Tevel Aerobotics Technologies - израелски стартъп, разработи единствените в света

...
Tevel Aerobotics Technologies - израелски стартъп, разработи единствените в света
Коментари Харесай

Израелски стартъп разработи летящи автономни роботи, които берат плодове

Tevel Aerobotics Technologies - израелски стартъп, създаде единствените в света летящи самостоятелни роботи (FAR), които берат плодове. Така компанията оказва помощ за решение на рецесията с неналичието на работна мощ за производителите. Старт-ъпът има и други решения за роботи за бране на плодове, само че те са огромни наземни машини, които не са толкоз гъвкави, ефикасни или рентабилни.

Летящите роботи идват до дървото, откъсват ябълка, праскова или нектарина с леко завъртане на смукателните си рамена и деликатно ги оставят в резервоар за събиране.
-->
Те са привързани към платформа, тъй че в никакъв случай да не им свърши силата, работят неуморно денонощно без отмора, не се нуждаят от храна, жилище или визи, не стопират за кафе, нямат нищо срещу топлината от слънцето… и те в никакъв случай не дават отговор.

И освен това. Те са оборудвани с камери, които правят оценка точния размер и цвят на всяко парче плод и избират единствено това, което е изцяло узряло. Те също по този начин дават на фермера скъпи данни – актуализации в действително време за напредъка на прибиране на реколтата, време до довеждане докрай, определено количество и цена.

Tevel може да разположи десетки от своите обекти в цяла овощна градина – четири или осем, свързани към мобилна платформа – по време на дребния времеви прозорец, когато реколтата е подготвена за прибиране на реколтата.

 „ Намирането на берачи на плодове е най-голямата грижа на всеки фермер “, споделя Янив Маор, създател и основен изпълнителен шеф на компанията. „ Попитайте който и да е фермер, където и да е по света, и те ще ви кажат, че нямат хора. Освен това потреблението на храна се усилва, само че съществуването на работна ръка понижава. Има празнота и тази празнота пораства. "

В доста случаи плодовете се оставят да гният на дървото, тъй като просто няма кой да ги бере. Това съставлява към 10 % от всички плодове, отглеждани в международен мащаб. Пандемията утежни още повече нещата, защото блокировките попречиха на служащите мигранти да пътуват.

Сега роботите са ситуирани в Голанските възвишения в Израел, където берат азиатски круши, в Италия, където берат ябълки, праскови и нектарини, и в Калифорния, където берат нектарини и сливи. „ Преместваме се в Испания, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия и Азия “, споделя Маор. „ Също по този начин планираме да отидем в Китай и Япония. Всяка година планираме да се разтеглим до от ден на ден и повече географии. “

Те също по този начин прибавят авокадо и манго към листата с плодове, които роботите могат да берат. Те са стъблени плодове, които изискват рязане, тъй че има напълно нов набор от умения за образование на роботите. И в бъдеще те ще поемат спомагателни задания, като резитба и напръскване с пестициди.

Роботите Tevel към момента не са толкоз бързи, колкото хората-берачи. В момента могат да се оправят с към звук, на половина от човек. Но те са щастливи да работят на три смени дневно и с развиването на технологията те ще ускорят.

„ Ние не сме сурогат на работната ръка, ние сме решение за дефицита на работна ръка “, споделя Маор. „ В бъдеще по-малко хора ще работят в брането и повече ще работят в ръководството на роботите, анализирането на данните и вземането на решения. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР