Тези дни мачовете от европейското за малко изместиха темата за

...
Тези дни мачовете от европейското за малко изместиха темата за
Коментари Харесай

За вентилатора и идентитета на северните македонци

Тези дни мачовете от европейското за малко изместиха тематиката за разногласието ни със Северна Македония. Макар че това не е напълно правилно. Дори на футболното поле нашите югозападни съседи незабавно съумяха да сътворят интернационален дипломатически гаф в преследването на своя пусти „ идентитет “. Още в първия си мач на първото си европейско състезание те се изтъпанчиха гордо на терена с фланелки и емблеми, в които не участва думата „ Северна “ - наложителна част от формалното название на балканската страна. С това северните македонци за прощален път демонстрираха, че не зачитат интернационалните съглашения, в тази ситуация Преспанския контракт с Република Гърция



Сред знамената на северномакедонската агитка постоянно се среща звезда с 16 лъчи

Гърците обаче за следващ път демонстрираха, че никак „ не им цепят басма “, за което без подозрение би трябвало да се поучим от тях. Министърът на спорта Лефтерис Авгенакис незабавно изпрати писмо до президента на УЕФА Александър Чеферин и подаде тъжба по отношение на името, употребявано от тима на Игор Ангеловски. Според него наименованието на македонската футболна федерация би трябвало да съдържа думата „ Северна “ и пред латинската абревиатура FFM (Football Federation of Macedonia) да се добави и буквата N (за North - Северна). В писмото си гръцкият състезателен министър акцентира, че неналичието на смяна в името на футболната федерация би означавало потъпкване на съглашението сред двете страни.

Часове по-късно стана ясно, че РСМ няма да се разминат единствено със сигнал до УЕФА, а хлътват в тежък дипломатически скандал. Мигновено реагира и гръцкият външен министър Никос Дендиас, който изпрати сходно писмо до сътрудника си Буяр Османи. Външният министър на РСМ трябваше да се оправдава, че националният

Северният македонец от албански генезис не звучеше по никакъв начин безапелационно на фона на всеобщата нервност в Северна Македония по случай класирането на финалите на Еврофутбол. Нищо че към този момент нашите „ братовчеди “ (както ги назовава Коста Филипов) отнасят там крепък бой. А може би етническият албанец Буяр Османи е бил покъртен от един различен скандал на терена, когато австрийският футболист от сръбски генезис Арнаутович напсува на „ шиптър “ северномакедонския състезател от албански генезис Езджан Алиоски. И да се е замислил до каква степен са доброжелателни „ братята сърби “, когато дават по стотина безвъзмездни ваксини за Ковид. А Северна Македония в отговор радостно отстранява пътните такси за пътуващите през страната сръбски жители.



Вариантът на кирилица на името на Северномакедонската футболна федерация

Впрочем, като приказваме за нарушаване на Преспанското съглашение, дано гърците погледнат знамената със звезди с 16 лъчи, които постоянно вее агитката на Република Северна Македония. Както е известно, на тях би трябвало да е изобразен знак, сходен на така наречен „ звезда от Вергина “. За забравилите ще напомня, че става дума за едно изобретение на гръцкия археолог Манолис Андроникос. През 1977 година той попадна на царска гробница от антична Македония (с Преспанския контракт северните македонци в действителност признаха, че нямат нищо общо с нея!) Във вътрешността ученият откри златно сандъче с изобразена звезда с 16 лъчи, а самото оборудване бе оповестено от гръцката страна за заупокойно място на Филип, бащата на Александър Велики.

Още по времето на БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония) край Вардар гордо си пришиха „ звездата от Вергина “ на знамето. През 1995 година обаче след следващия мощен напън на Гърция те бяха принудени да понижат лъчите на 8. Скопските историчари естествено имаха готово пояснение - такова осемлъчно „ сонце “ имало върху камък от бронзовата ера, открит край северномакедонския град Кратово. Той давал началото на античното македонско изкуство.             

Зевзеците обаче незабавно кръстиха новия държавен знак „ вентилатор “. А ние би трябвало да се запитаме не беше ли по-добре в Скопие да понижат лъчите напряко на 5. Защото златна петолъчка на червен декор се мъдреше върху знамето на Социалистическа Федеративна Република Македония до 1991 година Съвсем в духа на сърбокомунистите от разнообразни партии, ръководещи Северна Македония до през днешния ден.

Но стига толкоз футбол. Нека преминем към събитието на седмицата – дълго чаканото посещаване на северномакедонския министър председател Зоран Заев в София. Още в утринните часове той бе отсечен от ръководителите на две от трите най-големи български партии сега – Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Те застават твърдо зад алените линии, бранещи българската история и език, които бяха признати от нашето Народно заседание още преди две години.

Разбира се най-важни са срещите на Заев със служебния министър председател Янев и най-много с президента Радев, който действително ръководи през днешния ден. Още в деня преди визитата на северния македонец българският министър-председател изрично съобщи, че българското държавно управление няма никакво желание да отстъпва. При директните диалози Янев закономерно бе много по-обран, като акцентира на премахването на езика на омразата сред двете страни. Горе-долу в същия звук бе изявлението на президента Радев, който употребява прекомерно меката фраза „ Остават някои нерешени въпроси “.

От своя страна Зоран Заев бе във вихъра си. Както съм казвал и различен път, този политик има доста лица и готови слова за всеки случай. При диалога с премиера Янев в две фрази той четири пъти се закле, че българи и и северни македонци са първи братя. Някак си мъчно може зад необятната и откровена усмивка да се види индивида, показващ на българите междинен пръст и разказващ пиперливи вицове за маймуните.

И още една лъжа (да не кажа неистина!) На въпрос на публицисти дали работата на взаимната историческа комисия ще продължи, министър председателят на РСМ сподели, че към този момент има реализиран контракт за 5 исторически персони и за 3 исторически интервала. Но нали единствено преди пет дни съпредседателят от северномакедонска страна на смесената историческа комисия Драги Георгиев тъмно съобщи пред скопското електронно издание „ Локално “, че „ пътят е довел до средата “, тъй като политиците се месели в решаването на историческите проблеми. Като образец той даде сякаш изчистения въпрос за цар Самуил, по който в действителност дебатът продължавал. „ Не можем да приемем да представяме тази страна (на Самуил – Н. О.) като единствен и директен правоприемник на Българското царство “, сподели Георгиев. И още веднъж приказва за „ модерно европейско “ схващане на историята, което включвало разнообразни тълкования на предишното (?!)

Като цяло към този момент българската страна удържа на натиска и всевъзможните северномакедонски клевети. Но се приказва за някакво важно  предложение, направено от Заев уединено на нашите управници. Не знам какво е то, обаче се усещам длъжен да предупредя президента Радев: „ Внимавайте и не вярвайте на песента на сирените! “ Припомням, че съгласно древногръцката митология дъщерите на речния господ Ахелой, сирените, примамвали преминаващите кораби към скалите, където те се разбивали и моряците намирали гибелта си.

 А в случай че желае да види същинското и неприкрито с маска лице на македонизма, дано нашият президент огледа декларацията на близката до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ партия „ Глас на Македония “ от 10 юни: „ Прecпaнcкoтo cпoрaзумeниe oтвoри „ кутиятa нa Пaндoрa “ нa Бaлкaнитe, къдeтo вeднaгa ce пoявихa идeи зa „ вeлики cили “ кaтo идeятa зa Вeликa Бългaрия. Сега то е съображение за изнудване от страна на България, за блокирането и присвояването ни. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР