Тесла за пенсионерите се готви в Бюджет 2023. Очакваното увеличение

...
Тесла за пенсионерите се готви в Бюджет 2023. Очакваното увеличение
Коментари Харесай

Пенсионерите реват с глас! Гаврата с тях сега започва, увеличението на пенсиите ще е мираж

Тесла за пенсионерите се готви в Бюджет 2023. Очакваното нарастване на пенсиите с 12% от 1 юли може да се отсрочи за октомври, или даже да не се състои, гласи допускането в средносрочната прогноза на финансовото министерство за 2023 – 2025 година.
В първия случай ще се спестят на хазната малко над половин милиард лв., а във втория – 1,147 милиарда лв.. Принципно в прогнозата на служебното държавно управление е заложен растеж от 12% от 1 юли, само че по този начин изчислен, бюджетът е с недостиг над 6%.
Сметки
Същата средносрочна прогноза беше направена и от последния постоянен кабинет от ведомството на Асен Василев. Предложението тогава беше за 2023 година нарастването да е 9,1% за тази година, за идната да е 6,9%, а за 2025 година – 5,4%. С сходни проценти растежът на дребните пенсии може да се сведе и до смешни суми.
Намаляване на процентите планува и прогнозата на служебното държавно управление, която се базира на спадането на инфлацията. Ако първата индексация е 12%, за идната година тя би трябвало да е 9,6%, а за 2025 година е 7,6%.
„ Миналата година три пъти се усилиха пенсиите и разноските набъбнаха на 16 млрд.лв. Тъй като осъвременяването става на увеличените основи, разноските за пенсии към този момент са 19 милиарда лв., т.е. с 3,5 милиарда са повече “, посочи пред „ Телеграф “ някогашният обществен министър Христина Христова.
Големите разходи за пенсии ненапълно се компенсират с промяната в пенсионната система, съгласно която възрастта и стажът за пенсиониране нарастват за всяка календарна година с по два месеца за дамите и един за мъжете.
Расте и нужният застрахователен стаж за право на пенсия с по 2 месеца и за двата пола. С два месеца всяка година скача нужната възраст за пенсиониране с повърхностен стаж. През 2023 година тя е 67 година, а през идващите две се резервира.
Продължава да се усилва възрастта на хората, които подлежат на ранно пенсиониране, с по 2 месеца до постигане на 54 години и 4 месеца в 2025 година Тоест колкото по-дълго работим, толкоз повече пестим пари на страната, тъй като бюджетът на Националния застрахователен институт към този момент се попълня на половина от осигурителните ни вноски, а другата половина е от държавния бюджет, т.е. от налози.
Правило
„ Няма казус, откогато е Кодексът за обществено обезпечаване от 2000 година, да не се е спазило Швейцарското предписание, съгласно което се пенсиите се актуализират от 1 юли всяка година с половината на повишаването на междинния застрахователен приход и половината на инфлацията. За тази година междинният застрахователен приход нараства с 11%, а инфлацията е 13%, сборът е 24%, дели се на половина и се получава 12% растеж на пенсиите “, уточни Христина Христова.
Тя си спомни, че даже по време на финансовата рецесия през 2009 година Швейцарското предписание е било видоизменено, като индексацията е била направена с разнообразни коефициенти, само че смяната е била единствено за една година, а в идващите работи общоприетата скица. Христова обаче посочи, че в този момент всичко е в ръцете на депутатите, тъй като става въпрос за законови промени.
Ако се отсрочи нарастването за октомври, би трябвало да се промени и текстът на чл.100 от КСО, в който написа, че индексацията се прави на 1 юли. Същото важи и в случай че нарастването не се състои.
Според Христова нищо не е свещена крава в законодателството, изключително в случай че хората имат изгода от измененията. В края на предходната година в обществената комисия на Народното събрание постъпи и предложение актуализацията на пенсиите да стане по модифицирано Швейцарско предписание, процентът на нарастването да не е 50%, а 100% от повишаването на осигурителния приход или 100% от инфлацията.
„ Когато се покрива по-голямата големина, а не половината, явно че нарастването ще е по-голямо “, добави Христова.
Ръст съгласно инфлацията и дребната кошница
„ Увеличението на пенсиите би трябвало да го гледаме по отношение на инфлацията. Това, което предлага в този момент финансовият министър госпожа Велкова, дава отговор на действителните стойности на инфлацията. Не можем да считаме, че тя незабавно ще спадне от 14% на 5,7% “, разяснява за „ Телеграф “ икономистът Мика Зайкова (виж коментар на стр.11). Освен с инфлацията растежът на пенсиите би трябвало да бъде съгласуван и с показателя на потребителските цени и дребната потребителска кошница.
„ Както и да порастват пенсиите, половината от пенсионерите получават пари на линията на беднотия, която е 504 лева 80% от пенсиите са под 1000 лева, а растежът на потребителските цени удря най-бедните пенсионери, които използват най-базовите артикули. В дребната кошница и те са не повече от 30 “, добавя Зайкова. Според обществения министър Лазар Лазаров показателят на потребителските цени е включен като фактор в актуализацията на пенсиите от 12%
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР