След фалита на Garanti Koza в Турция обемът на мегапроекта

...
Коментари Харесай

Как Grand Kanyon се забави и смали

След банкрута на Garanti Koza в Турция размерът на мегапроекта в "Младост " ще бъде фрапантно понижен - три пъти. От българското сдружение твърдят, че нямат финансови проблеми и че от две години притежателят им е различен. Но връзките в регистрите стоят. Инвеститорът договаря с общината за частична пролонгация на уговорката му да построи прилежащи улици.
Мегакомплексът в план Grand Kanyon, който беше разгласен преди осем години и тревожи жителите на " Младост " с вероятността от грандиозни тапи, наподобява, ще се строи, само че ще е доста по-малък от оповестения до момента. Това сочат информации по разнообразни линии, предизвикани от новината за, която е вложителят в комплекса. Първоначален, прецизират от сдружението зад плана - " Градска канализация България " ЕАД, като настояват, че от ноември 2018 година притежателят им е различен. Но действително в фирмите са дългогодишни мениджъри на турската строителна компания, демонстрира инспекция в регистрите.

" Драстично по-малък " план

" В момента преработваме и препроектираме плана си. При планувани до момента към 90 хиляди кв.м РЗП и шест подземни равнища фрапантно понижаваме размера му до към 30 хиляди кв.м и две подземни парконива. " Това изясни арх. Веселина Янакиева, представител на " Градска канализация България " (до май 2019 година " Гаранти Коза България " ) пред комисията по териториално устройство на Столичния общински съвет на 21 април.

Предполага се, че по-конкретно става дума за втората фаза на мултифункционалния комплекс, която има строително позволение от февруари 2017 година Тя предвиждаше хотел от 114 метра (30 етажа), две жилищни здания от 84 м (19 етажа) и 73 м (16 етажа) и търговско-развлекателен център с обща РЗП 91 882 кв.м. " Строителните работи досега не са почнали. Проектантският екип работи по капиталовото желание ", споделя Янакиева. И прецизира, че в новия вид свободно стоящите здания ще са две - едната висока 50 м, другата - 64 м, а най-високата сграда ще е в третата част, за която към момента няма строително позволение.

Първата фаза, която получи позволение през 2016 година, планува парк върху 11 дка пред бъдещия комплекс в границите на терена му от 43 дка. Във връзка с третата част Столичният общински съвет (СОС) утвърди обстоен организационен проект (ПУП) през юли 2019 година и точно тя е мотивът общинската комисия още веднъж да се занимава с плана.
Капитал - брой 18 Да отложим част от обещаните улици
ПУП-ът планува на третия стадий постройка със смесено предопределение, която включва 10-етажно жилищно тяло и 18-етажен хотел, свързани с приземна комерсиална част. Надземната РЗП е 33.5 хиляди кв.м, а хотелът ще е висок 75 м. През юли 2019 година СОС одобри проекта под изискване, че позволение за градеж ще се издаде едвам, откакто " Градска канализация България " извърши прилежащите улици и инфраструктура към комплекса. Подразбира се, че това значи да доизкупи където има частни парцели под тях, да трансферира собствеността на Столичната община и да показа контракт за поръчка за построяването на улиците.

Става въпрос за кръстовище на ул. " Бъднина " (улицата около " Кауфланд " ) и продълженията на булевардите " Андрей Сахаров " и " Андрей Ляпчев ". Това транспортно оборудване ще улесни и връзката с бъдещия бул. " Копенхаген " - продължение на бул " А.Ляпчев " след метростанцията в " Младост 3 " в посока бул. " Цариградско шосе ". Очаква се, че откакто и бул. " Копенхаген " стане подготвен, ще намалее трафикът по централния бул. на " Младост " " Ал. Малинов ", с който Grand Kanyon граничи.

Новото е, че в този момент от " Градска канализация България " желаят да извършват уговорките си поетапно, преди да получат позволение за градеж да изградят единствено продължението на бул. " А. Ляпчев ", отчасти ул. " Бъднина " и съответната ВиК. Останалите прилежащи улици да са подготвени на стадия, на който комплексът бъде въведен в употреба. " Не желаеме да се трансформира решението на СОС. Молим само да се вкара етапност в осъществяването на наложените ни задължения, които сме се съгласили да осъществим ", сподели арх. Янакиева. Обясни, че съгласно новия вид на плана транспортният достъп до комплекса ще се реализира само през бул. " А.Ляпчев ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР