Теодор Ушев ще бъде сред „световно признатите професионалисти в сферата

...
Теодор Ушев ще бъде сред „световно признатите професионалисти в сферата
Коментари Харесай

Тео Ушев води мастър клас в Брюксел

Теодор Ушев ще бъде измежду „ международно приетите експерти в областта на анимацията ", които ще проведат свои мастър класове в Брюксел. Повод за това ще даде един от известните интернационалните фестивали за рисувано кино - Anima, който тази година ще се организира от 21 февруари до 1 март.Българският режисьор, чиято непрекъсната адресна регистрация е в Канада, ще се причисли към програмата Futuranima, която наблюдава какво е бъдещето на анимацията. Неговата лекция ще се състои на 25 февруари, и ще бъде фокусирана върху студентите. Пропуските за събитието се котират на цени от 30 евро. Само учащите под 26-годишна възраст ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 5 евро.

Любопитен факт е, че Ушев няма да преподава постановка, а сценарно майсторство на своя мастър клас.

Теодор Ушев постоянно ни изумява с изключителните истории на своите къси филми и със неповторимия си жанр. В този майсторски клас той ще изясни от кое място идва неговото ентусиазъм и по какъв начин го трансформира първо в история, а по-късно и във филм.

Номиниран за „ Оскар " с предходния си филм „ Сляпа Вайша ", той още веднъж се завръща с „ Физиката на тъгата ", за който също ще приказва ", гласи описанието на лектора в уеб страницата на фестивала.

Междувременно неговата „ Физика на тъгата " продължава да жъне триумфи по света. Само преди дни филмът му завоюва премията на публиката на феста за късометражно кино Minimalen в Норвегия. „ Рядко се случва моите филми да печелят вота на аудиторията ", разяснява и самият Ушев.

Припомняме, че точно „ Физика на тъгата ", която още веднъж е основана по творчеството на Георги Господинов, влезе в шортлистата на оскарите в категорията късометражна анимация. За страдание, Теодор Ушев не съумя да повтори триумфа си от 2017 година, когато получи номинация със „ Сляпата Вайша ".

У нас към този момент имахме опцията да забележим „ Физика на тъгата ". Филмът направи премиерата си в София по време на фестивала Киномания, като бе предаван редом с британско и френско озвучаване. На филмовия конгрес участва и самият Ушев, като получи премия за повсеместен принос към българската просвета и грамота за принос за разпространение, запазване и развиване на културата в София.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР