Центърът за услуги на компанията, която продава Coca-Cola в Западна

...
Центърът за услуги на компанията, която продава Coca-Cola в Западна
Коментари Харесай

Coca-Cola EP отива в Garitage

Центърът за услуги на компанията, която продава Coca-Cola в Западна Европа, ще се нанесе на 9.3 хиляди кв.м в комплекса през януари 2023 година Сделката е най-големият наем на офиси в София за 2021 година, макар че поради пандемията първичната поръчка е свита с една трета. След осем години Serdika Offices се разделя с най-големия си наемател и ще търси клиенти за 8 хиляди кв.м.
Новината за най-голямата наемна договорка на офисния пазар през 2021 година пристигна в края й. От жилищно-офисния комплекс Garitage Park оповестиха, че са сключили наемен контракт с Coca-Cola. По-точно " Кока-Кола Юропасифик партнърс България " (ССЕР), в което работят над 1000 чиновници, е наело 9300 кв.м офис площи в четвъртата и най-нова офис постройка в комплекса. Договорът е 10-годишен. Компанията ще се нанесе на три от шестте етажа на постройката през януари 2023 година

Garitage Park Building D е постройка с 19 600 кв.м РЗП, която влезе в употреба през второто тримесечие на 2021 година Заедно със сегашните наематели новата договорка обезпечава 77% претовареност на постройката. Средната претовареност за четирите офис здания в плана е над 90% по информация на " Гаритидж парк ". ССЕР е вторият по величина наемател в комплекса след VM Ware с над 27 хиляди кв.м.

От консултантската организация Avalant потвърдиха, че договорката е най-голямата в сегмента на наемите на офиси през 2021 година Втората по-обем е за 6000 кв.м в Sofia Office Center от Chaos Group, а третата - на 3300 кв.м в NV Tower, наети от GlobalFoundries.
Реклама
Придобиванията са обособен сегмент и там топ договорката е за ParkLane Office Center (сграда с 23 хиляди кв.м РЗП), която през октомври беше купена от SAP за 50 млн. евро.

Средните офертни наемни равнища в региона на " Бизнес парк София ", в който се намира и Garitage Park, се движат към 12 евро на кв.м по данни на Avalant.
Наемателят -една от петтеCoca-Cola
" Кока-Кола Юропасифик партнърс България " (CCEP) е едно от петте сдружения, с които Coca-Cola Corp. участва в България. В страната корпорацията има посланичество - " Кока-Кола България ", показана е от бутилиращата компания " Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България " с две свързани сдружения - " Кока-Кола Хеленик Ай Ти сървисиз " и " Кока-Кола Хеленик сървиз организейшън ". Всички те са регистрирани в бизнес център Adora, който е в съседство с Garatage Park.

CCEP е бутилираща компания, която дистрибутира и продава за 13 страни в Западна Европа и за други в Тихия океан. Наскоро към нея е присъединена и Австралия. По оценка на компанията тя доближава до 600 млн. консуматори и има 1.75 млн. професионални клиента. Листвана е на фондовите тържища в Амстердам, Ню Йорк, Лондон и Испания.
Реклама
В България CCEP има Център за споделени услуги (Shared Service Centre) и Център за рационализиране (Centre of Excellence). Те дават услуги на европейските сдружения на групата най-вече в региона на счетоводството и финансите, само че също по този начин и в ръководството на човешките запаси, бизнес процесите и технологиите, офис мениджмънта, правното обслужване, риска и сигурността. Приходите на CCEP от тази активност за 2020 година са 57.5 млн. лв., а облагата - 1.57 млн. лв., по данни от доклада.

CCEP има офис в София от 2013 година, а през 2019 година отвори и втори във Варна. В двата общо работят малко над 1000 чиновници. Наемната договорка с Garitage Park е обвързвана с релокация на софийския офис, който през осемте години от влизането на компанията в страната, а и сега се обитава в Serdika Offices (офис постройката към мол " Сердика " ).
" Процесът беше дълъг и доста елементи бяха взети поради, преди да се стигне до окончателното решение " Яна Панайотова, CBRE Търсенето - свито с една трета
Няколко източника настояват, че CCEP e почнала да търси нов офис в София още в средата на 2020 година Първоначално запитването е било за 13 - 15 хиляди кв.м. Това е изключило част от офис постройките на пазара - с незадоволително свободни площи или с прекомерно дребни етажни плочи. В хода на пандемията обаче условията се трансформират в духа на новите условия и хибридните модели на работа. В последна сметка са наети 9300 кв.м при употребени от компанията в този момент 8000 кв.м.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Промишленост 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
На въпроса за какво са решили да сменят офиса си от ССЕP споделиха единствено, че с приключването на сегашния им лизингов контракт и наближаването на десетата им годишнина в страната са желали да реалокират чиновниците си в София в по-голямо и гъвкаво пространство. Тамзин Хобороу, вицепрезидент на Центъра за споделени услуги на CCEP, дава обещание в формалното прессъобщение по случая " завладяваща, новаторска и устойчива офис среда ", само че към този момент от компанията отхвърлят детайлности и информация за новия им модел на работа. От отговорите се подразбира, че новият офис ще бъде планиран през тази година и в процеса интензивно ще вземат участие и чиновниците. В края й новото офис пространство би трябвало да е изцяло готово за прилагане. Вероятно преместването в него ще съвпадне и с отпразнуването на десетата годишнина на компанията в София през 2023 година
Фоайето на постройка 4, която беше предпочетена от ССЕР. Фотограф: Garitage Park Година и половина за договорката
" По договорката работихме близо година и половина ", удостовери Яна Панайотова, която е отговаряла за нея по линия на компанията медиатор CBRE. В процеса на избора са търсили във всички съществени софийски офисни региони, само че не на всички места е имало и нужното предложение. Тъй като първоначално не е било допустимо да се вършат физически огледи, са организирали самобитен видеомаратон с евентуалните клиенти. " Пет офис здания в София направиха видеотурове особено поради този наемател. При тези от тях в по-ранен етап те бяха по-виртуални ", споделя Панайотова. Селекцията е правена от целия интернационален екип на CCEP - хора от офисите в Америка, в Англия и прочие Физическите огледи на по-късен стадий са осъществени от мениджмънт екипа на компанията в България.

" Процесът беше дълъг и доста елементи бяха взети поради, преди да се стигне до окончателното решение ", изяснява Яна Панайотова. От значение се оказва, че регионът е по-зелен, с комфортни транспортни връзки и че като мултифункционален комплексът предлага спомагателни варианти - парк, плувен басейн, игрище и дребна писта за тичане. Освен средата и самата постройка е оценена механически по разнообразни параметри - от качеството на работната среда и по-конкретно пречистването на въздуха до успеваемостта на асансьорната система с оглед времето, належащо за напредване от паркинга нагоре до етажите.
" При интернационалните корпоративни наематели узаконяването по някоя от системите за стабилно строителство е безусловно наложително " Давид Давидов, Garitage Park Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Предстои трета фаза на Garitage
Комплексът Garitage Park е ситуиран върху 167 дка южно от Околовръстния път против " Бизнес парк София ". По плана се работи поетапно, като се чака в приключен тип да включва 95 хиляди кв.м офиси, 60 хиляди кв.м жилища, 90 хиляди кв.м зелени площи с езеро, детски и спортни площадки, главно учебно заведение за 500 деца, 4500 паркоместа, състезателен център с басейн, спортна зала с 1700 места, супермаркет, заведения за хранене, кафенета и други. Четвърта офис постройка, в която е наемател ССЕР, е финалната за първите две етапи на плана, по които се работи през цялото време през 2016 година

" Очакванията са осъществяването на последната, трета, фаза да стартира в границите на 2022 година ", сподели Давид Давидов, ръководещ съучастник в Garitage Park. Вероятно ще включва още офиси и жилища, както и план за учебно заведение. Повече елементи ще бъдат оповестени през първото тримесечие на тази година.

Планираната инвестиция в плана е над 180 млн. евро, като отчасти е финансирана и посредством заем от Уникредит Булбанк. Както " Капитал " писа, на фамилията на Аслан Мусин, който до 2012 година е считан за дясната ръка на някогашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев.
Сертификатът е значим
" При интернационалните корпоративни наематели узаконяването по някоя от системите за стабилно строителство е безусловно наложително, с цел да бъде включен подобаващ план в по-тясна селекция от здания ", изясни Давид Давидов. По негова информация Garitage park е първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, получил документ BREEAM Excellent по интернационалната скица на стандарта BREEAM Communities, чийто акцент е общественото, икономическото и екологичното влияние на постройката.

" Сертифицирането по BREEAM се случва на два стадия - при планиране и при довеждане докрай и действие на постройката. За функционираща постройка се смята такава, в която най-малко 90% от площите са заети от наематели и употребявани. Сгради едно и две в комплекса към този момент имат финален документ. Сгради три и четири са на стадий промеждутъчен, а окончателният ще бъде публикуван, откакто CCEP се нанесат ", изясни Давидов.

Като цяло комплексът ще понижи въглеродния си отпечатък посредством въвеждането на разнообразни енергийно ефикасни решения, в това число слънчеви панели и зарядни станции за електрически транспортни средства. Тези старания на Garitage Park съответстват с задачата на ССЕР да понижи въглеродния си отпечатък с 30% до 2030 година и да реализира чисти нулеви излъчвания на парникови газове до 2040 година, се споделя в прессъобщението.
" Големите площи се отдават чартърен по-лесно, само че когато една компания има над 25-26% от общия размер, става рисково " Антон Славчев, Avison Young Сезон за нови наематели в Serdika Offices
Преди осем години ССЕР наема 2500 кв.м в Serdiкa Offices. В момента е на близо 8000 кв.м на разнообразни етажи, като единствено преди година наемат в допълнение още 800 кв.м.

Първоначално се обърнаха със питане за още площ към нас, само че ние не можехме да им предложим. Така че идната смяна не е изненада за нас, изяснява Антон Славчев, изпълнителен шеф на Avison Young за България, които менажират офис постройката. Все отново са изчакали новият наемен контракт да бъде подписан и разгласен, преди да стартират да търсят нови наематели. Смятат, че годината време, която имат, е задоволителна, с цел да намерят.

Отдаваемата повърхност на Serdiкa Offices е 28 500 кв.м, като в постройката в този момент има към 20 наемателя. Свободни са общо 3000 кв.м, само че те не са компактни, а са дребни квадратури на разнообразни места. В момента CCEP са най-големият наемател в тази постройка, следвани от Sutherland с 6000 кв.м.

" Освобождаването на офисите от ССЕР ще ни разреши да диверсифицираме още повече микса си от наематели. Наистина огромните площи се отдават чартърен по-лесно, само че когато една компания има над 25-26% от общия размер, става рисково, в случай че стартира да слага условия ", споделя Славчев.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР