- След медиите Делян Пеевски е прехвърлил голяма част от

...
Коментари Харесай

Новият собственик на имотите на Пеевски

- След медиите Делян Пеевски е трансферирал огромна част от имотната си империя, в това число митичния хотел "Берлин ". - Сделката става през "БЛ - ритейл риъл естейт ", а официално притежател на компанията покупател е някогашен чиновник на "Инса ойл " на Георги Самуилов. - Цената, детайлите и задачите на интервенцията не са известни, като не е изключено и да няма действителна промяна на контрола.
" Пеевски си отиде, Пеевски напуща страната и доста скоро към този момент няма да е дъвка. " Тази присъда, дадена от Бойко Борисов през 2016 година, не се оказа изключително точна. Наистина депутатът от Движение за права и свободи съвсем не се е повявал на работното си място (и изобщо публично) от този момент, само че това му беше запазена марка и преди. А в идващите години той беше определен още един път за депутат и по нищо не личеше подмолното му въздействие да отслабва.

Пет години по-късно още веднъж дават сериала " Оттеглянето на Пеевски " и разумният въпрос е дали този път то не е по-истинско. Той не е в листите на Движение за права и свободи и за пръв път от над десетилетие няма да е в Народното събрание. В края на предходната година Пеевски продаде своите вестници и импровизирано следената от него телевизия " Канал 3 ".

Сега имаме и още един знак. Делян Пеевски се разделя освен с медийната си империя, само че и с огромна част от имотните си владения. В договорка от началото на март е продадено " БЛ - ритейл риъл естейт ", сдружение, под чиято шапка в последните години се концентрираха доста от скъпите недвижимости, свързани с депутата. Това включва емблематичния хотел " Берлин ", който е употребен от него като персонална резиденция, дипломатическия клуб в Бояна, терена на някогашната софийска фабрика на " Булгартабак " и доста други. Цена по контракта няма, само че евентуално става дума за активи в порядъка на десетки, а евентуално и на стотици милиони левове.
Кой продава и кой купува
" БЛ - ритейл риъл естейт " е основана в края на 2017 година като дъщерно на " Благоевград БТ ". По това време цигарената фабрика към този момент е със затихващи функционалности, само че има " Техномаркет ", която води война с наемодателя на магазините си " Глориент инвестмънт БГ ". От 2015 година, когато Пеевски придобива веригата за техника, тя стопира да заплаща наемите си с искания, че е действително притежател на магазините си. В края на 2017 година двете страни се спогаждат и новата компания е основана за да придобие няколко магазина на " Техномаркет ".

През май 2019 година поетапно в " БЛ - ритейл риъл естейт " стартират да се трансферират и други активи. На 13 май то придобива от " Благоевград БТ " дъщерното му " БЛ-Б ", в което има обособени парцели (към 2017 година 10 млн. лева активи и без дейност). На 15 май то придобива от Bulgartabac FZE " СФ-БТ ", в което беше настанен парцелът на тогавашната софийска цигарена фабрика, и други парцели (15.5 млн. лева активи). На 23 май то придобива от дубайското Media-Plex Limited " Ди Ар Си инвест " (104 млн. лева консолидирани активи, над 100 млн. лева доходи и 6.8 млн. лева печалба). Това е компанията (преди наречена " Дореко комерс " ), на която през 2016 година Пеевски продаде своите 18% дял в " Юрий Гагарин ". А дружно с нея в новия заможен холдинг през дъщерните ѝ сдружения влизат дипломатическият клуб в Бояна и терени към него ( " Бояна клуб " ), хотел " Берлин " ( " Витоша ризорт " ) и други.
Капитал - брой 13
Само дни след тази консолидация, на 28 май, " Благоевград БТ " продава своите 100% в " БЛ - ритейл риъл естейт " на Kingfisher Limited от Обединените арабски емирства, а за негов автентичен притежател е посочен Емил Деведжиев, който от дълго време е в ръководството на сдруженията от групата на " Дореко ". По всичко проличава обаче, че тази договорка не е действителна смяна на контрола - " БЛ - ритейл риъл естейт " остава съдлъжник по заеми на " Техномаркет " и продължава да подписва покупко-продажби и да си трансферира компании и парцели с други сдружения на Пеевски.

Сега, на 3 март 2021 година, точно Kingfisher продава 100% в " БЛ - ритейл риъл естейт ". Купувач е " Ейч пропърти ", то на собствен ред се има от " Джи Ес формула ", а то - от Деян Калинов. Косвените следи сочат, че зад договорката доста евентуално стои притежателят на " Инса ойл " Георги Самуилов.

От октомври 2019 до април 2020 година " Ейч пропърти " е непосредствено благосъстоятелност на Самуилов. Тогава той трансферира компанията на сдружение на Цветелина Трифонова, която по-скоро може да се дефинира за близка до Пеевски - от 2013 до 2017 година тя е фиктивен притежател и шеф на хотел " Берлин ". На 17 февруари 2021 година (две седмици преди покупката на " БЛ - ритейл риъл естейт " ) Трифонова трансферира компанията на упоменатото " Джи Ес формула ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР