън трескаво се опитваше да се контракти с някогашния президент Доналд Тръмп. Този проект обаче се провали, както и предричаха ветераните на трансатлантизма. Бившият английски дипломат във Вашингтон Ким Дарък счита, че и през идващите четири години надали ще има такова съглашение, просто тъй като новият президент Джо Байдън се е прицелил в две други, по-големи награди: ново Тихоокеанско съглашение и контракт с Европейски Съюз. Междувременно Брекзитът подяжда самия пиедестал: съгласно МВФ, единствено през актуалното тримесечие разделянето с Европейски Съюз ще коства на Англия 1% от Брутният вътрешен продукт. А специалистите от мозъчния център Niesr пресмятат, че в границите на три години Брекзитът ще понижи икономическия растеж на страната с цели 5,5%. "

" Тагесшпигел " написа още, че Брекзитът и пандемията са провокирали невиждано бягство на хора към континента, като единствено Лондон е изгубил към 700 000 души - или 8% от популацията си. Много млади европейци, които работеха в ресторантьорския отрасъл в столицата, бяха принудени да изоставен, тъй като в следствие от локдауна изчезнаха многочислени работни места, установи създателят. И напомня, че след Брекзита страната към този момент не може да разчита на евтина работна ръка от Европа, тъй като ще бъдат нужни работни визи.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР