Тенденцията за използване на лаксативи без рецепта като алтернатива на

...
Тенденцията за използване на лаксативи без рецепта като алтернатива на
Коментари Харесай

В САЩ заговориха за бюджетен Ozempic

Тенденцията за потребление на лаксативи без рецепта като опция на медикаментите, съдържащи семаглутид за намаляване (Ozempic, Wegovy и Mounjaro), набира все по-голяма скорост в Съединени американски щати. Лаксативите към този момент се популяризират в обществените медии като „ бюджетен Ozempic “, написа abcnews.com.

Много лекари обръщат внимание, че това е едно доста рисково клатушкане, защото лаксативите не водят до загуба на тегло, а непрекъснатата им приложимост е обвързвана със обилни опасности за здравето.

Според Националния институт за психологично здраве злоупотребата с лаксативи се признава като тип подвластно държание за рискова загуба на тегло и може да бъде симптом на съществено хранително разстройство.

„ За мен е явно, че повода за това нараснало търсене е високата цена на Ozempic. Той е доста издирван и известен в този момент, в този миг, само че механизмът му на деяние е изцяло друг от фармакологична позиция “, разяснява доктор Дженифър Аштън, акушер-гинеколог, основен медицински съветник на телевизионния канал ABC News.

„ Това не е процедура, която хората би трябвало да следват “, безапелационна е тя.

Без застрахователно покритие цената на медикаментите, съдържащи семаглутид, може да доближи повече от 1000 $ на месец. Търсенето на други възможности на медикаментите, когато става въпрос за загуба на тегло, е една от аргументите, заради която използването на лаксативи се усилва, разяснява The Wall Street Journal – медията, която първо заяви за повишаване на търсенето на лаксативи.

Според изданието търсенето на тези медикаменти се е повишило повече от три пъти през миналата година в Amazon, а при две доста известни хранителни добавки с фибри се следи двуцифрен растеж на продажбите.

Според доктор Аштън хората би трябвало да знаят, че въпреки и лаксативите да се отпускат без рецепта, те са медикаменти, които би трябвало да се одобряват с нараснало внимание.

„ Техният банкет също е обвързван с вероятни опасности и странични резултати, в това число отичане на корема, гадене, повръщане, диария, дехидратация, и в случай че се употребяват в рискови обстановки, могат да провокират замаяност или даже да причинят пристъп “, споделя доктор Аштън. Специалистката припомня още, че лаксативите не са предопределени за намаляване, а единствено за кратковременно лекуване на запек, като консултацията с доктор е наложителна, в случай че казусът не премине за малко време.

В същия дух са и рекомендациите на Американския лицей по гастроентерология и Националния институт по диабет, храносмилателни и бъбречни болести към Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати.

В умозаключение доктор Аштън акцентира, че стремежът към намаляване с „ бюджетен Ozempic “ е една рискова наклонност, която би трябвало да бъде изоставена.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР