Темата за задължителната застраховка Гражданска отговорност за автомобилистите се разгоря

...
Темата за задължителната застраховка Гражданска отговорност за автомобилистите се разгоря
Коментари Харесай

Стоян Проданов: Българското застраховане е заплашено от силен катаклизъм

Темата за наложителната застраховка " Гражданска отговорност " за автомобилистите се разгоря още веднъж тези дни около препоръчаните промени и въвеждането на системата " Бонус-малус ". Потърсихме за коментар доцент Стоян Проданов, изпълнителен шеф на ЗД " Бул Инс " АД с въпроси за положението на сектора, нужните законодателни промени, цените на застраховките и други.

Доц. Проданов, на последната конференция на Асоциацията на българските застрахователи стана ясно, че браншът е застрашен от рецесия. Бихте ли обяснили какво може да отключи тази рецесия и какъв брой огромна би била тя?

Българското обезпечаване е застрашено от мощен прелом, който има капацитета да унищожи застрахователния пазар в България. Въвеждането на необятен кръг лица, имащи право да търсят обезщетение при автомобилна злополука, води до неспособност да се посрещнат заплащанията. Скромните финансови оценки сочат нужни в допълнение най-малко 1 милиард лв. за покриване на искания по към този момент завършени каузи и доста още за искания по идни произшествия на пътя. Тези средства не могат да се появят по чудодеен път, те могат да се съберат само от застрахователните награди по Гражданска отговорност на автомобилистите. А при тези мащаби на недостига, цената би била непостижима за водачите и е безумство да продаваме на тези цени

Какви законодателни промени желаят застрахователите и с какви претекстове?

Необходимо е приемането на методика или таблица с размерите на компенсации, каквито (с дребни изключения) има на всички места в Европа. Това ще адресира по обективен и легален метод казуса с оценяването и изплащането на компенсации, ползвайки опита на европейските страни. Надяваме се до 5-6 месеца наредбата за установяване на компенсациите да е подготвена, а до тогава е неотложно да работят предели единствено за неимуществените вреди, което разрешава да се дефинират безлимитно имуществените искания. Липсата на правилник за компенсациите при ПТП води до нерешими морални и финансови проблеми. Далеч по-смислено е да използван модели, работещи от десетилетия в другите европейски страни, с цел да се резервира финансовата непоклатимост на бранша и страната ни

Как гледате на концепцията за въвеждане на системата " бонус-малус "? А съответно на оферти вид от КФН?

Системата " бонус-малус " е предстояща от 15-20 години в България. Сега е на път да се вкара, след целенасочени старания на администрацията и всички заинтригувани страни през последните 2 години. Идеята на системата " бонус-малус " към този момент е задоволително полулярна в страната ни - водачите без нарушавания да заплащат по-малко, а тези с рисково държание на пътя - повече. Вариантът на КФН е създаден от влиятелен интернационален съветник и включва правни и механически разбори, обосноваващи предлагането. Като цяло позитивите в предлагането надвишават въпросителните, а самото въвеждане на системата ще донесе правдивост в цената на полицата според от държанието на пътя, дисциплиниране на водачите и по-малко пътни катастрофи, понижаване на цената, която заплаща обществото за многото ранени и починали в произшествия.

Да си поговорим за най-чувствителната тематика за клиентите - цената на застраховките и особено на единствената наложителна " Гражданска отговорност ". Какво предизвика нарастването през последната година и какъв брой още може да нараства тя?

Цената на застрахователните артикули зависи от голям брой фактори - риск, богатство на семействата, конкуренция, регулаторна рамка. Цените на множеството застраховки, с изключение на наложителната автомобилна застраховка, останаха постоянни през миналата година. Гражданската отговорност на автомобилистите бе с най-голяма ценова динамичност, отразявайки главно повишаването на размера на компенсациите - както в страната, по този начин и в чужбина. Статистиката по този въпрос е неумолима, тя еднопосочно сочи сензитивно повишаване на компенсациите. Надяваме се законодателните промени, касаещи тази застраховка, да успокоят пазара и ценовата динамичност още веднъж да се сведе до познатите, близки до инфлацията стойности.

Няколко месеца след банкрута на " Олимпик " - по какъв начин оценявате през днешния ден резултатите от случилото се - както за Вашата компания, по този начин и за пазара като цяло?

Фалитът на " Олимпик " засегна доста застраховани у нас и бе индикативен за резултатите на глобализацията и нуждата от взаимни регулаторни ограничения в Европейския съюз. Казусът уточни, че има нерешени въпроси във действието на системата " Зелена карта " и в връзките сред страните-членки на Европейския съюз, касаещи общия пазар. Клиентите на застрахователния пазар у нас след случая " Олимпик " станаха по-взискателни, по-информирани и настойчиви. В по-общ проект, въпросът сподели, че в застраховането може да се разчита повече на тези компании, които са регистрирани тук и имат мощна локална експертиза. За " Бул Инс " беше въпрос на отговорност да предложим потенциала си за бързо и съответно обслужване на застрахованите, чиито полици бяха прекъснати след банкрута на " Олимпик ". В компанията ни продължаваме да се фокусираме над по-ефективната активност, положителното потребителско обслужване и застрахователните нововъведения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР