Температурата на водата на повърхността на световния океан счупи годишния

...
Температурата на водата на повърхността на световния океан счупи годишния
Коментари Харесай

Tревожен феномен: Превърнали сме океаните в "бомба със закъснител"

Температурата на водата на повърхността на международния океан счупи годишния си връх през април и от този момент остава на невиждано високи равнища на стопляне - обезпокоителен, само че не и неочакван феномен за учените, който демонстрира по какъв начин човешката активност е трансформирала океаните в " бомба със закъснител " на световното стопляне, заяви Агенция Франс Прес.

В началото на април междинната температура на повърхността на океаните, в това число и на полярните води, доближи 21,1 градуса по Целзий, с което бе усъвършенстван предходният връх от 21 градуса от март 2016 година, сочат данни на Националната организация за океанографски и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA).

Макар междинната стойност да означи лек спад в края на април поради естествения цикъл в края на зимата, в продължение на шест седмици температурите поддържаха стойности над присъщите за сезона.

Това води до морски горещи талази на районно равнище, които работят като подводни пожари, способни да увредят необратимо хиляди квадратни километри подводни гори да вземем за пример от водорасли ламинария, посидония или корали, сподели Жан-Батист Сал, океанолог в Националния център за научни проучвания в Париж, Франция.

Той уточни, че най-впечатляващ е растежът на температурите на повърхността на водите на Тихия океан по централноамериканското крайбрежие. Аномалията визира и огромни региони в северната част на Тихия океан, както и атлантическите брегове на Южна Европа и Западна Африка.

" Не е изненадващо, че океаните се затоплят, следим това година след година с изцяло зашеметяващо движение ", сподели Сал. Той уточни, че " като гъба океанът гълтам над 90 на 100 от нарастването на температурите, породено от човешката активност ".

Въздействието не се лимитира единствено върху морското многообразие. " Ще има увеличение на изпаренията и висок риск от повече интензивни циклони ", изясни океаноложката Катрин Жандел за Агенция Франс Прес. Тя добави, че са вероятни последствия и за океанските течения. По-топлите води работят като преграда, която забавя газовия продан и понижава абсорбирането на парникови газове, получени вследствие на човешка активност.

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР