Темата с падането на забраната за внос на украинско зърно

...
Темата с падането на забраната за внос на украинско зърно
Коментари Харесай

Разнобой във властта по темата за украинското зърно

Темата с рухването на възбраната за импорт на украинско зърно в България провокира несъгласия в ръководещото болшинство. Премиерът Николай Денков и съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков поддържаха отпадането на възбраната. Земеделският министър Кирил Вътев обаче бе много запазен и по-скоро срещу това отпадане.
Денков: Зърнопроизводителите получават 2 милиарда лева, а настояват, че няма държавна помощ
" Смятаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен ", съобщи през днешния ден министър председателят Николай Денков преди началото на постоянното държавно съвещание.

Според Денков освобождението на вноса от Украйна ще понижи цените на главните хранителни артикули, което ще подкрепи хората с ниски приходи.

По думите на министър-председателя възбраната за импорт на зърно от Украйна е горещата тематика в някои европейски страни.

" Има две гледни точки – на зърнопроизводителите, които желаят възбраната да продължи и упрекват държавното управление в липса на каквато и да било държавна поддръжка за бранша ".

Втората позиция е на държавното управление, което има грижата да обезпечи по-ниски цени на питателните артикули и на фуражите, по-ниска инфлация, повече приходи в бюджета от импорт и експорт без да се помпа инфлацията и поддръжка на засегнатите зърнопроизводители.

Нека бъде ясно – освобождението на вноса от Украйна ще понижи цените на главните хранителни артикули, ще понижи инфлацията, което ще подкрепи хората с ниски приходи, ще усили приходите в бюджета от импорт и експорт ", съобщи министър председателят.

Той сподели, че до момента за 2023 година пропуснатите изгоди за бюджета от импорт и експорт са 146 млн. лева, които биха могли да се употребяват за обучение, опазване на здравето, култура или за подкрепяне на земеделския бранш.

" Тези средства ще обезпечат работата на фабрики за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и непознатите пазари. Затова считаме за вярно вносът от Украйна да бъде освободен като за тази година са изплатени плануваните за погашение към земеделските производители към 2 милиарда лева от дотации и помощи ", сподели Николай Денков.

Той е сюрпризиран, че " бранш, който получава 2 милиарда лева за година, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна поддръжка ".

" От тези 2 милиарда лева 890 млн. лева са от Държавен фонд " Земеделие " по европейска линия, 388 млн. лева от Държавен фонд " Земеделие " от държавния бюджет, които са отделени, тъй че да отидат за поддръжка на земеделските производители, настрана 390 млн. лева от централния бюджет и 290 млн. лева от бюджета на Министерството на земеделието и храните. Твърдението, че страната няма грижа за бранша е погрешно. Добре е и секторът да има грижа за страната, когато формулира своите претенции ", разяснява още министър председателят.

Той заяви, че ще се изискат от Европейската комисия допълнителни обезщетения за загубите на българските аграрни производители, изключително на тези на слънчоглед.

" Ще се включим в коридорите за експорт на зърно от Украйна като пренос през България и гръцките пристанища, с цел да се изнесе зърното от района към другите райони, които имат потребност от него. За тази активност ще желаяме поддръжка от Европейска комисия. Ще засилим фитосанитарния надзор при вноса, с цел да подсигуряваме здравето на жителите. Така ще проявим национално виновна грижа за цялото общество, а освен за един бранш в страната ", съобщи Денков.
Кирил Петков: По-важни са цените и инфлацията
Според Кирил Петков повдигането на възбраната за украинското зърно няма да унищожи българското земеделие. Петков означи, че в действителност земеделският бранш е най-подпомаганият и съобщи, че ръководещите ще се концентрират върху потребителите, които са целият български народ, а не върху и земеделския бранш.

" В момента доста по-важно за нас са цените на храните и инфлацията, която визира всички 7 млн. българи ", добави Петков.

Той разяснява и дали е правилно, че министърът на земеделието не е бил известен за повдигането на възбраната за украинско зърно, като съгласно него темата е коментирана на оперативно съвещание на кабинета.

" Лично приказвах и тази заран с министъра на земеделието ", съобщи Петков.
Кирил Вътев: Ще има митинги
Според министър Вътев обаче решението за анулация на възбраната за импорт на украинско зърно ще провокира тежки митинги. Това сподели самият той пред бТВ. И добави, че земеделските производители са декларирали протестна подготвеност.

" Искрено се надявам да има доста разсъдък при обмислянето на окончателното решение, освен от страна на народните представители, само че и от страна на земеделските производители, тъй като и със, и без възбрана актуалната година е извънредно тежка за селското стопанство заради сушата, наводненията, поради това, че има срив на международния пазар на зърно ", разяснява Вътев.

Той съобщи, че откогато е почнала войната в Украйна, нищо не е същото.

" Всичко е доста друго и огромна част от нашите аграрни стопани са в сериозно положение ", добави министърът.

Вътев сподели, че народните представители не са обсъждали с него отпадането на възбраната.

" От вътрешнополитическа позиция това ще сътвори извънредно напрежение в целия поземлен бранш. Не знам от външнополитическа позиция какви договорености има ", разяснява той.

И добави:

" Това решение ще провокира тежки митинги. Това би трябвало да бъде оценено доста деликатно. Солидарността с Украйна е налице и през България текат коридори на солидарността. България е оптимално съпричастна, само че въпреки всичко ние имаме лично произвеждане и производители, чиито ползи би трябвало да бъдат предпазени ".

Според него даже и да отпадне възбраната за импорт на зърно от Украйна, надали това би се отразило на цените на крайните артикули у нас.

Вчера парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения одобри плана на решение за позицията на България по отношение на удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година на свое изключително съвещание. Окончателното решение следва да бъде взето в пленарна зала. В плана на позицията на България се показва, че страната ни не поддържа продължаването след 15 септември 2023 година на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се разпорежда на Министерския съвет да предприеме нужните дейности за изложение на позицията.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР