Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред

...
Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред
Коментари Харесай

Голяма новина, кога влизаме в Шенген

" Темата за присъединението ни към Шенген е на дневен ред от над десетилетие. Страната ни е изпълнила критериите за присъединение още през 2011 година Присъединяването се оказа не толкоз механически въпрос, колкото политически въпрос, за което е нужен цялостен консенсус, с цел да можем да станем пълновръстен член на Шенген. България поддържа деен разговор с всички скептично настроени страни членки и работи самодейно ", заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинг в Министерство на външните работи.

Коджабашев изясни, че ще работят интензивно по това страната да влезе в Шенген до края на годината . Той сподели, че България поддържа деен разговор със всички скептично настроени страни членки и работи самодейно.

" Пример за това е, че България и Румъния поканиха екип от специалисти от Европейска комисия, който на място да се запознае как и двете страни ползват шенгенското законодателство. Инициативата бе подета от нашата страна ", акцентира той.

Коджабашев уточни още, че се прави нужното да се трансформират скептичните настройки, по този начин че до края на годината да бъде взето политическо решение от съвета на Европейски Съюз да бъде отстранен контролът от границите на страната ни.

Той добави, че към този момент има позитивни настройки от някои до момента скептично настроени страни членки.  " Парламент на Дания преди 2 месеца даде зелена улица на датския парламент. Дания ще ни поддържа ", твърди зам.-министърът. През идващите месеци ще има съответни стъпки, които ще се подхващат, предаде БГНЕС.

Коджабашев сподели, че България и Румъния изготвят презентации по отношение на степента на използване на шенгенското право. " Те ще бъдат показани при започване на идващия месец на страните членки, а в края на месеца идва комисията от специалисти. Те ще създадат инспекция и ще рапортуват на Европейска комисия, която ще ги оповести. На база на презентациите на България и Румъния, въпросът с присъединението на двете страни да влезе в дневния ред на Европейски Съюз през месец декември ", съобщи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР