Тел Мегидо, библейският град Армагедон, е бил унищожен в далечното

...
Тел Мегидо, библейският град Армагедон, е бил унищожен в далечното
Коментари Харесай

Древен мегапожар унищожил Армагедон за 3 часа

Тел Мегидо, библейският град Армагедон, е бил погубен в далечното минало вследствие на мощен пожар, погълнал всички постройки за три часа, настояват английски археолози в публикация, оповестена в изданието Antiquity.

Град Тел Мегидо, ситуиран в северната част на актуален Израел, е бил един от центровете на цивилизацията в далечното минало.

Според настоящи оценки на археолозите първите селища по скатовете на хълма Мегидо, където е ситуиран този античен мегаполис, са се появили преди към 6000 години и преди към 5000 години той е станал значим център на египетското въздействие върху Близкия изток.

Апокалипсис през днешния ден

И въпреки всичко основната причина за неговата популярност през днешния ден се явява това, че неговото еврейско име – „ хар мегидо “, е послужило за основа на гръцката дума Армагедон, която отбелязва борбата по време на края на света. В сходство с откровенията на Йоан Богослов точно в Тел Мегидо трябвало да се състои последната борба сред положителното и злото при настъпването на края на света.

Матилде Форге (Mathilde Forget) и Рут Шахак-Грос (Ruth Shahack-Gross) от Института за просвета Вайцман в Реховот (Израел) са изяснили, че Тел Мегидо към този момент е съумял да преживее самобитен „ апокалипсис “ преди към три хиляди години, като изучили фрагменти на тухлите, с които са били издигнати съвсем всички къщи в „ град Армагедон “.

Както изясняват учените, постройките в Близкия изток по това време били строени от най-прости тухли, получавани посредством разбъркване на плява и глина, изсушавани на слънцето. Изкуството за производството на тухли от печена глина се появило доста по-късно.

Затова откритието, че тухлите в Тел Мегидо са били обгаряни, било огромна изненада за Форге и Шахак-Грос. Химичният състав на тухлите сочел, че те са се намирали в центъра на доста мощен огън, чиято температура е достигала 600 градуса по Целзий. Това навело археолозите на мисълта, че тухлите не са били печени преднамерено от „ напредничавите “ строители на Мегидо, а са били обгорени от огъня на пожар.

Учените ревизирали тази концепция и се пробвали да изчислят продължителността на пожара в Армагедон по автентичен метод. Те изработили няколко версии свои лични тухли и ги изпекли в пещ. Изследователите се интересували по какъв начин се трансформират химичният състав и концентрацията на органичните съставки в тухлите, които са прекарали в пещта друг интервал от време.

Закалени от прелом

Тези опити посочили, че скоростта на изпичане на тухлите и степента на тяхното нагряване не зависи от техния състав и съществуването или неналичието на плява, а единствено от размера и размера на тухлата. Съответно, знаейки размерите и температурата в центъра на античната тухла, може да се пресметна какъв брой време е била тя в пещ или пожар.

Ръководени от тази концепция, учените са открили, че тухлите от Тел Мегидо в действителност са били в огъня на великански пожар, траял единствено 2-3 часа. Този пламък, унищожил по-скоро целия град, е бушувал в първото хилядолетие преди новата епоха, в епохата на завоюването на Канаан и Юдея от фараоните на 22-ра династия на Древен Египет.

Учените към момента не знаят за какво градът е изгорен толкоз бързо, само че считат, че този „ армагедон “ е бил обвързван с това, че покривите на къщите в античния Близък изток са били главно от плява, дървени греди, тъкани и други елементарно възпламеними материали.

Това изобретение приказва, че и доста други градове на античния свят може да са били унищожени също толкоз бързо, считат учените. Изучаването на тухли и глинени произведения от други починали селища на Античността ще помогне да се разбере дали това е било по този начин в реалност, заключават Форге и Шахак-Грос.

РИА Новости

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР