Teма на брояГробокопачите на общинското здравеопазванеАко трябва да оценим последните

...
Teма на брояГробокопачите на общинското здравеопазванеАко трябва да оценим последните
Коментари Харесай

Четете в Марица: Гробокопачите на общинското...

Teма на броя

Гробокопачите на общинското опазване на здравето

Ако би трябвало да оценим последните два кметски мандата в Пловдив във връзка със положението на общинското опазване на здравето, ще би трябвало да признаем, че

ръководството на Иван Тотев е цялостен неуспех.

По отношение на демографската рецесия наклонността за Пловдив и региона е за негативен натурален приръст от минус 634 души на годишна база. Населението на Пловдивска област през 1980 година е било 748 239, а през 2017-а е наброявало 669 796, като продължава да се топи.

Онкологичната заболеваемост спрямо 1971 година е повишена пет пъти през 2018 година, като заболеваемостта е доста над междинната за страната.

През последните два мандата Пловдив ликвидира една основна болница като Белодробна и едно ДКЦ. Във в действителност банкрут от дълго време е и " МБАЛ " Св. Мина ", което слага града пред заплахата да остане единствено с една общинска болница. Диспансерите също съществуват по ръба на оцеляването. В същото време в града се роят и разрастват частните лечебни заведения.

Според хора от сектора основният кадровик в общинските лечебни заведения е руса дама, счето​во​дител по обучение. В състава на целия локален парламент има единствено един доктор, и то в преклонна възраст. Така гилдията под тепетата, известна с блестящи медицински експерти и здравни мениджъри, е оставена надалеч от проблемите на бранша.

Ликвидираха Белодробна, наред е Първа градска

Тежкото състояние, в която се намира МБАЛ " Свети Мина ", известна като Първа градска, е прегледен образец, че промяната на шефове и наливането на пари не всеки път оказва помощ за решаването на проблемите.

Общество

Дама ще ръководи пловдивската митница

Дама ще ръководи Митница Тракийска. От средата на юли съвместяващ длъжността /с.д./ шеф е Александрина Христова-Петрова. Тя е и зам-директор на Митница Тракийска, която се ръководи от Пловдив.

След промяната във ведомството при започване на годината за шеф бе назначен Георги Александров, който прекара на поста под тепетата обаче прекомерно малко време.

Тогава единият зам.-директор на Митница Тракийска - Георги Константинов, се наложи да съвместява и длъжността шеф. Шестмесечният период за с.д. изтече и като подобен бе назначен другият зам.-директор Александрина Петрова, обясниха от пресцентъра на ведомството.

Образование

С 52 000 лева по национална стратегия на МОН

Правят мека стая в бившето Помощно учебно заведение

Мека стая с тапицирани стени, в която деца с увреждания да редят дунапренени кубове, да ги сортират по цветове и форма или да провиснал тил върху меки цилиндри, ще бъде завършена в Центъра за специфична просветителна поддръжка. Ще си има и тунели за провиране, само че най-важното е да сътвори тиха, уютна, спокойна и мека среда. Практиката в Западна Европа е меките и сензорните кътове да са в класните стаи и деца със специфични просветителни потребности да могат да се отдръпват там да починат или да се занимават с нещо.

Освен меката стая в Центъра за специфична просветителна поддръжка в Пловдив ще отвори и нов психически кабинет, като за него ще се обезпечат преносим компютър и програмен продукт, посредством които децата с физически увреждания ще командват компютъра с взор.

В модернизирането си бившето Помощно учебно заведение „ Стефан Караджа ”, което бе преобразувано по Закона за учебното и предучилищното обучение, ще вложи 52 000 лева

Бизнес

Комисия за защита на конкуренцията взема решение за договорката сред Т МАRКЕТ и " Триумф "

Единадесетте магазина от пловдивската верига „ Триумф ” ще бъдат отдадени дълготрайно чартърен на " Maкcимa Бългapия " ЕООД - благосъстоятелност на веригата Т МАRКЕТ, оповестиха от мениджмънта на локалната компания. Обектите ще продължат да действат под досегашния бранд още няколко месеца, след което ще носят името на наемателя. Ръководството на „ Триумф ” към този момент ​е провел​о среща с личния състав. Всички чиновници ще получат едномесечно предупреждение за преустановяване на трудовоправните връзки и ще получат една заплата за обезщетение. ​Ко​ито желаят, могат да договарят за нов договор с новия ​работодател.

Регион

Хванаха три незаконни автоморги край Пловдив

Експерти от Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив и чиновници на полицията ревизираха взаимно автоморгите на територията на Пловдивска област. През последните две седмици на юли бяха тествани 26 обекта, като за три от тях е открито, че са противозаконни. Те не са имали издадено позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив.

Нерегламентираните оператори са две юридически лица, които се намират на територията на град Асеновград и село Скутаре и едно физическо лице в село Рогош. На обекта в Асеновград складираните излезли от приложимост МПС-та са към 150, а в Скутаре 95, споделиха от екоинспекцията.

Обединение издигна Кабаиванов за трети мандат

Местна коалиция „ Обединени за нашата община “ издигна кандидатурата на доктор Емил Кабаиванов за кмет на община Карлово в идните локални избори.

Това разгласи на конференция ръководителят на предизборния щаб Антон Минев. В обединението влизат „ Демократична България “, представлявана от Бонка Карчева, Движение „ България на жителите “ - от Тошко Стоев и „ Атака “ - от Веселин Божков. И тримата са общински съветници в настоящия Общински съвет.

Имоти

Архитектите срещу парапет на античния конгрес

На реставрирания римски конгрес има една част, която е в действителност рискова за деца, разсеяни и подпийнали пловдивчани. На мястото има огромна разлика в равнищата на терена, а не е планувано монтирането на предпазен парапет.

Точно под южното стълбище на обекта стартира римската улица Кордо максимус. Тя е от различен времеви интервал от разкрития до нея западен вход за форума. И тъкмо поради това е на 1,6 метра над долните му стъпала. Получила се е продълговата дупка с едно рисково проваляне. А по план тук не е очакван парапет. Мястото е още по-рисково и поради нащърбените огромни сиенитни блокове на Кордо максимус.

„ Точно това умуваме с реставратора Никола Стоянов - би трябвало да има парапет, само че той не се връзва със стила на обекта ”, сподели арх. Румяна Пройкова.

Най-новата атракция

Вадим на показ идеалния център на Филипопол

Римският конгрес, който ще бъде една от туристическите атракции на новия площад, е съвсем приключен. Работници слагат бетонни стъпала по един от подстъпите за обекта. Част от пешеходната зона за разходки е покрита с павета от 20-и век, а на другата са грамадните сиенитни блокове на римските улици Кордо максимус и Декуманус максимус.

Те са необятни по 6 метра и това се вижда напълно ясно. Такъв е стандартът за широчина и на една елементарна модерна улица. „ Освен този римляните основават и доста други стандарти ”, напомня проектантът на обекта Никола Стоянов. Той е създател на реставрацията на множеството такива археологически обекти в Пловдив и цяла България.

Култура

Солисти на Арена ди Верона пеят “Аида “ на Античния

Гост солисти от Арена ди Верона ще закрият Opera Open по традиция с “Аида “. Фестивалът ще завърши на 30 август, когато от 20 часа на Античния спектакъл пловдивчани и посетители на града могат още веднъж да се насладят на безконечната творба на Верди.

Най-любимото и посещавано зрелище на Античния спектакъл ще предложи звезден състав от български солисти с интернационална кариера. Към Таня Иванова, Ивайло Джуров и Камен Чанев за първи път се причислява и баритонът Кирил Манолов. Диригент е италианецът Якопо Сипари ди Пескасероли, а режисьор - Нина Найденова.

Светски и ВИП

Премиерът шлагер в летния трансферен прозорец

Бойко Борисов измежду топ нападателите на FIFA Manager

Премиерът Бойко Борисов има профил в най-новия вид на международната игра FIFA Manager. Така по целия свят всеки, който реши да играе, може да го включи в тима си. А става въпрос за милиони, изкушени от виртуалния футбол.

Профилът на Борисов е от сезона 2013-2014, само че в играта всеки управител може да се включва в разнообразни сезони на шампионатите. Според анализаторите министър председателят е подложен на поста централен нападател, а във визитката му най-високо са оценени лидерските му качества. По този индикатор Бойко получава 17 пункта, колкото имат куп международни футболни звезди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР