Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал

...
Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал
Коментари Харесай

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е умрял съвсем два месеца откакто е претърпял процедурата , оповестиха в събота фамилията му и болничното заведение, направила интервенцията.

Ричард " Рик " Слейман беше опериран в Масачузетската обща болница през март на 62-годишна възраст. Хирурзите споделиха, че имат вяра, че свинският бъбрек ще издържи минимум две години.

Екипът по трансплантации в Масачузетската обща болница каза в изказване, че е надълбоко тъжен от гибелта на Слейман и сервира съболезнования на фамилията му. Те споделиха, че нямат индикации, че той е умрял вследствие на трансплантацията.

Мъжът от Уеймът, Масачузетс, беше първият жив човек, на който е приложена процедурата. Преди това бъбреците на свине са били краткотрайно трансплантирани на донори в мозъчна гибел. Двама мъже получиха сърдечни трансплантации от свине, макар че и двамата починаха в границите на месеци.

Слейман получи бъбречна трансплантация в болничното заведение през 2018 година, само че трябваше да се върне на диализа предходната година, когато тя сподели признаци на крах . Когато зародили затруднения на диализата, изискващи чести процедури, лекарите му предложили трансплантация на бъбрек на прасе.

В изказване фамилията на Слейман благодари на лекарите му.

" Техните големи старания, водещи в ксенотрансплантацията, дадоха на фамилията ни още седем седмици с Рик и нашите мемоари, основани през това време, ще останат в мозъците и сърцата ни ", се споделя в изказването.

Те споделиха, че Слейман е претърпял интервенцията частично, с цел да даде вяра на хилядите хора , които се нуждаят от сходна интервенция, с цел да оцелеят.

" Рик реализира тази цел и неговата вяра и оптимизъм ще устоят вечно ", се споделя в изказването.

Ксенотрансплантацията се отнася до лекуване на човешки пациенти с кафези, тъкани или органи от животни. Такива опити дълго време се проваляха, тъй като човешката имунна система неотложно унищожава непознатата животинска тъкан. Последните опити включват свине, които са били модифицирани, тъй че техните органи да наподобяват повече на човешки.
 59-годишен донор избави 2 живота
59-годишен донор избави 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде късмет за втори живот на двама румънци
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР