Нова платформа на ocenime.bg обобщава информация от агенции за истински

...
Коментари Харесай

Виж колко струват сходни апартаменти

Нова платформа на ocenime.bg обобщава информация от организации за същински цени при покупко-продажби с жилища в страната. Тя съпоставя съответен парцел с 10 сходни в близост, които са продадени скоро, и дава разбори на региона по 16 критерия. Информацията е насочена към жители - продавачи и купувачи, и към експерти - брокери, оценители, банкери, вложители, строители, само че е платена.
Една нова платформа предлага информация за действителни цени на сделки на жилища в страната. Самият факт е революционен, като се има поради, че казусът с неналичието на справедливи и общодостъпни данни за цените на жилищата в България е някогашен и огромен, от който страдат и пазарът, и участници на него.

С цялостна информация за оповестените цени по имотните покупко-продажби разполага Агенцията по вписванията (АВ). Ведомството обаче към този момент не я обработва и не дава систематизирани данни за цени - на къси интервали, за обособени квартали и даже за улици, каквито са публичните упования и потребности. Може би, тъй като фокусът на АВ е промяната на собствеността, а не цените, на които става това.

Покрай ипотечното кредитиране информация за действителни цени на покупко-продажби имат и комерсиалните банки, само че техният интерес по-скоро са оценките на парцелите.

Единствените, които понякога дават обществено информация за крайни цени, са огромните организации за недвижими парцели. Колкото и покупко-продажби да е направила всяка от тях обаче, пазарът е мощно фрагментиран и тя има взор единствено върху част от цялата картина.

Новото е, че от април информация от " Адрес ", " Имотека " и " Явлена " за действителни сделки, само че систематизирана и цифровизирана, дава новата функционалност на уеб страницата ocenime.bg. Техният " заможен агрегатор " обобщава информация за над 10 000 покупко-продажби, подписани в страната за последните две години. Най-пълна за момента е тя за София, Пловдив и Черноморието. Продуктът е насочен както към продавачи и купувачи физически лица, по този начин и към експерти - брокери, организации, оценители, банкери, вложители и строители.
Капитал - брой 20 Аналози на съответен парцел
При интерес към съответен парцел платформата data.ocenime.bg предлага относителен разбор с 10 аналогични парцела в региона, продадени неотдавна. Да кажем, че обект на интереса е подготвен двустаен апартамент в " Манастирски ливади ". За него в платформата са въведени следните параметри: 65 кв. м, строителство след 2015 година, първи етаж, в шестетажна постройка. Имотният агрегатор на ocenime.bg демонстрира 10 сделки в квартала. Те са осъществени през последните пет месеца - от началото на ноември 2020 г.до края на март 2021 година Минималната цена е 1156 евро на кв.м, оптималната - 1634 евро на кв.м, а междинната - 1300 евро на кв.м. За всяка от покупко-продажбите излиза детайлна информация за жилището, описанието на брокера, цена, рентабилност и фотоси. Също по този начин може да се научи какъв брой време е минало от качването на обявата до подписването на договорката. Става ясно, че тези продажби са на три местоположения - в два нови комплекса, а един обзаведен апартамент, строен преди 10 години, е в Гоце Делчев. По брандираните фотоси може да се получи и информация кои организации са най-активни в региона.

Сайтът също така осведоми, че покупко-продажбите през последната година са се сключвали при междинна отстъпка от офертната цена 3.79%. И че междинната рентабилност, която може да чака притежателят, в случай че отдава жилището си чартърен, е 5.96% за тази година.
Какво става в региона
Пазарният отчет е с фокус върху съответен регион и дава в 16 графики систематизирана информация за купените/продадените жилищата в него - за цени, наеми и предложение, освен това в динамичност - спрямо предходната година. Този артикул е насочен по-скоро към строители, вложители, а и брокери, като им дава подробна информация за разнообразни типове парцели, систематизирана по вид строителство, величина, година на градеж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР