Територията на Старинен град Несебър се разширява с включване на

...
Територията на Старинен град Несебър се разширява с включване на
Коментари Харесай

Голяма новина за Несебър. Помощта на Италия

Територията на Старинен град Несебър се уголемява с включване на част от акваторията на Несебър, където се намират подводни археологически обекти. Така Несебър става първият обект в света, в чийто проект за запазване ще се ползват Конвенциите за недвижими културни полезности и за подводното завещание на ЮНЕСКО.

Голямата вест заяви доктор Алета Гуадели, представител на България в Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО по време на интернационалния конгрес „ История и бъдеще – обекти на ЮНЕСКО в България и Италия ”, който се организира в националната съкровищница НИМ.
-->
Конференцията бе под патронажа на Министерството на културата и бе проведена от Конфиндустрия България (Италианската индустриална асоциация) и Посолство на Италия в България в съдействие с Италианския културен институт, Камара на архитектите в България, Камара на строителите в България и Общество „ Културно завещание “, българският представител на паневропейската организация Европа Ностра. Специално присъединяване във форума имаха отрасловият министър Кръстю Кръстев и Н.Пр. Джузепина Дзара, дипломат на Италия в България.

Д-р Алета Гуадели описа за присъединяване на България на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО в Риад. България взе участие за първи път от 30 години.

Това стана по време на панела " Валоризиране на обектите международно културно завещание под отбраната на ЮНЕСКО ", който бе модериран от Мила Ненова, Директор на Конфиндустрия България. Дискусията събра италиански и български институции и специалисти.

Карло Франчини, началник на обекта Историческия център на Флоренция, обект на ЮНЕСКО, Научен координатор на Асоциацията на италианските  обекти международно културно завещание под отбраната на ЮНЕСКО акцентира на изключителната значимост всички заинтригувани институции, асоциации и общности да бъдат включени в построяването на национални и районни тактики за опазването и  валоризирането на обектите със международно историческо значение.Опазването им е голямо обвързване, само че и действителна опция за развиване на територията.

Инж. Винченцо Калванезе, Ръководител на Технически отдел на Археологическия парк на Помпей показа за актуалното ръководство на обекта и направените промети в последните години.

През 2010г. археологическият парк е бил под опасността да бъде подложен в лист на обектите в риск. Направен е проект за развиване и е получено изключително финансиране, утвърдено от Европейската комисия в размер на 105 милиона евро. В резултат на направените 76 разнообразни интервенции, през днешния ден Помпей притегля туристи от целия свят. В деня на отворените порти на 1 октомври това е най-посещаваният музей в Италия с 29 242 гости за деня.

Плановете плануват инсталирането на осветяване, с цел да може да се удължи времето за посещаване, както и възобновяване и разгръщане на няколко заведения, с цел да могат гостите да вечерят, гледайки една от най-впечатляващите гледки в света.

Визията на Италия за реставрацията като промишленост показа арх. Андрея Грилето, Директор на Assorestauro, Асоциацията на реставраторите в Италия. Тя включва прозводители на материали, съоръжение и технологии, услуги и профилирани реставраторски компании. Грилето показа един от продуктите Made in Italy, който да бъде презентиран пред света.

Италия е освен страната с максимален брой монументи на културата със международно значиение. В страната са регистирани 211 310  предпазени културни обекти. Валоризацията на един обект включва освен неговото възстановяване и предпазване, само че и цялостото му показване в градската среда, където съществува, и това подтиква развиването на зоната. Assorestauro взе участие в образования по целия свят и в основаването на обучителни центрове – Турция, Русия, Куба. Повод за първото посещаване на арх. Грилето бе присъединяване му в интернационалния конгрес в Брацигово „ Каменния поток само че времето “, отдаден на реставрацията, на който Конфиндустиря България се причисли към мемурандум за основаване на обучителен център.

Това партньорство докара до последващи начинания.

Българска делегация ще взе участие за първи път в таз годишното издание на Restoration Week, а Конфиндустрия България провежда Щанд България на ревюто Made Expo, най-голямото строително ревю в Италия. Камара на строитерите също ще се включат.

Арх. Петър Петров, Директор на НИНКН показа своя опит за опазването на културното завещание и разгласи нови промени в законодателството, които към този момент са предоставени за разискване на сътрудниците от Камарата на архитектите и от Камара на строителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР