Темите за обща отбрана, Шенген, Западните Балкани и рестартиране на

...
Темите за обща отбрана, Шенген, Западните Балкани и рестартиране на
Коментари Харесай

Европа "A la carte" или на две скорости с френското председателство

Темите за обща защита, Шенген, Западните Балкани и рестартиране на стопанската система стоят на масата на договарянията. Значителен прогрес по тях, който да бъде в изгода да България и нейната по-дълбока интеграция в Европейски Съюз, не се чака през идващите шест месеца. На неофициална среща във Френския институт с български медии, измежду които и " Капитал ", френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон съобщи, че не счита, че суверенна Европа е за избрани страни. По думите му чарът на Европейски Съюз е в разнообразието и това не значи, че блокът е разграничен на две.

``Ако би трябвало да обобщим в едно изречение задачата на това председателство (...), бих споделил, че би трябвало да преминем от Европа на съдействие в границите на нашите граници към Европа, която е мощна в света, изцяло суверенна, свободна да избира и стопанин на ориста си ", стартира речта Еманюел Макрон, представяйки целите на Съюза за идващите 6 месеца предходната седмица. Той заключи " Relance, puissance et appartenance " (от френски Рестартиране, мощ и принадлежност) като трите думи на френското председателство. Изпълнението на тези упоритости е същинско предизвикателство, когато Европа е по-разделена от всеки път.

И Макрон през годините изигра своята роля. Никой още (особено французите) не е преглътнал излизането на Англия от Съюза и последствията от това решение. Макар Европейска комисия да прикани за единни правила и свободно придвижване с цифров коронавирус документ, новият вид Омикрон подвигна " на нокти " европейските водачи на доста от страните (Гърция, Италия), които постановиха спомагателни условия за тестване или карантина за влизане на европейски жители на територията им. Ситуацията с Шенген подвигна градусите на напрежението, с последното единомислещо решение за приемане на Хърватия и политическия въпрос, който продължава да стои пред България и Румъния по тематиката. Най-вероятно най-новият член на Европейски Съюз ще изпревари балканските си сътрудници и при приемане на еврото. Говорейки за обща защита, към момента има страни, които избират непринудено включване в сходни огромни планове. Минимална европейска заплата (за отбягване на обществения дъмпинг) и измененията в транспортния бранш бяха инициирани от френския президент и бяха измежду главните разграничителни линии измежду европейските сътрудници през последните години.

Въпреки това тонът на цялата тирада на Макрон беше систематизиран от френските и интернационалните медии като опит за представянето му като " водач на европейците ". Ход, който ще му донесе дивиденти и на идните парламентарни избори напролет. Самото председателство и медийна събитийност ще помогне на Маркон да " олекоти " акцията си във връзка с европейски въпроси и да концентрира връзката си главно по националните проблеми и цели. До скоро френският президент беше главно заплашен от съперници с по-крайни послания (Марин льо Пен и Ерик Земур), само че през последните седмици се видя, че има сериозен късмет Макрон да отиде на балотаж с Валери Пекрес, излъчена от френската десница. Това трансформира играта, тъй като огромна част от по-умерения закостенял и центристки избор може да се насочи точно към нея. ", споделя пред " Капитал " Димитър Лилков, старши откривател от Мартенс център в Брюксел.
Реклама Темата за присъединението на България към Шенген няма да е на дневен ред за Париж
Очаква се френският президент да направи предложение за промяна в Шенген още този месец. В речта си от 9 декември, Макрон сложи акцент върху " въвеждането на политическо ръководство " на Шенгенската зона, сходно на това, което има еврозоната с постоянните срещи на финансовите министри. " Искаме да установим политическа архитектура и ръководство на Шенген с постоянни срещи на министрите, виновни за тези въпроси. Тези срещи, вземането на политически решения, способността да подсилим граничния надзор и съществуването на поредна гранична политика усъвършенстват европейското доверие ", разяснява Макрон. " Франция не един път е подлагала на критика Шенгенската система и изключително проблемите свързани с мигрантския напън от трети страни. Фокус ще бъде усилването на политическия ангажимент на най-високо равнище на тематика миграция и построяването на общоевропейска система за незабавно реагиране при положение на сериозен напън върху външните граници на Европейския съюз ", споделя още Димитър Лилков. " Темата за присъединението на България към Шенген надали ще е на дневен ред за Париж. Очаквайте да чуем кардинални обещания или зов за решение на въпроси свързани с върховенството на правото, само че нищо по-конкретно ", добавя той.

В София запитан по този въпрос въпрос, Клеман Бон - държавният секретар по европейските въпроси, сподели, че е наясно, че техническите критерии за участие в Шенгенската зона са покрити от България и в страната ни има фрустрация, че все пак още не е призната. Но повтори думите на Макрон, че Шенген има своите недостатъци и преди да одобри нови членки, би трябвало да се реформира. Париж чака към тези промени да се пристъпи през идващите месеци, след което ще последва " отваряне " към най-добре квалифицираните претенденти.
Еманципацията на Европейски Съюз от военния чадър на Съединени американски щати и разширение със Западните Балкани
Макрон предлага европейска бяла книга за защитата и сигурността, която " по едно и също време ще показа положението на заканите и ще изложи нашия групов избор, нашите ориентации и нашите упоритости ".

Според Димитър Лилков във връзка с общата защита Франция ще постави голямо изпитание да се завърши т.нар Стратегически компас на Европейски Съюз като опит за европейска военна теория за идващите години. Макрон остава твърдо зад концепцията за подобряването на операционния и техническия ни потенциал и даже изпращането на общи войски при положение на рецесии в чужбина. Френският президент от години приказва за " европейски суверенитет " и еманципацията на Европейски Съюз от военния чадър на Съединени американски щати. Това неизбежно ще продължи да основава напрежение с редица централно и източноевропейски страни, които държат на структурите на НАТО и не желаят да виждат отслабен ангажимент от страна на Вашингтон.
Реклама
" Не очаквайте тематиката за разширението на Европейски Съюз даже и да бъде упомената преди приключването на президентските избори във Франция. Голяма част от френското общество е срещу присъединението на страните от Западните Балкани ", споделя още Лилков. През идващите месеци Париж ще чака и разяснява развиването сред София и Скопие, само че нищо повече. От френското председателство на Съвета на Европейски Съюз може да чакаме опит за " задълбочаване " в редица значими сфери, само че не и " разширение " във връзка с Шенген или Западни Балкани.
Минимална заплата в Европейски Съюз е допустима с поддръжка за България
При представянето на целите на френското председателство Макрон също по този начин съобщи, че минималната заплата в Европейски Съюз ще бъде централна тематика: " Смятам, че ще успеем да надградим досегашния прогрес и ще създадем система, която е доста ефикасна и предлага обичайно минимално възнаграждение в Европа и във всички страни. " За поощряване " качествени, квалифицирани и по-добре платени " на работни места, предлага президентът. " да се сътвори доста по-ефективна система, която да върви към почтена минимална заплата в Европа ", както и за развно заплщане за дамите и мъжете.

По този въпрос Клеман Бон разяснява, че има потребност от един Европейски Съюз на равенството и затова би трябвало да се случи някакво доближаване. Според него би трябвало да се има поради, че става дума за разнообразни стопански системи, само че въпреки всичко от няколко години разговорът върви в тази посока. И в случай че се слагат ясни граници и правила, без да се стигматизират страните, ще се направи повече за Европа. Като френският държавен секретар по европейските въпроси акцентира, че процесът ще се състои освен от условия, само че и от поддръжка, в това число за България.
Икономка и цифровизация
Еманюел Макрон се зарича, че ще трансформира Европа в " цифрова мощ ", като главен фокус ще бъде " отговорност за огромните платформи за продуктите, които оферират " и разпоредбите, които би трябвало да съблюдават. За да реализира задачите си, президентът има намерение да " европеизира " тактиката за поддръжка на " нововъведенията и растежа " на започващите предприятия и да се работи за навременно реализиране на климатична индиферентност. Амбиции, за които България би трябвало да се потруди доста.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Телекоми 1 Политика 2 Енергетика 3 Телекоми 1 Компании 2 Политика 3 Промишленост Реклама По публикацията работи и Марина Станева Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР