Температурата на водите в моретата около Турция и вътрешното за

...
Температурата на водите в моретата около Турция и вътрешното за
Коментари Харесай

Плажовете пълни. Топлите води привлекоха туристи

Температурата на водите в моретата към Турция и вътрешното за страната Мраморно море се е нараснала с към два градуса през последните 40 години, оповестява турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Директорът на Института по морски науки към Близкоизточния университет проф. Баръш Салихоглу уточни, че Институтът следи температурата на морската вода постоянно от 1984 година насам, като измерванията през последните години не са по никакъв начин обнадеждаващи.
-->
" Климатичните промени, дължащи се на световното стопляне, са предизвикали нарастване на топлината на международните морета с към градус-градус и нещо приблизително през последните 40 години ", показва Салихоглу. По думите му един от регионите, който е най-засегнат от тези климатични промени, е Средиземноморският басейн, включващ и Турция. 

" Моретата към нашата страна са измежду най-засегнатите от изменението на климата. Заливите Искендерун и Мерсин в източната част на Средиземно море демонстрират най-голямо нарастване на температурата на морската вода. В тези райони се следи нарастване с близо 2 градуса ", споделя ученият.

Наблюдава се нарастване от 1,5-2 градуса и в Мраморно море. Нашите измервания демонстрират, че в източната част на Черно море има нарастване с близо 2,5 градуса. В Централното Черноморие нарастването е с 2 градуса, а в Западното Черноморие - с 1,5 градуса, показва още Салихоглу.

В Егейско море нарастването е по-малко, приблизително с към 1 градус. 

Според Салихоглу повишението на температурата на морската вода е доста бързо. 

" Толкова бързо ускорение за 40 години е без казус в исторически проект ", споделя той. " Нивата на въглероден диоксид се покачиха до невиждани равнища тази година, а следим тези нараствания за доста къс интервал от време - 60-70 години ", добави професорът.

Той означи в същото време, че повишението на температурата на морските води благоприятства инвазивните типове. 

" Повишаването на температурата на морската вода, изключително в Средиземно море, трансформира типовете тук и се следи сериозна загуба на биоразнообразие. Инвазиите на медузи, нездравословни цъфтежи на водорасли и слуз ще стават все по-чести ", предизвестява Салихоглу. По думите му ще се форсира и намаляването на равнищата на кислорода.

" Повече от половината от кислорода, който дишаме, идва от нашите морета и виждаме, че потенциалът им да всмукват въглеродния диоксид в атмосферата последователно понижава. Замърсяването е главната причина за намаляването на кислорода, само че изменението на климата и повишението на температурата също оказват въздействие ", показва Салихоглу, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР