Темпото става все по-задъхано, независимо дали става въпрос за постигане

...
Темпото става все по-задъхано, независимо дали става въпрос за постигане
Коментари Харесай

Най-добрият метод за управление на стреса

Темпото става все по-задъхано, без значение дали става въпрос за реализиране на професионални или лични цели, без значение дали сме бизнесмени, мениджъри или подчинени.

Когато се сблъскаме със сюжети като пускане на нов бизнес, овакантяване на работа, презентация пред група вложители, също сме изложени на стрес, а инстинктът ни за оцеляване се задейства посредством освобождение на адреналин и кортизол   и ни пречи да взимаме верни решения. Поради тази причина е значимо да знаем как да направляваме напрежението. 

Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да се научите как да реагирате. Обикновено сме склонни да реагираме автоматизирано на всеки тласък, тъй че вземаме неверни решения. За да се реализира умишлен отговор, обаче, е належащо да се разпознава от кое място идва стресът и той да се класифицира в един от идващите 3 кръга.

- Контролен кръг:  Тук са стресорите, които можем да направляваме или модифицираме. Например съответни задания, които сме упълномощили, или планове, в които единствено ние носим отговорност.

- Загрижен кръг:  Това са стресорите, при които няма по какъв начин да повлияем, модифицираме или променим резултата. Например времето, социално-политическият подтекст, стопанската система, държавните разпореждания и така нататък

- Кръг на въздействие:  Накрая са стресорите, чийто резултат не зависи 100% от нас, само че ние можем да повлияем. Например действия или планове, в които споделяме отговорността с някой различен или с работен екип.

Всички стресори могат да бъдат ситуирани в един от тези 3 кръга и всеки кръг има друга тактика за битка със напрежението.

За кръга на надзор би трябвало да сме дейни. Тук е всичко, което можем да направляваме и което е под наша отговорност, тъй че дано се захващаме за работа. Колкото по-бързо разгадаем спора или осъществим задачата, толкоз по-малък е казусът. Например, в случай че сме уплашени от закъснението за среща, би трябвало да тръгнем по-рано. Ако имаме значим план, би трябвало да стартираме да го вършим и да не чакаме до последната минута. Докато този кръг е под наш надзор, би трябвало да го разгадаем допустимо най-скоро, тъй че към този момент да не е източник на стрес.

За кръга на угриженост това, което би трябвало да създадем, е да спрем да се тревожим. Тук не можем да направляваме или модифицираме нищо, тъй че няма смисъл да акцентираме на проблем, който не можем да променим. Това, което би трябвало да създадем, е да се научим да направляваме и контролираме страстите си.

За кръга на въздействие ви е нужна композиция от двата кръга нагоре. При тези типове действия, при които споделяме отговорности, би трябвало да сме дейни и да се опитаме да повлияем на резултата, доколкото е допустимо. Ако резултатът не е съгласно упованията, би трябвало да знаем по какъв начин да направляваме страстите си, с цел да не се трансформира това в спомагателна грижа, която в последна сметка е отвън нашите ръце. Например, в случай че сме част от работен екип, би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че резултатът е допустимо най-хубавият. Но в случай че резултатът към момента не е съгласно упованията, би трябвало да знаем как да спрем да се тревожим. 

Целта на този способ е, че до момента в който прилагате тези тактики, ще упражнявате мозъка си да се концентрира върху нещата, които може да управлява. Невъзможно е да се отстраняват всички стресови фактори от кръгове на угриженост и въздействие, само че те могат да бъдат сведени до най-малко. 

Източник: Хесус Де Хойос Фрейман за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР