Цените на електроенергията през следващата година ще останат високи. Компаниите

...
Цените на електроенергията през следващата година ще останат високи. Компаниите
Коментари Харесай

Енергията няма да поевтинее, бизнесът трябва да се приспособи

Цените на електрическата енергия през идната година ще останат високи. Компаниите би трябвало да се замислят по какъв начин да се приспособят - посредством ограничения за енергийна успеваемост, създаване на централи за лични потребности и по-добро обмисляне. Банките и европейските стратегии могат да са добър сътрудник на бизнеса в този развой.
И оптимистичният, и песимистичният вид за цените на електрическата енергия в идната една година не включват връщане на предходните равнища от 100 лева за мвт/ч. В момента бизнесът е съществено омекотен с обезщетения за високите цени от Фонда за енергийна успеваемост, само че тази мярка е краткотрайна. В средносрочен и дълготраен проект фирмите би трябвало да се замислят по какъв начин да се приспособят, защото даже и без големите флуктуации на цените, които се следят сега, равновесните равнища ще бъдат доста по-високи спрямо предходните години. Това сподели Радослав Рачев, действен шеф на компанията за търговия на ток " Токи Пауър ", по време на конференцията " Среща на бизнеса в Русе и района ".

" Компаниите могат да създадат три неща: едното е да се ориентират към енергийна успеваемост. Това може да звучи като факсимиле, само че в него има доста смисъл - към този момент има доста такива ограничения и стратегии. Всяко едно понижение на количеството потребена сила е плюс за бизнеса ", уточни Рачев в панела " Бъдеще на енергетиката и нисковъглеродна стопанска система " и добави: " Второто нещо е да се ориентират към лично произвеждане, това също към този момент не е толкоз екзотично и скъпо и е една добра инвестиция. Третото нещо е да си обезпечат дълготрайна доставка на електрическа енергия от производител - по този начин наречените PPA контракти (Power Purchase Agreement) са един инструмент, който се разви бурно през последните няколко годините. Сега фокусът върху тях малко се измести на назад във времето поради огромните амплитуди в цените, само че това може да се окаже добър инструмент за подсигуряване на тази суровина за дълготрайни интервал от 5, 10 или 15 години. "
Потенциалът на фотоволтаиците
" Допреди 10 години слънчевите централи бяха непознати и скъпи, хората не можеха да схванат, че слънцето е един голям безвъзмезден източник на сила. С времето технологиите поевтиняха, цените на електричеството се подвигнаха и хората се сетиха за слънцето ", разяснява от своя страна Ивайло Иванов, притежател и шеф на компанията " Овис солар енерджи ", която се занимава с създаване на фотоволтаици и има лична централа.
Реклама
Той уточни, че слънчевите часове в България доближават 1460 часа на годишна база. " Това е много огромно количество евентуална слънчева електрическа енергия и доста добър вид за на ниска цена ток; инвестицията в лични електроцентрали би помогнало на бизнеса с по-добро обмисляне на разноските. Ползите са доста, фирмите го усещат и банките започнаха самоуверено да ги кредитират. Предвиждам здраво бъдеще за сектора ", уточни Иванов.
Повече евтини заеми, по-малко грантове
От банковия бранш потвърдиха, че има голям интерес към ограничения за енергийна успеваемост на предприятията. " Виждаме все по-голям интерес към енергийните ни стратегии като мотивацията към този момент не е толкоз грантови схеми, колкото чисто бизнес потребност ", разяснява доктор Кирил Величков, шеф " Европейски планове и финансови институции " в ОББ. Банката има лична стратегия за устойчивото развиване на бизнес клиенти, която комбинира финансиране за фотоволтаици; помощ при кандидатстване за грантови програми; профилирани заеми за дейно потребление на водните запаси и ръководство на здания.

" Както знаете, чакаме 29 милиарда евро от Европейски Съюз до 2027 година, от които най-малко 30% ще отидат за " позеленяване " на бизнеса - за такива вложения, за които в този момент си приказваме. Безвъзмездната помощ ще е доста по-малко за сметка на евтини кредити; от ден на ден ще се приказва за поддръжка през банките ", сподели доктор Величков. Той уточни още, че към затворилата неотдавна скица за софтуерна рационализация на предприятия с бюджет 260 млн. лева са подадени планове за 634 млн. лева: " Можете да си визиите какъв е ползата към схемата ".
Свързани публикации ВиК ремонтите за милиони по нервите на жителите в Русе 4 октомври 2022, 07:49 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР