Тенденцията в България на постоянно усложняващо се изборно законодателство, което

...
Тенденцията в България на постоянно усложняващо се изборно законодателство, което
Коментари Харесай

Външно министерство: Провеждането на избори в чужбина става все по-трудно

" Тенденцията в България на непрекъснато усложняващо се изборно законодателство, което вкарва нови условия, съзадава спомагателни затруднения в начина, по който се провеждат избори в чужбина ". Това съобщи служебният външен министър Николай Милков по време на доклад на министерството за свършената дотук работа. " Това е един ластик, който непрекъснато се разтяга и се надявам, че няма да се скъса ”, съобщи министърът във връзка идните на 2 април предварителни избори.

БЛОКАДИ В СКОПИЕ

По отношение на известието, че от македонска страна се чакат блокади на пътя към Скопие против " българските неонацисти " по повод отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари, министърът означи, че следва телефонен диалог между служебния министър председател Гълъб Донев и македонския министър председател Димитър Ковачевски. Ще се изиска с нота да бъде обезпечен достъпът на българите, които пътуват към Скопие.

Николай Милков означи, че българите и хората с българско съзнание в Северна Македония нямат доверие на македонските институции. " Имаме обстановки, в които тъжби за тормоз над българи в Македония не са разглеждани въобще или в случай че се, то те получават отрицателен резултат. След това пък българтите, подали недоволствата, стават жертва на тормоз. Трябва да получим увещание, че македонските институции извършват функционалностите си. Каквито и механизми за стопляне на връзките да залагаме, в случай че институциите не са си на мястото, няма да се получи ", каза Милков. 

БЪЛГАРСКИТЕ ТУРИСТИ В МЕКСИКО

По отношение на абсурда с българските туристи, които бяха арестувани на летището в мексиканския курорт Канкун и депортирани назад в България без никакви пояснения министър Милков изясни, че досега към момента няма публично пояснение за отношението от страна на мексиканските управляващи. " Като причина се акцентира, че документите на пристигналите туристи не дават отговор на изискванията за влизане в страната. Но това е едно общо пояснение ", сподели министърът. Според него главният проблем е начинът, по който управляващите са се държали с нашите сънародници. " Очевидно това е свръхмярка и ние би трябвало да протестираме ", заяви министърът.  И моли, че няма съображение за отбягване на Мексико като туристическа дестинация. Но предизвести, че и от наша страна не би трябвало да бъдат допускани несъответствия. Той посъветва пътуващите към Мексико да проверят пълното съвпадане на номера на паспорта с номера на ваучерите, както и дали резервацията им е в действителност предплатена, с цел да не даваме от наша страна мотиви да се основават затруднения. Апелът на Милков е във връзка обясненията на мексиканските управляващи за " нередности " в документите на пристигналите за влизане в страната.

ШЕНГЕН

Макар че не съумяха да бъдат основани предпоставки за пълноправното участие на България в Шенген, министърът посочи като позитивен фактът, че България в никакъв случай не е получавала по-силна поддръжка за участието си в Шенген. В края на предходната година стана ясно, че две страни са против участието ни там – Нидерландия и Австрия. Милков изясни, че австрийската позиция не е подбудена от дефекти по отношение на българската кандидатура, а от оценка за неефективност на механизмите на Шенген като претенциите са към Европейската комисия. " Често политиката не е обективна. За това, че Шенген не работи както би трябвало, избрани страни са блокирани ", сподели министърът. И добави, че се работи с Ниделландия и ЕК по отношение на това какви критерии би трябвало да бъдат заложени, тъй че страната ни да стане пълновръстен член на Шенген.

СТАЧКАТА ВЪВ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

 В началото на декември чиновниците на МВнР обявиха стачка поради ниските заплати, които получават. Искането им бе за 100% нарастване на възнагражденията. От години министерството на външните работи изостава от междинните равнища на възнаграждение в администрацията. В последното съвещание на Народно събрание преди депутатите да излязат в отмора за празниците служебният министър председател Гълъб Донев разгласи, че настояванията на стачкуващите ще бъдат изпълнени, само че от изявлението му тогава не стана ясно с какъв брой ще бъдат увеличени заплатите. Сега външният министър Николай Милков разгласи, че нарастването е с 60% за най-ниските заплати и 9% при най-високите в 12 администрации. " Симпатизирам на тези претенции и цялото управление на министерството застана зад тях, тъй като бяха обективни ", сподели министърът. 

Николай Милков се похвали и с идното разкриване на български консулства в Лион, Дюселдорф и Единбург. Той обаче отебляза и една отрицателна наклонност — неналичието на добре готови фрагменти за задачите ни в Лондон, Париж и Виена. Като причина той уточни, че " хората нямат тласък ".

Външният министър Николай Милков засегна и войната в Украйна, като похвали страната ни, че е проявила  " еластичност и от време на време даже креативен метод да останем сериозен съдружник и сътрудник на Европейски Съюз, само че и да бъдат предпазени значими български национални ползи ". Той посочи и напъните, които са били положени за това посолството ни в Киев да възобнови работата си. Освен това България е приключила пътната си карта за стъпките си за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. По думите на министъра до 2-3 години страната ни може да чака пълноправно участие, само че това зависи и от икономическата ни обстановка и процеси. Милков означи, че това е най-голямото интеграционно изпитание на България след участието ни в Европейски Съюз и НАТО.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР