Темата коментира или по-точно отказа да коментира председателят на социалната

...
Темата коментира или по-точно отказа да коментира председателят на социалната
Коментари Харесай

България Онемя! В Разгара На Протестите: Няма Да Повярвате Какво Се Случи С Валери Симеонов!

Темата разяснява или по-точно отхвърли да разяснява ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов, който е и народен представител от Движение за права и свободи. Той посочи, че това е въпрос отвън компетенциите на народните представители и че позицията на Движение за права и свободи по този въпрос е ясна - " няма смисъл от коментар ". Движение за права и свободи настоя в Народното събрание Симеонов да подаде оставка - или той, или цялото държавно управление - в противоположен случай то ще носи позора...

Протестиращи майки на деца с увреждания желаят оставката на Валери Симеонов от вицепремиерския пост, тъй като се почувстваха афектирани от негово изявление, че това са " кресливи дами " с " сякаш заболели деца ".

По-рано през днешния ден Симеонов сервира " своите извинения на всички, които са били наранени или са се почувствали афектирани " от изявлението му, което той неотдавна направи пред телевизия СКАТ. " Вицепремиерът обаче не се отхвърли от думите си и акцентира, че са " преиначени, тъй като не са прецизен откъс ".

Майките не одобриха извинението и оповестиха, че не се отхвърлят от настояването за оставка и от митинга си.

Коалиционен съвет на ръководещите ГЕРБ и Оперативна програма в това време реши Симеонов да не подава оставка.

Какво плануват двата закона

Законът за хората с увреждания и Законът за персоналната помощ бяха признати единомислещо от обществената комисия в Народното събрание, само че ще бъдат усъвършенствани преди второто четене, споделиха Бисер Петков и Хасан Адемов.

Законът за хората с увреждания планува да има самостоятелна оценка на потребностите, на база на която хората с увреждания ще получават нужната им поддръжка във всички области (включително финансова). До правенето на оценките, финансовата поддръжка ще е на база ТЕЛК.

Предвидено е повишение на статута на Агенцията за хората с увреждания, като тя ще стане държавна организация към Министерски съвет. До основаването й през 2021 година дейностите по самостоятелната оценка на потребностите ще се правят от профилирани звена към АСП.

Предвидено е помощните средства и медицински произведения от 2020 година да се дават в натура от Министерството на здравеопазването.

В закона се регламентира и по-висока месечна финансова поддръжка за хората с увреждания, която заменя досегашните интеграционни добавки. Месечната финансова поддръжка към този момент се обвързва с линията на беднотия, а не с обезпечения най-малък приход, както беше до момента. Линията на беднотия нараства всяка година - за 2018 е 321 лева, за 2019 е 348 лева, което значи, че помощта ще пораства. Финансовата поддръжка влиза в действие от 1 януари 2019 година. Тя ще се дава на база решението на ТЕЛК, като за от 50 до 70.99 на 100 степен на увреждането, тя ще е 7 на 100 от линията на беднотия или 24,4 лева, от 71 до 90 на 100 - 15 % от линията на беднотия или 52,2 лева, за хората с над 90 на 100 увреждане без непозната помощ - 25 на 100 от линията на беднотия или 87 лева, за хората над 90 на 100 увреждане с непозната помощ и пенсия за застрахователен стаж и възраст - 30 на 100 от линията на беднотия или 104,4 лева, а за тези над 90 % с непозната помощ със обществена пенсия за неработоспособност - 57 на 100 от линията на беднотия или 198,4 лева

Въвеждат се квоти за наемане на хората с увреждания за работодателите и спомагателни ограничения за поддръжка при наемането им. Работодатели с 50 до 99 служащи и чиновници би трябвало да наемат най-малко двама с трайни увреждания. Работодатели със 100 и над 100 служащи и чиновници - 2 на 100 от средносписъчния си състав. Работодателите обаче се освобождават от задължението при съществуване на характерни фактори с индустриален темперамент, възпрепятстващи наемане на хора с трайни увреждания. Освобождават се от това обвързване, когато има липса на хора с трайни увреждания, ориентирани от дирекции " Бюро по труда " или от трудови медиатори. ГИТ ще следи това. Друг вид да се освободят от задължението е, когато закупят артикули, създадени от хората с увреждания.

Ако работодателите не изпълнят отговорностите, дължат ежемесечно компенсационна вноска в размер на 30 на 100 от минималната работна заплата за страната, за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане.

Със закона се вкарва предпазена претовареност, финансиране на действия за налична жилищна среда и персонална подвижност посредством национални стратегии, вкарва се профил на всеки човек с трайно увреждане с опция за самостоятелен достъп (в осведомителната система на АХУ) на Министерството на здравеопазването.

Според Закона за персоналната помощ правото на персонална помощ ще се дефинира на база на самостоятелна оценка на потребностите от поддръжка. Оценката ще се прави по методика, която включва и самокритика на индивида с увреждане или негов представител. Определянето на брой часове персонална помощ ще се прави от комисия по местоживеене на индивида с увреждане (същата, която ще прави оценката на самостоятелните потребности). Тази комисия ще бъде към АСП до основаване на профилирания орган (който ще бъде Държавна организация за хората с увреждания по Закона за хората с увреждания ).

На този стадий няма предели за персоналната помощ, само че защото в този си тип законът се отхвърля от финансовото министерство, сред първо и второ четене се чака обсегът на хората да се редуцира за 2019 година на база ТЕЛК (както написа в проекта за деяние по приемане на законодателството за хората с увреждания, подписан и от финансовия министър) - за хората с над 90 на 100 с непозната помощ и децата над 50 на 100 с непозната помощ, както и децата над 90 на 100 без непозната помощ; а часовете - до 168 часа. Така финансово се смята, че ще може да се обезпечи персонална помощ за 2019 година за тези хора, които са 86 000 души. В проекта за деяние е записано, че това ограничаване е за 2019 година.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР