Темата с украинското зърно продължава. България е сред петте страни,

...
Темата с украинското зърно продължава. България е сред петте страни,
Коментари Харесай

Земеделският министър: Не искам да плаша никого, но вероятно ще има криза с олиото

Темата с украинското зърно продължава. България е измежду петте страни, които са най-потърпевши от украинския импорт на зърно, защото те оферират по-евтин артикул и става дъмпинг. Основателното несъгласие на българските производители е, че Украйна не извършва европейските стандарти,  както вършат страните от Европейски Съюз, което прави продукцията им по-скъпа. Това е едната рекламация.

Това разяснява пред Нова тв министърът на земеделието Кирил Вътев.

Погледнато от страна на купувача наподобява, че с украинския импорт олиото да вземем за пример ще поевтинее, само че ценообразуването е комплициран развой. Само цената на базовата суровина не е задоволителна, с цел да се каже дали крайната цена на продукта ще падне или ще се вдигне. Да, има отражение, само че не е единствено базовата цена на суровината, разяснява той.

България е обезпокоена на първо място от слънчогледа. Ние произвеждаме към 2 млн. тона годишно, а Украйна сред 12 и 14 млн. тона. България обаче има потенциал за преправка на към 3 млн. тона слънчоглед и по тази причина ние постоянно внасяме още към 1 млн. тона суровина. Когато в Украйна нямаше война те преработваха 14 млн. тона. Тогава Украйна имаше защитно експортно мито. Сега обаче са бомбардирани тези мощности и те не действат. Тази година се чака Украйна дза създаде 14 млн. тона слънчоглед, само че нито в България, нито в Румъния ще могат да го преработят. Капацитета не ни стига. Т.е. ние не можем нищо да го създадем и като пристигна украинския слънчоглед ще се получи едно запушване, тъй като няма какво да го вършим. И това е притеснително. Затова би трябвало да има директни коридори, с цел да може всички зърнени култури, които Украйна създава, да отидат там, където има потребност. В България няма какво да го вършим. Трябва да защитим своето произвеждане и да го употребяваме, а като не ни стигат количествата, тогава да се възползваме от непознатия импорт. Големия проблем е, че от предходната година имаме 700 000 това, които стоят в складовете, разяснява той.

Изходът не е по силите нито единствено на България, нито единствено на Румъния. Това решение би трябвало да се откри в Европейски Съюз, тъй като тук става въпрос за колосални количества зърно, които няма по какъв начин да бъдат модифицирани в нашия регион, разяснява той.

Не става въпрос за или срещу възбрана за импорт на украинско зърно. Проблемът е, че и със и без възбрана толкоз доста слънчоглед няма къде да бъде модифициран. Не желая да тревожа никого, само че това след време може да докара и до рецесия с олиото. Зърно има, само че мощ за преправка няма. В момента са изумени най-големите мощности за преправка на Украйна. Като няма кой да преработи зърното, от кое място ще пристигна олиото?, разяснява министърът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР