ТЕЛК доживот ще се дава за над 100 необратими заболявания,

...
ТЕЛК доживот ще се дава за над 100 необратими заболявания,
Коментари Харесай

Край на унижението: ТЕЛК доживот за 100 болести

ТЕЛК доживот ще се дава за над 100 необратими болести, заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на разискването в Наредбата за здравна експертиза в тристранката. Тя бе свикана незабавно, с цел да може още на следващия ден да мине на съвещанието на Министерския съвет.

И в този момент в Наредбата за здравна експертиза е записано, че при трайни и необратими увреждания се дефинира доживотен период на инвалидизиране. Проблемът бе, че липсваха ясни текстове - кое увреждане е трайно и необратимо.

Финалните промени били на бюрото на здравният министър рано сутринта и това е повода синдикати и работодатели да получат по-късно текстовете.

Кацаров изясни, че измежду болесттите с доживотен ТЕЛК ще влязат трансплантациите, загубата на органи. Очевидно е, че те няма по какъв начин да се върнат, сподели Кацаров.

Сега онкологичните болести дават след 5 година 50% ТЕЛК. И след 6, и след 16, и след 60 години, този % си остава и е отново след петата година. Това обаче не е записано в наредбата и хората би трябвало да отидат на преосвидетелстване, изясни още Кацаров.

Наследствени и генетични болести също ще влязат в листата. В взаимозависимост от затрудненията ще се дава ТЕЛК доживот и за диабет.

Здравният министър изясни, че по този метод ще се спестят и средства, тъй като НЗОК заплаща за нужните проучвания.

Текстовете не срещнаха единогласие в тристранката. Бизнесът поддържа измененията, само че изиска съществена промяна. Синдикатите пък имаха куп забележки.

Няма потребност да се тормозят хората, безапелационен бе ръководителят на АИКБ Васил Велев. Той бе безапелационен, че е нужна промяна в здравната и трудовата експертиза. Тя е архаична и не е в интерес на хората. ТЕЛК и НЕЛК да се закрият. В момента съществува един циничен контракт, в който написа - " ние ще си затваряме очите за измамите на дребно, а вие за измамите на едро ", изясни Велев. Припомни, че всяка трета пенсия е инвалидна.

Тези диалози би трябвало да се водят с обособените експерти, сподели икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. Тя напомни, че хората с увреждания бяха всеобщо ощетени при измененията от 2018 година Реформи се вършат и то такива, които повреждат хората с увреждания, сподели още тя. И бе безапелационна, че събиране на заболявания в свидетелството би трябвало да е допустимо, в случай че болният има най-малко 2 болести, които носят над 30% неработоспособност. Сега те са 50%.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР