Въпреки предизвикателната година приходите на компанията през 2020 г. растат

...
Коментари Харесай

Плодове и билки в бутилки

Въпреки предизвикателната година приходите на компанията през 2020 година порастват с 50%. Тази година бизнесмените ще опитат за повторно да продават на непознати пазари.
Здравословното хранене постепенно си проправя път и в България. Все повече консуматори се интересуват от състава на продуктите и къде са създадени, пораства търсенето на натурални, био- и екологични храни и по тази причина асортиментът им непрекъснато се усилва. В този сегмент влизат Димитър Николов и Славей Димов. Те са дългогодишни другари, а от повече от пет години и бизнес сътрудници. Събрани от концепцията да оферират чисти плодови питиета, те основават необятна гама сиропи под марката " БъзКо ". Наричат ги домашни лимонади, а както подсказва и името, стартират бизнеса с произвеждане на сироп от бъз. Разнообразието от усети бързо се разраства, само че главен принцип на бизнесмените остава в производството да употребяват само първокачествени сортове български плодове и билки.
В началото беше бъзът
Дълги години двамата бизнесмени се развиват в разнообразни бизнес посоки. Славей Димов е бил финансов управител на дребни и междинни бизнеси, а Димитър Николов се е специализирал в търговията на дребно на алкохолни и безалкохолни питиета в Западна България. " Наблюдавайки пазара, открих, че има бизнес ниша в предлагането на чисти и здравословни питиета, сегмент, който до тогава не беше въобще развъртян ", споделя пред " Капитал " Николов. Идеята подхожда на Славей Димов и през 2015 година двамата основават " Бъз-Компани ".
Преди две години бизнесмените купуват 80 декара земя в региона на Ихтиман и вършат своя градина с насаждения от бял и черен бъз.
Започват бизнеса с 10 хиляди лева начален капитал, които вземат решение да влагат в производството на сиропи за домашни лимонади. Разработват четири усета на основата на плод и цвят от бъз, които се разреждат с вода. " Първите месеци бяхме единствено двамата и по през целия ден тествахме предписания и комбинации от плодове и билки. Произвеждахме сами и продавахме сами ", спомня си Димов. Двамата създатели държат продуктите им да бъдат чисти, без добавени сухи вещества и аромати, а плодовете и билките да бъдат отглеждани в България. Така се ражда и слоганът на компанията - " Плодове и билки в бутилки ".
Капитал - брой 13 Палитра от усети
С времето екипът на " БъзКо " се разраства до 12 души, а с него и продуктовата гама. Към момента компанията създава близо 30 усета сиропи за разреждане, като за съвсем всички от тях екипът изкупува суровина от български производители. Изключение вършат само лаймът, лимонът, нарът и джинджифилът. По думите на създателите плодовете се берат в сезона им, след което се замразяват шоково, с цел да запазят качествата си и да могат да поддържат целогодишно другите усети. Сиропите създават в лична фабрика в Долни Богров. " Билките накисваме за 20 часа, пресоваме аронията и касиса, а ягодата, малината и вишната да вземем за пример пасираме ", изяснява Славей Димов. За натурален консервант на продуктите от компанията употребяват захар, само че през годините създават и сиропи с агаве и кленов сироп, подобаващи за диабетици.
Фотограф: Цветелина Белутова
По думите на създателите продуктите на " БъзКо " могат да се употребяват за домашни лимонади и чай, разредени с вода, или като съставна част за коктейли. Сред най-предпочитаните усети са ягодата и малината, за които предходната година компанията е употребила общо 19 тона ягоди и 17 тона малини. " Покрай пандемията усетът на сиропа лайм с джинджифил беше измежду най-продаваните ", споделя Николов.

Миналата година под марката " БъзКо " компанията стартира да създава сладка и шипков мармалад. " Търсим ниша, в която няма сходни качествени артикули. Сладката имат сред 30% и 35% захар, което е доста по-малко от всеобщите артикули на пазара. Най-често се употребява 50% плод и 50% захар ", изяснява Димитър Николов. Компанията има седем типа сладка, които също се създават в завода в Долни Богров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР