Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от

...
Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от
Коментари Харесай

Георги Първанов: Няма хеттрик на Борисов в Москва, но поне се върнахме в мача


Тезата за това, че стратегическата ни ориентировка допуска отвод от огромните енергийни планове - това е неуместно и национално безконтролно. Това сподели в предаването " Неделя 150 " Георги Първанов, президент на България 2002 - 2012 година:

" И едното, и другото е допустимо. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон – България печели от съветските енергийни планове, които са български по своето осъществяване и темперамент, и от наличието на американски военни елементи в България. И в двете столици тази стратегическа ориентировка се приемаше доброжелателно и с схващане. След това може би пристигнаха комплексите и започнахме да се потвърждаваме евроатлантически, като късат с тези енергийни планове, които са, за мен, най-хубавото като инвестиция, желание, можеха да бъдат и като реализация – в годините на българския преход. "

" Що се отнася до виновността – тя е доста тежка, само че още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко закъснение, а това беше времето в което тези планове трябваше да бъдат направени необратими ", добави Първанов.

Относно т.нар хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещаване в Москва Първанов означи:

" Няма хеттрик, несъмнено. Аз също играя футбол. Добрата вест е, че с тази аудиенция се върнахме в мача. Дотук с метафорите. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма от кое място да се вземе този газ. Даже по времето на „ Южен поток “ ние бяхме детайл от един огромен, богат пренос, от който можехме да печели не 30 млн, както подмятна някой, а 10 пъти повече. Но концепцията да търгуваме – това няма по какъв начин да стане. Това право си го е завоювала Турция. Турция прави по този начин: купува на едната граница, продава на другата на цени, каквито желае. 

Нашият шанс е, че имаме стратегически разположение. Не тъй като сме доста скъпи. По различен метод стои Сърбия. Вучич беше на парада на успеха и тези неща се ценят в Москва. А ние желаеме от през днешния ден за на следващия ден, от през днешния ден за през днешния ден, да получим някаква революционна смяна в отношението към България. /…/ Не може след 8-9 години неявяване на контакти, след тежки реплики, след офанзиви от най-високо ниво от българската страна (разбира се и съветската не е оставала длъжна), по-късно, което се нагнети като напрежение, не можем да чакаме, че ще се случи нещо революционно ново. Но прагматичното е част от " Турски поток " да мине през България. "

" Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат, когато става дума за външна политика, изключително когато става дума за връзките с Русия. Има място и за двамата и обикновена съгласуваност би трябвало да се получи. Сега тя не е реалност. Има толкоз необятно поле за взаимоотношение с съветската страна, че тази конкуренция и ревнивост за мен е необяснима ", счита Георги Първанов.

Запитан не е ли необичайно, че Българска социалистическа партия внася предлагането за анулация на мораториума за АЕЦ „ Белене “ Първанов беше безапелационен, че мораториумът би трябвало да падне неотложно:

" Не виждам различен вид с изключение на рухването на мораториума. Парламентът би трябвало да развърже ръцете на държавното управление за контакти с вложителите. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР