Зам.-кметът по дигитализацията на Столичната община Генчо Керезов е готов

...
Зам.-кметът по дигитализацията на Столичната община Генчо Керезов е готов
Коментари Харесай

София е напът да получи финансиране за зелени проекти по новите стандарти на ЕС

Зам.-кметът по дигитализацията на Столичната община Генчо Керезов е подготвен с разбора на шест зелени плана с капацитет за десетки милиони през новата рамка с ESG стандарти. Предстои Европейска инвестиционна банка да ги утвърди, като ще се търси опция за финансиране и посредством Плана за възобновяване и резистентност или други принадлежности. Най-напреднала е концепцията за датчици за качеството на въздуха и фотоволтаици във всички учебни заведения и детски градини.
Умни детски градини и учебни заведения с фотоволтаици и датчици, измерващи по новаторски метод качеството на въздуха. Енергийно самостоятелни административни здания. Електрически камиони за боклуци. Център за данни... Всички тези планове на София са минали през фунията на така наречен таксономия на Европейския съюз и чакат зелена светлина за финансиране.

Таксономията, въпреки и комплицирана като дума, действително седи в основата на зеленото бъдеще на Европа, която стартира интензивно да поддържа зелените вложения, с цел да може да реализира задачите си за въглеродна индиферентност до 2050 година Идеята е да се отпускат средства единствено за такива планове, за които към този момент има потвърден резултат и които дават отговор на новите стандарти за зелени политики (Environmental, Social and Government - ESG), обвързани със Зелената договорка.

За общините е значимо да осъзнаят, че имат основна роля в тази смяна - от това да обезпечат екологичен превоз до това да зареждат администрациите си с чиста сила. След дълги години на блуждаене в противоречиви планове, същинска рецесия с ръководството на общинската стопанска система, презастрояване, в това число в парковете, и тежки проблеми с трафика и качеството на въздуха София към този момент има упоритостта да бъде първият български град, който да ползва новите европейски стандарти. И даже желае да даде образец на останалите. Инициативата е на зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов, който споделя, че таксономичният разбор на плановете към този момент е подготвен. А той е значим, тъй като демонстрира тъкмо какви резултати могат да бъдат реализирани.
Реклама
" Първичните данни, които имаме от разбора, демонстрират, че за всеки от проектитеще можем да спестяваме по 100 хиляди тона въглеродни излъчвания на година ", изяснява Керезов пред " Капитал ". За съпоставяне, метрото съумява да спести по-малко: 90 хиляди тона излъчвания на година (какви са шестте зелени плана на София четете в карето долу).
С помощ от Европейска инвестиционна банка
Следващият стадий за реализирането на плановете е в ръцете на Европейската капиталова банка. Предстои зам.-кметът по дигитализацията да им изпрати публично запитване, с което да изиска подпомагане от специалисти. Те ще имат задачата да разработят плановете в елементи и да ги приготвят за кандидатстване за финансиране. Ще бъде решено и дали всички оферти ще бъдат включени в един общ план за зелена промяна, или ще бъдат финансирани по настрана.

" Сега сме в най-начален стадий. Чакаме предлагането да бъде публично подадено, да го проучваме, да забележим доколко съответствува с задачите на банката и пътната карта. И тогава към този момент ще предложим техническа помощ за структурирането на самия план - с финансовата му част, с цялата документи, която след това да отключи опция за външно финансиране ", разяснява за " Капитал " Теодор Радонов, който е началник на представителството на групата Европейска инвестиционна банка в София.

Един от вероятните принадлежности е Планът за възобновяване и резистентност. " Ако успеем да финансираме плановете по проекта, оптималното финансиране, несъмнено, ще бъде 85% и ще търсим поддръжката на банката, с цел да го дофинансира посредством нисколихвен заем ", споделя Керезов.
Реклама Силата на мащаба
" Искаме те да имат бизнес детайл, който да изкарва пари на общината, посредством които пък ние можем да изплащаме заема на Европейска инвестиционна банка. Това към този момент е довеждане докрай на цикъла на резистентност и е много комплицирана задача ", изяснява още зам.-кметът. Пример за подобен план е този за умните детски градини и учебни заведения. Засега се възнамерява всички такива здания в столицата (общо 400) да станат енергийно ефикасни.

Всички те са на делегиран от общината бюджет и усъвършенстването на разноските им за електрическа енергия да вземем за пример би значело повече вложения в качествена среда, поправки, обучение. " Проектът може да бъде уголемен и до яслите, до постройките на общинското опазване на здравето, а за какво не и до всички публични здания, които са благосъстоятелност на общината - да бъдат енергийно самостоятелни. И ето това към този момент ще бъде обект и на взаимната ни работата с банката - да дефинираме верния мащаб, който да е управляем, финансируем и който да докара до оптимално най-хубави резултати ", споделя Керезов. Целта е в бъдеще общината да може да създава оптимално повече сила от личните си здания.
Данните са значими
Новият механизъм се отличава по това, че всичко е разграничено на стадии: първо е пожелателно да се прави пилотен план (такъв за интелигентна детска градина беше осъществен в столичната 76 " Сърничка " ), след това следва по-задълбочен разбор върху въздействието, като тук се включва призмата на ESG. Другата значима специфичност е, че всичко се мери и вложения се вършат на база на данните. За страдание освен София, само че и България като цяло обаче няма навика да ги събира и употребява.

Затова и един от плановете на Столичната община, които чакат финансиране, е център за данни, където да е събрана цялата информация и да се употребява, когато някой има потребност от нея. " Това ще даде извънредно доста успеваемост за вземането на решенията. Защото в случай че имахме подобен център сега, към този момент плановете можеха да бъдат дефинирани. Само че ние минаваме през процеса, в който би трябвало да изградим и инфраструктурата първо ", споделя Керезов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
Сега задачата е до края на 2023 година да има подписани контракти по плановете за зелен преход, с цел да може да стартира осъществяването. Има и такива, които не са изключително сигурни - като да вземем за пример този за напълно електрифициран превоз на боклуците от гара Яна до бъдещата площадката за изгаряне на " Топлофикация София ". В момента обаче текат разногласия дали изобщо да има инсинератор за изгаряне на RDF боклуци, въпреки и общината да задейства социална поръчка, която стигна до Комисията за защита на конкуренцията.

" Има планове на идейно равнище, които за жалост могат и да не се случат. Но пък даже да успеем да създадем няколко от тях, това ще бъде извънредно огромен триумф. Виждате сега най-голямото предизвикателство - разноските и цената на електрическата енергия, която не зависи от фактори, които можем ние да управляваме. Когато обаче имаме резистентност и самостоятелност от цялата енергийна система, тогава можем да бъдем доста по-гъвкави ", твърди Керезов.
Да стигне и до другите
Ако успее да приключи започнатото, София ще бъде първия град, който ще извърши планове в благозвучие с новите стандарти на Европейския съюз. Теодор Радонов от Европейска инвестиционна банка признава, че все още към момента не са постъпили сходни оферти от други общини. Но съгласно Керезов София би трябвало да даде образец и да помогне на други градове да мултиплицират нейните планове. " Защото, един път правени в столицата, те са елементарно репликируеми. Ние в никакъв случай няма да откажем помощ на която и да е друга община, ще им покажем нашия план, ще им кажем да преценяват в какъв мащаб могат да го предложат. После ще следва сходна процедура, само че един път когато пътят е извървян, би трябвало да става много по-бързо ", споделя зам.-кметът по дигитализацията.
Кои са плановете на общината?#1 Енергийно самостоятелни и умни общински детски градини и ясли, учебни заведения и публични сградиИдеята е постройките да създават " зелена " сила за лично ползване и да се прибавят водородни кафези към горивните кафези за отопление, както и отдалечен енергиен мониторинг, интернет свързани сензорни устройства за следене на разноски в лв. за електрическа енергия, вода и газ. запаси Колко : до 400 бр. детски градини и учебни заведения по Спестени въглеродни излъчвания: 14 400 тона спестени въглеродни излъчвания на постройка.#2 Енергийно самостоятелна транспортна мрежа от електрически коли и зарядни станции за споделено пътуванеПредвижда се закупуването на 400 електрически автомобили, които да са благосъстоятелност на Столична община, както и създаване на система от фотоволтаици, които да подсигуряват нужните общински зарядни станции. Колко : до 400 зарядни станции с опция за турбо зареждане, всяка за до 8 автомобила и 400 електроавтомобила Спестени въглеродни излъчвания : 14 400 тона спестени въглеродни излъчвания на година. Стойност : 20.8 млн. евро#3 Изграждане на център за данни (Data Centre) с експертен екип от анализатори в областта на нововъведенията и огромните данниЩе следи излъчвания на парникови газове, сила в MWh, рисковите метеорологични феномени които могат да доведат до спирания и ограничавания, артикули и услуги в %, както и други данни. Центърът ще може да генерира тематични разбори, които ще комбинират данни с аналитични благоприятни условия, пробвайки се да свържат разнообразни точки на градското развиване. Стойност : 15 млн евро Спестени : 100 000 т въглеводородни емисии#4 Инсталиране на филтри за филтриране на въздуха и консолидиране на програмен продукт за премерване на ФПЧ в действително времеПредвижда се автоматизирана и изцяло енергийно самостоятелна система за филтриране на въздуха от въглеводороди и излъчвания от изгорели газове и други замърсители по спирки на градски превоз. Стойност : 16 млн. евро Спестени : 24 500 тона въглеродни емисии#5 Инсталиране на атомна технология за усъвършенстване разноските на течно гориво в публични сградиПредвижда се усъвършенстване на индустриални горивни процеси посредством прибавяне на високоенергийно водородно гориво, създадено на място - системата GI5000. Спестени : до 50% спестявания на стандартно гориво и фрапантен спад в отделените нездравословни излъчвания:#6 Зелена електрическа жп линия от гара Яна до Топлоелектрическа централа " София " за превоз на RDF отпадъциСъществуващата линия е отчасти електрифицирана, само че е належащо цялостно преоборудване и рехабилитация. Идеята е по нея да се транспортират отпадъците от завода за изгаряне на RDF боклуци, което се възнамерява в София, покрай Централна гара. Електрифицираният превоз би икономисали 8000 автомобилни курса за година, което би понижило замърсяването в София. Стойност : 7 300 000 евро. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР