Telegram съвсем внезапно се изказа против терористите. Месинджърът вече ще

...
Telegram съвсем внезапно се изказа против терористите. Месинджърът вече ще
Коментари Харесай

Telegram срещу Русия: деблокиране или мълчание

Telegram напълно ненадейно се изрече срещу терористите. Месинджърът към този момент ще дава на специфичните служби телефонните номера и IP адресите на всички консуматори, обвинени в тероризъм. Това е записано в новата версия на политиката за конфиденциалност.



Да повторим: Telegram, с мощните си и непробиваеми криптиране и отбрана ще оказва помощ на всички служби, показали правосъдно решение за съответен консуматор на предпазения месинджър. Досега нищо сходно нямаше, а новият пункт е особено емфатичен.

След като съветските медии подхванаха вест и започнаха да разгласяват еднотипни вести от вида „Telegram ще дава на спецслужбите данните за потребителите“, от сенките излезе основателят на Telegram Павел Дуров, който съобщи нещо изключително забавно.

Дуров сподели, че за Русия тази история не важи. Руските специфични служби няма да получат и един байт, тъй като в Русия Telegram е отвън закона.
Идеалният сюжет: ФСБ, съдът и Роскомнадзор най-сетне ще се раздвижат
С този жест Павел Дуров на процедура дефинира Русия като страна от третия свят. Получи се по този начин, че страната, която е толкоз срещу тероризма, сама си отрязва пътищата за битка с тероризма.

Все отново има късмет Русия да схване нова политика във връзка с конфиденциалността като рационален компромис. Тоест, забравяме какво е било до момента и се обръщаме към Telegram, в случай че има правосъдни решения за евентуални терористи. Всички печелят.
По-реалистичният сюжет: всички мълчат
Федералната работа по сигурност на Русия (ФСБ) има остра потребност от ключовете за криптиране на кореспонденцията на Telegram. ФСБ не желае да се съобрази с обстоятелството, че тяхното даване е невероятно, тъй като месинджърът всеобщо се употребява и в чужбина.

Най-вероятно всичко ще си остане като преди. Най-много да има два-три дни разискване на случилото се в обществените мрежи. Потребителите на Telegram ще продължат да се вписват през прокси, а в множеството случаи никакъв прокси сървър не е нужен. Благодарение на App Store и Гугъл Play аудиторията на Telegram постепенно ще се усилва. А службите ще смятат, че това е обикновено.
Защо Дуров постъпи по този начин тъкмо в този момент?
Навярно най-интересното във всичко това е определеното време за смяна на политиката за конфиденциалност. Дуров можеше да добави тези два-три реда още през март или април. Тази стъпка мощно би повлияла на държанието на ФСБ, а може би и на решението на съда.

Почти всички специалисти са на мнение, че Павел Валериевич се е съгласил да предава данни на специфичните служби по една значима причина. Той желае Telegram, чиято ICO цена е милиарди американски долари, да не може по никакъв метод да излезе от онлайн магазините. А редовете за битка с тероризма са условие на същите тези магазини, с които би трябвало да се преценява.



Само че има и други отзиви. Новият пункт по отношение на конфиденциалността е предопределен точно за Русия. Дуров отхвърля това. Но очевидно Дуров се оказа талантлив пълководец, който умее да изчаква най-подходящия миг.

Да си напомним, че в разгара на блокирането на Telegram от страна на съветските служби, Дуров бе на предните линии дружно с потребителите и отразяваше ударите на Роскомнадзор. През идващите дни имаше още една-две дребни акции. А по-късно нищо – цялостна тишина. И в този момент Дуров безусловно грамотно показа своите причини и на процедура предложи помирение, само че по неговите условия.

От позиция на тактиката, това е ослепително решение. Остава да забележим какъв ще бъде резултатът. Но възможностите за деблокиране на Telegram се усилиха.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР