Телескопът “Джеймс Уеб е в космоса от по-малко от година,

...
Телескопът “Джеймс Уеб е в космоса от по-малко от година,
Коментари Харесай

Шансовете скачат: Учените обявиха нов начин за откриване на извънземни

Телескопът “Джеймс Уеб ” е в космоса от по-малко от година, само че към този момент се приготвя негов правоприемник. Основната задача на новото галактическо " око " на човечеството е търсенето на извънземен живот. Кога и по какъв начин тъкмо ще забележим извънземни – в материала.

Всичко е предопределено

През 2021 година Националните академии на науките, инженерството и медицината на Съединени американски щати разгласиха следващия „ Десетгодишен обзор “, който формулира научни цели и рекомендации за финансиране на астрономически и астрофизични проучвания в близко бъдеще.

В прегледа от 2001 година главният план беше телескопа от ново потомство - и се появи " Джеймс Уеб ". През 2010 година те означиха решението да се построи Римският галактически телескоп “Нанси Грейс ” - друга, като “Джеймс Уеб ”, инфрачервена галактическа обсерватория. Тя би трябвало да бъде пуснат през 2027 година, с цел да изследва мистериозната тъмна сила и разпределението на материята във Вселената.

Сега измежду целите е програмата “Пътища към обитаеми светове ”, отдадена на екзопланети като Земята. Резултатът би трябвало да бъде директни фотоси на такива обекти и разбор на тяхната атмосфера.

Това изисква галактически телескоп, кадърен да вижда Вселената освен в инфрачервения, само че и в оптичния и ултравиолетовия диапазон. Диаметърът на основното огледало е към шест метра, малко по-малко от този на “Джеймс Уеб ” (6,5 метра).

Телескопът ще може да търси биосигнатури - признаци за съществуването на живот - в атмосферата на двадесетина евентуално обитаеми екзопланети. Изстрелването на обсерваторията в орбита се чака през 40-те години на века. Проектът се прави оценка на 11 милиарда $ ( “Джеймс Уеб ” коства 10 - доста повече от първичната сума).

Проектът към този момент се оформя. На 241-вата среща на Американското астрономическо общество шефът на отдела по астрофизика на НАСА Марк Клампин разгласи името: Обсерватория за обитаеми светове (ООС).

Параметри на ООС

Телескопът ще бъде оборудван с мощен коронограф. Такъв инструмент разрешава да се следи слънчевата корона от Земята, която свети по-слабо от диска на звезда - забележима с просто око единствено по време на цялостно слънчево затъмнение. От орбита коронографът ще види тъмни, скалисти планети до ярки звезди.

Въпреки че главната цел на задачата е търсене на извънземен живот, коронографът ще бъде потребен на астрофизиците за редица други задания.

ООС ще бъде подложен в същата орбита, в която е “Джеймс Уеб ” през днешния ден - Л2, или втората точка на Лагранж. Това е на 1 500 000 километра от Земята - от противоположната страна на Слънцето. Идеалното място за галактически обсерватории е положителната радиокомуникация, светлината на Слънцето и Луната не пречи.

Осигурени са роботизирани системи за поддръжка на ООС. Телескопът “Хъбъл ” беше ремонтиран няколко пъти от астронавти, които стигнаха до него със совалки. Но това беше на надморска височина от единствено 545 километра. Не се планува да доставя хора до орбита Л2. Освен това роботите към този момент са показали успеваемост в орбитални апарати.

Космическите системи ще улеснят работата на земния екип. Ако “Джеймс Уеб ” беше изпратен в орбита в сгъната форма и огромното огледало беше ситуирано на място, което е много рисковано, тогава ООС ще лети в цялостно работно положение. Въпросът е в обтекателите на ракетите - в последните години се усилиха. " Джеймс Уеб " е създаден за носителя “Ариана-5 ” с обтекател с широчина 4,5 метра. Съвременният “Ню Глен ” на частната компания “Блу Ориджин ” е със седем метра, а “Старшип ” на “СпейсЕкс ” на Илън Мъск - девет.

Клампин отбелязва, че ООС ще бъде построен на солидна софтуерна основа: сегментирано огледало като “Джеймс Уеб ” и коронограф като Римския телескоп. Това дава вяра, че планът ще бъде издигнат в период и без спомагателни разноски.

Кой попада в СЕТИ

Възможно е да има живот и на други небесни тела, даже в нашата слънчева система. Най-перспективни в този смисъл са ледените спътници на Сатурн и Юпитер, криещи океани под ледената кора с евентуално комфортни условия за най-простите организми.

Първата екзопланета - т.е. ситуирана в друга звездна система - е открита през 1992 година Оттогава са открити повече от пет хиляди такива светове. Учените признават, че множеството от 300-те милиарда звезди в нашата вселена, Млечният път, имат свои лични планети. ООС и другите огромни телескопи ще изяснят това.

В допълнение към търсенето на живот като подобен, се поставят старания за идентифициране на напреднала извънземна цивилизация (съответните планове и действия нормално се отбелязват със съкращението СЕТИ). В края на декември английската преса още веднъж стартира да приказва за това, че човечеството е изцяло импровизирано за среща с извънземен разсъдък.

През 2010 година под егидата на Международната академия по астронавтика бяха създадени протоколите за разкриване СЕТИ. Когато получавате данни за съществуването на извънземни, би трябвало, първо, деликатно да ревизирате информацията и да изключите всички други благоприятни условия, второ, да информирате учените и обществеността за това и най-после да получите интернационално утвърждение, преди да изпратите каквото и да е известие до братята по разсъдък. Все още няма по-конкретен проект и човечеството явно би трябвало да приготви подобен преди изстрелването на ООС.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР