Тест от 1950 г. проверява дали компютър има “човешки разум

...
Тест от 1950 г. проверява дали компютър има “човешки разум
Коментари Харесай

Гласови асистенти ни помагат да гледаме децата, готвим и пазаруваме

Тест от 1950 година ревизира дали компютър има “човешки разсъдък ”

Прибирате се у дома и с няколко фрази нагласяте осветлението и пускате музика, която да ви разведри. Всичко това, без да докосвате ключа на лампата и музикалния плеър, единствено накратко го прави “духът от колонката ”. Това са гласовите асистенти, които са вградени в тонколони и извършват разнообразни гласови команди

Те са основани, с цел да вършат всекидневието ни по-лесно и да ни оказват помощ в пестенето на време. Докато се приготвяте за работа, можете да питате вашия асистент какво ще бъде времето, с цел да знаете по какъв начин да се облечете и дали ще ви бъде необходим чадър. Използвайки единствено личния си глас, притежателите на гласови асистенти могат да схващат какви са последните вести, без да се постанова да пускат тв приемник или да наблюдават онлайн медии. Докато приготвяте вечеря и се чудите дали дадена фалшификация е подобаваща за вашето ядене, може да получите отговор, до момента в който режете продуктите.

Гласовите асистенти могат да работят и разведряващо на притежателя си, тъй като по негово предпочитание могат да описват и смешки.

Компанията на Джеф Безос Amazon кръсти операционната система, която се слага в разнообразни тонколонки, Alexa. За всеки консуматор има разнообразни размери, като най-малките се събират в длан. Колонките се споделят Echo, а Alexa е духът в тях. Асистентите могат да бъдат и тревога, и синоптик, а даже и бебефон. Alexa разполага с камери и 4 микрофона, като с едно изречение можете да видите детската стая или кой чука на вратата, като поставите колонка пред портала.

Разработките на Amazon са в две генерации гласови асистенти. По-новата Alexa се задейства единствено с гласова команда и няма бутон за пускане.

Homepod на Apple е гласов асистент, който също дава на притежателя си услуги единствено благодарение на гласова команда. Системата, която е вградена в него, се назовава Siri, като тя е внедрена и в смарт телефоните, които компанията предлага. Siri може да дава настояща информация и с достъп до “умните ” устройства вкъщи също може да контролира даже и температурата в стаите.

Докато вършите домакинските си отговорности, можете да слушате аудио-книга. Alexa също има достъп и до телевизионните канали, даже може да е асистент и в извършването на покупки, като тя може да се свързва с други устройства, които са с тази операционна система. Помощниците могат да вършат и видеоразговорите сред околните още по-бързо, както и да

управляват другите “умни ”

устройства в дома ви

Гласовите асистенти на Гугъл, Amazon и Apple са налични и като приложение за смарт телефон. Те могат да дават отговор на въпроси - единствено с гласови команди и без допиране. Това е доста комфортно за водачите. Microsoft също предлага тези услиги в създадения гласов помощник Cortana.

Разнообразието от гласови асистенти е огромно - Samsung също има своите асистенти Viv и Bixby. В онлайн изследване от 2017 година 75% показват, че са пробвали гласовия помощник Siri, с помощника на Гугъл са били осведомени 34%, 26% са работили с Alexa и 12% - с Cortana.

Гласовите асистенти могат да дават информация какво включва графикът за деня на своя консуматор, както и да прибавя срещи и увещание за тях. Асистентите търсят своето

приложение и в

автомобилната промишленост,

като към този момент са създадени и за транспортни средства, като могат да бъдат навигация за посока, даже да откриват най-близката бензиностанция или да дават информация за настоящата пътна конюнктура. Шофьорът може да се обади по телефона единствено с команда, както и да откри подобаващата радио станция, като зададете желания род музика.

Гласовите асистенти ще навлизат от ден на ден в автомобилната индустрия, като към този момент няколко производители са декларирали интерес да вкарат помощниците и в колите.

С навлизането на гласовите асистенти се появяват и неточности, които би трябвало да бъдат отстранени. В началото на март тази година потребителите, които употребяват гласовите асистенти на Amazon с умната система Alexa, са подали сигнали за нередности. Техният асистент, който се ръководи гласово, е издавал звуци, които хората опреличават като смях, само че без да е получавал командите за това. Alexa не е изпълнявала желанията на клиентите, а се е смеела на командите им. От компанията по-късно оповестиха, че са коригирали държанието на асистента. Обяснението е, че системата е разпознавала звуци като командата “Alexa, смей се ”.

Първият гласов помощник

е създаден от IBM

през 1961 година и е успявал

да разпознава 16 думи

Гласовите асистенти разпознават човешката тирада, а съумяват ли хората да разпознаят чатботовете? Чатботът е компютърна стратегия, която дава отговор автоматизирано на запитвания на клиенти и основава чувството за диалог с същински човек. Диалогът се реализира посредством текст или други образни детайли като изображения и емотикони. Голяма част от бизнеса е внедрил чатботове за осъществяване на поръчки, тъй като по този начин не се ангажира съответен чиновник, който да дава отговор на потребителските запитвания или да пренасочва техните поръчки.

Първият чатбот се създава от 1960 година под името Eliza. И през днешния ден те се водят по ключва дума и по този начин плануват нашите отговори и поддържат диалог (виж таблицата).

Британският математик Алан Тюринг създава тест за инспекция дали компютърът има разсъдък в човешкия смисъл на думата. При него се взаимодейства отдалечено с двама събеседници – компютър и човек, като по отговорите им би трябвало да се дефинира с кого е диалогът – с машина или с жив човек. Задачата на компютърната стратегия е да заблуди, карайки го по този метод да направи неверен избор. За първи път пробата, който е основан през 1950 година, е преминат сполучливо през 2014 година В 5-минутен чатразговор компютърна стратегия съумява да убеди 30% от журито, че поддържат връзка с 13-годишно момче от Украйна на име Юджийн Густман, написа английското издание “Индипендънт ”. Създателите на програмата споделят, че са отделили доста време за създаване на реален воин, като основното е било възрастта на Густман, тъй като програмата не може да е способена и да знае всичко, само че това е правдоподобно за 13-годишен. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР