Тези 2,9 милиона евро, които ще получим, са за превенция

...
Тези 2,9 милиона евро, които ще получим, са за превенция
Коментари Харесай

Десислава Танева с последни подробности за обезщетенията за свиневъдите

Тези 2,9 милиона евро, които ще получим, са за предварителна защита за Африканската чума по свинете по тъй наречените "превенционни годишни проекти 2018-2019 г ". Това значи поддръжка на Националната лаборатория за проучванията на Африканската чума по свинете, поддръжка за диагностикумите, за броя лабораторни проучвания – всичко, което страната реализира като предварителна защита и контрол в съответните зони.

Това сподели в изявление за БНР министърът на земеделието Десислава Танева във връзка вчерашната си среща с еврокомисаря по опазване на здравето Витянис Андрюкайтис в Брюксел, на която стана ясно, че България ще получи 2 900 000 евро от Европейски Съюз за битка с африканската чума по свинете. Министърът посочи, че дейностите към този момент са осъществени, само че предстоят съгласувания на техническо ниво. До 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро за отплата за унищожените свине в индустриалните свинеферми. „ Те са по по този начин наречената „ опция за незабавна помощ “ в обстановка на африканска чума по свинете, както сме ние сега. Това писмо беше изпратено на 30 юли от Българска организация по сигурност на храните и включва прогнозната стойност за обезщетяването на огнищата, където са регистрирани в регистрирани свиневъдни обекти и във връзка унищожаването на записаните прасета в тези обекти “, разкри Танева.

В понеделник БАБХ е актуализирала прогнозите си поради новите огнища, открити след 31 юли, и тя ще е към 15 милиона евро, изясни Танева. „ Комисар Андрюкайтис се ангажира в доста къс период - до 30 дни, Комисията да излезе с решение. Това решение ни е безусловно належащо, защото от %, с който ще съфинансира Европейска комисия разноските на България, половината ще ги преведе предплатено и ние ще можем да стартираме съответните компенсации. Компенсациите от близо 15 милиона не са единствено за индустриалните свинеферми, а за всички, които са регистрирани и с регистрирани прасета, само че към сегашния миг, от 30 огнища, 6 са записаните и шестте са индустриални ферми “, сподели още земеделският министър.

Реално компенсациите си свиневъдите могат да получат към месец след приключването на цялата процедура по унищожаването със съответните документи. „ Има период от един месец, в който, по настояща разпоредба, се прави оценката и след приемането на оценката се дължи компенсацията “, добави тя.

На диалога с еврокомисар Витянис Андрюкайтис е станало дума и за прасетата, отглеждани в заден двор, изясни Танева. Държавата ще търси помощ от Европейска комисия за основаване биосигурност в тях. „ Тема: „ противозаконни стопанства “ не съществува за Европейска комисия, не следва да има въобще, а камо ли да приказваме за обгръщането им в тези превенционни и проекти или незабавни ограничения. Половината от срещата, на процедура, мина в пояснения за обстановката с персоналните стопанства, които не са регистрирани и нямат ограничения за биосигурност. Ще предложим в Превенционния проект за 2020 година ограничения, които са в посока биосигурност на дребните стопанства. Ще би трябвало да ги защитим и да намерим тяхното обосноваване в европейското ветеринарно законодателство, с цел да получим тази поддръжка. Идеята е тези стопанства да репопулират, който желае несъмнено, и развъждането на прасета да става при условия на биосигурност и регистрация. Това би трябвало да създадем! Договорихме тези оферти да ги опишем и да ги предложим като проверка на Превенционния проект за 2020 година. БАБХ стартира работа от през днешния ден по тази тематика “, безапелационна бе Десислава Танева.

Легализирането на всички стопанства е мярка, която би трябвало да се предприеме без значение дали има африканска чума, съобщи още тя. „ Трябва да има построени ограничения за биосигурност, където се гледат прасета. Това е главното, което би трябвало да създадем. Това, което вършим в Южна България, за да не допуснем вируса да се разрасне при домашната свиня в Южна България, е в интерес на хората - с цел да усвоят месото, което са отглеждали. В миг на вписване на огнище си има категорично законодателство, европейско, което се ползва незабавно - умъртвяват се и се загробват ", сподели Танева.

Предвидените 300 лева, които страната даде обещание на стопаните за стерилизация, няма да отидат във компании, безапелационна е тя. „ Това е за дворът на село, селският двор, да бъде прочистен от самия си собственик, дезинфекциран, оправен, една година да не се гледат прасета и, при репопулация, при изискванията на закона, с построени минимални ограничения за биосигурност, които ще бъдат дадени на регионалните дирекции по сигурност на храните, да се репопулира “.

Танева акцентира, че съгласно закона в стопанства вид „ заден двор “ могат да се отглеждат до 5 свине за угояване, само че без прасета майки. От 21-ви септември до 3 октомври ще има одит от Европейската комисия във връзка с ограниченията, които прилагаме за африканската чума по свинете, добави Танева.

„ Нямам терзания във връзка с това, че ограниченията или проектите могат да бъдат отречени, по простата причина че проектите, по които се ползват тези ограничения, са утвърдени от Комисията. Експертите, които бяха на посещаване при нас, трансформираха проекта във връзка с дивата свиня и там променихме ограниченията, които се ползват. Има Европейска пътна карта за битка с АЧС на дива свиня и, на процедура, тези ограничения ни бяха наложени - във връзка с установяване на 200 квадратни километра инфектирана зона към открит случай, възбрана за всевъзможни действия в тези инфектирани зони, извънредно и единствено претършуване за умрели трупове в границите на два месеца, до момента в който територията, на процедура, се откри, че е чиста “, добави министърът.

Танева, която е от Сливен, съобщи, че не познава част от хората, които стачкуват на пътя Сливен-Ямбол.

„ Не можем да развалим нещо, което към този момент е направено. Ние единствено би трябвало да вършим още и то доста повече “, съобщи Десислава Танева по отношение на оградата по границата с Румъния, която би трябвало да защищава страната ни от нахлуването на инфектирани диви прасета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР