ТЕЦ “Варна, чийто мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС

...
ТЕЦ “Варна, чийто мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС
Коментари Харесай

Ей това е приятел! Някой купи непроизведен ток от ТЕЦ-а на Доган за 27,5 милиона лева!

ТЕЦ “Варна ”, чийто мажоритарен притежател е почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е получила 27,5 млн. лева за ток, който още не е произвела, гръмна „24 часа“.

Доставките на газ за централата са спрени поради насъбран дълг към “Булгаргаз ”, за което “24 часа ” писа още на 12 декември.

Въпреки това тецът е пуснал търгове за ток на енергийната борса в края на предходната седмица и началото на тази. На тях са били направени поръчки за доставка на електрическа енергия през януари за малко над 27,5 млн. лева

В търговете, на които са били подписани покупко-продажбите, е взел участие един покупател. При такива случаи името му не се афишира и към този момент не е известно кой заплати тази сума на теца за към момента непроизведен ток.

Имало е и още търгове за електронерегия от варненския Топлоелектрическа централа, само че те не са били сполучливи. Данаил Папазов, който е представляващ Топлоелектрическа централа “Варна ” и някогашен транспортен министър в държавното управление на Пламен Орешарски, е коментирал пред Mediapool, че с приходите от договорката ще бъдат погасени отговорностите към “Булгаргаз ”, които са 24 млн. лева

Папазов твърди, че сега се договаря с “Булгаргаз ” за споразумяване на отговорностите и още веднъж показва, че част от търговете са се провалили, тъй като цената на тока не се е връзвала по отношение на разноските им за газ. От газовото сдружение прецизират, че имат контракт с Топлоелектрическа централа “Варна ” и доставките ще бъдат обновени след уреждането на неплатените фактури.

На 12 декември Папазов сподели пред “24 часа ”, че от 1 октомври са спрели сами централата, защото макар високите цени на тока на борсата производството му не било рентабилно поради пиковите стойности на газа. За 1 мегаватчас ток се заплащат над 400 лева за природен газ плюс 20 лв. за въглеродни излъчвания, изясни Папазов.

Спряхме ги, тъй като дължат пари, съобщи обаче изпълнителният шеф на “Булгаргаз ” Николай Павлов пред “24 часа ”. По думите му дългът е към 24-25 млн. лева Газовата компания е прекратила подаването на синьо гориво, както е запорирала и сметки на централата. Павлов посочи, че мерят всички с един критерий – дали си заплащат газа.

Дългът на теца съгласно шефа на “Булгаргаз ” е за газа от август и септември.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР