Теодор Ушев няма да участва в никакви комисии и безсмислени

...
Теодор Ушев няма да участва в никакви комисии и безсмислени
Коментари Харесай

Ексклузивно пред bTV Тео Ушев за скандала с избирането на филма, който ще ни представи на Оскарите

Теодор Ушев няма да взе участие в " никакви комисии и безсмислени действия, свързани с българското кино ". Това съобщи аниматорът през седмицата в своите обществени мрежи във връзка българското предложение за премиите " Оскар ".
Самият Ушев е член на комисията, която избра и изпрати кино лентата " Страх " на Ивайло Христов за номинациите в категорията задграничен филм.

Според него полученият резултат е нелегитимен. Пред bTV аниматоръъ и режисьор изясни, че не подлага качествата на определения филм на подозрение, само че счита, че има рецидив и че през годините единствено един филм на жена е бил изпратен за надпреварите за „ Оскар “ - „ Писмо до Америка “ на Иглика Трифонова.

" Страх " е определен от жури с ръководител кинокритика проф. Божидар Манов и в състав: Светла Ганева - оператор, Ралица Петрова - режисьор, Теодор Ушев - аниматор и режисьор, Виктор Чучков-младши - режисьор, Александър Грозев - кинокритик, и проф. Любомир Халачев - режисьор. Другият филм, който се е състезавал на финала за българското предложение за " Оскар " е " Жените в действителност плачат " на Мина Милева и Весела Казакова с присъединяване на Мария Бакалова.

Ушев разкри и някои детайлности към избора и по какъв начин първоначално е трябвало да се включи по zoom, само че след това остава в България и участва персонално.

„ Оказа се, че пристигайки, от 7 души бяхме петима на място останалите. Двама от членовете бяха мъчно налични, единият по болест другия сподели, че няма телефон и интернет “, изясни Ушев.

Според него цялата полемика е станала съмнителна по този метод. Ушев бе безапелационен, че съгласно него по-големи шансове за късата листа с 10 кино лентата е имал „ Жените в действителност плачат “ с Мария Бакалова.

Отсъстващите са били Александър Грозев и проф. Любомир Халачев, който изясни пред bTV, че вотът е бил законен.

„ Аз споделих, че ще го дам документално, тъй като не знаех дали, когато се среща комисията ще мога да се включа. Къде съм бил не е значимо за нашите фенове, в действителност не можех, не ставаше дума даже да се включа онлайн “, съобщи Халачев.

По мотив поста на Теодор Ушев, че " по този начин полученият резултат е нелегитимен ", той отговори:

„ Беше казано изрично, че вотът е законен, самият Теодор Ушев се е подписал под протокола, тъй че няма какво да приказваме по този въпрос. Правилникът за избиране на кандидат за „ Оскар “ можеше да завърши по различен метод. 3 гласоподават за единия, 3 за другия, 1 за трети филм и най-после нямаше да има кандидат. В случая имаме две положителни вести. Първата, че имаме филм, който отива там и втората е, че той е доста добър. “

Професор Халачев разяснява и изводите, които Теодор Ушев направи за българската киногилдия.

„ Аз 50 години работя в това кино, познавам множеството хора, към себе си не виждам съмнителни и архаични престижи. Само преди две години, когато всеобщо харесахме " Сляпата Вайша ", ние всички бяхме доста положителни. Когато преди 2 години същите тези хора, които назовава " съмнителни престижи " му гласоподаваха 1 млн. лв. за неговия филм, всички бяха положителни. Сега внезапно станахме " архаични и съмнителни престижи ", съобщи Халачев.

Ушев пък заключи, че съгласно него у нас сполучливи на интернационалните фестивали режисьори у нас се връщат подложени на критика, а развиването им е спирано и даде няколко образеца с български филми на дами.

В годините сме имали 3 страхотни наши филми, които са били почтени и на значими фестивали

„ Виктория “ на Мая Виткова, който е показан на влиятелния американски фестивал „ Сънданс “, връщайки се у нас е посечен от рецензията. „ Безбог “ на Ралица Петрова печели „ Златният леопард “ в Локарно, значим фестивал за Оскарите, минава триумфално в Торонто на фестивал, а у нас е посечен от рецензията и от комисията, след това няма финансиране за този режисьор повече. „ Жените в действителност плачат “ – в Кан им а големи достижения, а Мария Бакалова сега е ракетен притежател в миг и отново е посечен от критиците “, изясни Ушев.

Той съобщи, че няма да се откаже да оказва помощ с каквото може на кино лентата и екипа, определен да ни показа на Оскарите, все пак, което се е случило.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР