Темата с качеството на автобусните превози е особено чувствителна през

...
Темата с качеството на автобусните превози е особено чувствителна през
Коментари Харесай

"Юнион-Ивкони" обвини bTV, че я притиска с репортажи заради рекламен договор

Темата с качеството на автобусните транспорти е изключително сензитивна през последните месеци, поради трагичните произшествия с доста жертви

© Цветелина Ангелова Още по тематиката
Нов ефирен сезон без изненади

Доминацията на развлекателния род в бранша продължава
14 сеп 2018
Мениджъри пробват да слеят " Юнион Ивкони " и част от " Етап Адрес "

Страните по договорката са поискали позволение от Комисия за защита на конкуренцията. Основателят на " Ивкони " Ивайло Константинов е черноглед, че ще намерят пари
7 авг 2018
Когато Пеевски реши да опасява малките екрани

Защо един въпрос на bTV към кандидат-съдружник на депутата провокира толкоз мощна реакция от медийната му машина
27 юли 2018 Компанията за вътрешни и интернационалните автобусни транспорти " Юнион Ивкони " упрекна една от двете най-влиятелни малките екрани в България - bTV, че популяризира " подправени вести " по неин адрес. Това стана с отворено писмо до медиите, публикувано във вторник (16.10.18г.). Поводът е излъчен репортаж в новините на медиата, които се отнасят до осъществени от компанията курсове. В писмото се твърди, че задачата на репортажа била уронване престижа на компанията, от която се очаквало да подпише предлаган контракт за реклама на стойност 50 хиляди лева

На собствен ред bTV Media Group също излезе с позиция по отношение на писмото от " Юнион-Ивкони ", в която се споделя, че " всички репортажи в " bTV Новините ", създадени след приемане на сигнали от фенове, се приготвят съгласно най-високите журналистически стандарти и се излъчват в публичен интерес, за информиране по значими въпроси, включително свързани със сигурността на жителите ".

От медийната група прецизират, че всички репортажи, свързани с " Юнион-Ивкони ", могат да бъдат открити на уеб страницата www.btvnovinite.bg. " Редакционният екип на bTV в никакъв случай не се въздейства от комерсиалните взаимоотношения на медийната група и ползва най-високите професионални стандарти за качествена публицистика всеки ден ", написа в мнението на bTV Media Group.

Автобусният транспортьор " Юнион-Ивкони " разяснява репортажи на bTV излъчени в края и началото на тази седмица (14 и 15 октомври), които се отнасят до курс на компанията от Лондон до София. По информация на пътуващи по дестинацията жители курсът е бил на път да бъде изпълнен от водач на компанията, използвал алкохол. Намеса на пасажерите предотвратила това, а в репортажа на малкия екран един от тях споделя, че водачът, който е качвал багажа в рейса е миришел на алкохол. Пътниците са повикали представител на локалната полиция и са поискали той да извърши инспекция на водача. По думите на един от пасажерите, откакто взел тестът, представителят на реда е открил, че водачът е пил и не предлага той да кара. Така в последна сметка курсът бил стихотворец от другия водач, а сътрудника му за който се твърди, че е пил слязъл в Германия, където била осъществена промяна на водачите, се вижда от репортажа.

От " Юнион-Ивкони " прецизират в известие до медиите, че водачът, за който се твърди, че е пил, е закарал рейса до Лондон, само че не е бил на работа по график, а е трябвало да се придвижи като пасажер до Германия. Там е трябвало да почива 24 часа и да поеме курс по друга дестинация. Автобусният транспортьор твърди, че взетата алкохолна проба на лидера, била негативна, пасажерите в рейса споделят в репортажа, че тя не им е била показана, само че служител на реда споделя, че той е пил. Според компанията графикът за пътешестване предвиждал един лидер да кара до Германия където други двама го сменят поредно в осъществяване на условията за отмора, а оповестения от пасажерите лидер за пийнал останал в Германия.

Според писмото на " Юнион-Ивкони " това е следващият отрицателен репортаж на bTV за компанията и това има отношение към направената от малкия екран оферта за подписване на рекламен контракт. Компанията разяснява, че на 17 август управител продажби на медийната група е отправил комерсиална оферта, на която мениджърът в рекламния отдел на " Юнион-Ивкони " дал отговор, че ще я разиска с управлението на компанията. Той прецизирал пред медиата обаче, че то надали ще е склонно да отдели предлагания бюджет за реклама. В хода на договарянията, компанията още веднъж била обект на " подправени вести " се прецизира в писмото до медиите. На 27 септември на автопревозвача бил изпратен контракт за реклама на стойност 50 хиляди лева без Данък добавена стойност. Той не е подписан и по тази причина съгласно превозвача са излъчени отрицателните репортажи за него.

Останалите репортажи на bTV са от 27 август и в тях става дума за проблеми с курсове на " Юнион-Ивкони " осъществени от рейс с пукнато стъкло, различен пък осъществен от водач санкциониран шест пъти за превишена скорост. Има и репортаж от юли за повреда с рейс на превозвача във Франция. Предишните репортажи на малкия екран са от април и са свързани с злополуката с рейс на " Юнион-Ивкони " край Вакарел, при която починаха шестима пасажери. Отразявани са и други пътни произшествия с рейсове на компанията.

Автомобилният транспортьор декларира, че ще заведе дело против малкия екран и в откритото писмо написа: " ще срещнем юристите си в съда с тези на bTV и на всички техни кореспонденти, както и на всички медии разрешили си да популяризират " подправени вести " и да уронват престижа на " Юнион-Ивкони ". На този стадий малкия екран не разяснява ще заведе ли дело против превозвача.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР