Темата за общата европейска отбрана и мястото на България по

...
Темата за общата европейска отбрана и мястото на България по
Коментари Харесай

Европейската отбрана трябва да е акцент на председателството, смята президентът

Темата за общата европейска защита и мястото на България във връзка с превъоръжаването и приноса ѝ към интегрирани отбранителни качества на Европейския съюз би трябвало да са измежду акцентите на българското европредседателство следващата година. 

Това счита президентът Румен Радев, който откри полемика на тематика „ Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска защита “ в Централния боен клуб в София.

" В подтекста на актуалните политически действителности и непредвидимата среда на сигурност Европа не може да си разреши да разчита на военната мощност на други субекти. Ако желаеме мощен Европейски съюз, неизбежно би трябвало да вземем ориста в личните си ръце и да работим за създаване на интегриран защитителен потенциал, посредством който да подсигуряваме сигурността си ", съобщи в речта си Радев. 

Според него интегрираната защита би трябвало да бъде главен приоритет и уточни, че в схващанията на военна мощност в Европейски Съюз са претърпели промени.

" Ако преди години военната мощ в Европейски Съюз беше обсъждана като опция за гарантиране на сигурност посредством обезвреждане на заканите, то през днешния ден виждаме изчерпателен метод, при който водачите преглеждат общата европейска защита като нов подтик за консолидиране на Европа ”, сподели Радев и уточни, че годишните загуби, които търпи Европейски Съюз в резултат на фрагментацията на отбранителната промишленост на страните членки, възлизат на от 50 до 100 милиарда евро.

Държавният глава счита, че страната ни би трябвало да се възползва от шанса на европредседателството и да бъде деен и виновен участник в процеса по консолидираното на военните качества на страните членки на Европейски Съюз.

" Ние би трябвало да бъдем гъвкави и прозорливи, с цел да отговорим на актуалните провокации. В свят, в който световните играчи развиват своята военна мощност, не можеш да останеш единствено с инструмента на “меката мощ ”, счита още Радев.

По думите на президента, определеният от Европейски Съюз метод към обща защита посредством генериране на отбранителни качества и консолидиране на изследователските структури и организации, ще докара до обединяването на промишлеността и на европейския защитителен потенциал в бъдеще.


“Не можеш да бъдеш водач, в случай че самият ти не си образец при идентифицирането на проблемите на сигурността и методите към решаването им ”, съобщи Румен Радев, съгласно който проблем е личното отношение към сигурността - " дали ще влагаме в нашата сигурност, с цел да подсигуряваме личния си суверенитет, или тъй като по този начин желаят или ни постановат нашите съдружници и сътрудници ”. Той уточни, че капиталовите решения, касаещи въоръжението ни, отекват отвън границите на страната и би трябвало да бъдат ориентирани към превъзмогване на “технологичната пропаст ” сред нас и нашите съдружници. 

Премиерът Бойко Борисов, който също взе присъединяване във форума, съобщи, че в случай че упованията в Европа са, че ще има война, целите би трябвало да бъдат заменени.

„ Приемам тематиката с огорчение. Когато в света стартира да се приказва за въоръжаване, превъоръжаване, конкуренция във въоръжаването нищо положително не е реализирано в историята до в този момент “, изясни Борисов, съгласно който европейската дипломация търпи " големи укори “.

„ Само преди 6 месеца по време на Европейски съвет, в това число и президентът Еманюел Макрон беше срещу общата европейска защита. За няколко месеца всички претъпяха метаморфози, тъй като видяха голяма опасност и нови военни съюз “, разяснява Борисов.

„ Военните добре си дават сметка какво значи боен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв защитителен съюз ще има против този, в случай че се изпусне дипломацията и пристигна време военните да го вземат решение. Само брутният артикул на тези страни е по-голям от този на Г-7 “, добави той. 

„ Много е значимо и благодаря на всички, че имаме публичен консенсус. Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, би трябвало да преориентираме страната в такива условия. Въоръжение, войска, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът действаме по тази тематика. Иначе милиард за това, за това, приходи, приходи ", акцентира Борисов.

„ И на нас ни се желае всичко да стане, да не приказваме, че би трябвало да подменим и ракетите, които имаме. Затова с Общата европейска защита започваме да мислим и от кое място ще пристигна съперникът. Същият ли е южният фланг на НАТО с тези нови съюзи, като имаме поради и връзките сред огромните европейски страни и Турция. Имаше време, когато унищожавахме и ракети. Как ще се предпазим с няколко самолета? Какво ще вършим, в случай че няма европейски проект? Генерал Боцев би трябвало да направи проект, да каже каква война ще водим, по какъв начин да ги посрещнем, от кое място ще дойдат “, разяснява министър председателят. „ Щом слагаме тази тематика – защита и почваме всички да приказваме, че очевидно ни е боязън, Европа чака отнякъде нахлуване “, добави той.

Премиерът обърна внимание на мигрантската вълна, на тероризма. „ Европа става под напън. Нито можем да се оправим с тероризма, нападнаха най-силните страни и съумяха. Избори в Европа се печелят с анти мигрантска вълна. Тези, които са надалеч от границата с Турция настояват, че тя не била в Европейски Съюз. Ок, не е, само че за какво би трябвало да скъсаш с всички съглашения. На тях им е елементарно, надалеч са “, добави Бойко Борисов. „ Много можем да си приказваме. Надявам се с дипломация и по-твърда ръка от европейските ни водачи. Поколенията са не запомнили какво е война. Европа не е готова. Тези страни, които са подготвени за война, при тях човешкият фактор не съществува или е пренебрежимо дребен. В Европа един боец да загине е покруса. И това е вярно, най-хуманно, ценим човешкия живот “, сподели още той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР