Купувачите са основно млади семейства със сигурни доходи и хора

...
Коментари Харесай

Търсят се жилища предимно за собствено ползване

Купувачите са главно млади фамилии със сигурни приходи и хора със спестявания. Продават вложители в ново строителство, включително и на зелено, и хора, които сменят едно жилище с друго. За София покупките с ипотека и със лични средства са 50:50, само че първите леко понижават.
Жилище се търси главно за първи дом или с цел да се смени съществуващото с по-добро. Купувачите са главно млади фамилии с високи приходи. Има и хора, които купуват за децата и с цел да не стоят спестяванията на банков депозит. Покупките с чиста капиталова цел понижават. Ново строителство продават бизнесмени и купувачи на парцели на зелено. На пазара се усилват хората, които се разделят с парцел, с цел да купят различен. Според единични наблюдения към този момент се появяват и продавачи, които имат потребност от свежи пари. Покупките с ипотека и със лични средства в София са на половина. В другите градове по-малко хора си разрешават банков заем. Такава картина на купувачите и продавачите обрисуват наблюденията на специалистите по недвижими парцели, запитани от " Капитал дом ". Купувачите

" Устойчива е наклонността при избран размер налични спестени средства и сигурни приходи хората да купят личен парцел ", споделя Люба Атанасова, изпълнителен шеф на " Имотека ". Това предопределя и че се търсят " парцели за живеене най-вече от младежи с положителни приходи и от хора със спестявания ", по наблюдения на Изабела Клисарска, шеф на " Явлена ".

" Купувачите са главно фамилии, които търсят жилище за лично прилагане. Понякога това е първо жилище, различен път става дума за промяна на наличното с по-голямо. При такава промяна някои продават парцел за да закупят по-голям и се трансформират и в продавачи.

Има и група от хора, които влагат налични спестявания в парцел - за жилище за децата или за отдаване чартърен въпреки с по-малка рентабилност заради спадналите наемни цени ", разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

" Профилът на купувачите отчасти се припокрива с този на хората, търсещи ипотечни заеми ", отбелязва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес ". " Предвид по-високите условия на банките пораства броят на клиентите от браншове, неповлияни от пандемията, и от такива с нараснал стандарт на живот. Намаляват купувачите от ниския ценови сегмент. Това нормално са хора, които работят в засегнатите промишлености ", добавя тя. И техните претекстове
Капитал Дом Специално издание на "Капитал " за трендовете на пазара на жилища
" Най-честият претекст за покупка остава нуждата от личен дом, до момента в който капиталово настроените купувачи за тримесечието са към 16% от всички ", споделя Люба Атанасова по данни на " Имотека ".

" Покупката на първо жилище, промяната на дома и покупката на жилище за капиталова цел са в съответствие 40/40/20. Понятието " капиталова цел " отразява влагането на спестявания, което постоянно е обвързвано с концепцията за отдаване чартърен. Покупките с съществена цел отдаване чартърен, в това число и с заем, който да бъде изплащан от тези доходи, понижиха след началото на пандемията ", изяснява Полина Стойкова.

" Търсят се главно жилища за лично прилагане, само че и с капиталова цел за запазване на спестявания като опция на банковия депозит ", споделя Изабела Клисарска.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР