Тел Авив запази мълчание за случилото сеРеакцията на Техеран цели

...
Тел Авив запази мълчание за случилото сеРеакцията на Техеран цели
Коментари Харесай

Иран не смята да отвръща на израелските нападения

Тел Авив резервира безмълвие за случилото се
Реакцията на Техеран цели предотвратяването на война

Над ирански град в петък отекнаха детонации, като източници обявиха, че това е било израелска офанзива, само че Техеран омаловажи случилото се и уточни, че не възнамерява ответни дейности - реакция, която наподобява има за цел да предотврати експлоадирането на война в целия район, съобщи Ройтерс.

Ирански медии и публични представители описаха малцина детонации, които съгласно тях са били в следствие от това, че иранската противовъздушна защита е поразила три дрона над град Исфахан. Ройтерс отбелязва, че те са нарекли случилото се офанзива на “проникнали лица ”, а не израелско нахлуване, което значи, че отпада потребността от отговор.

Край Исфахан са ситуирани обекти от иранската нуклеарна стратегия, в това число подземно оборудване за обогатяване на уран в Натанц. Международната организация за атомна сила (МААЕ) в петък успокои, че няма нанесени вреди по нуклеарни обекти в Иран.

Високопоставен ирански чиновник съобщи пред Ройтерс, че няма проекти за отговор против Израел. “Не е доказано, че източникът на случилото се е задграничен. Не сме били атакувани от чужбина и разискванията клонят по-скоро към навлизане, в сравнение с към офанзива ”, споделил иранският представител.

Израел пък мълчи за случилото се, откакто в продължение на дни заявяваше, че възнамерява ответен удар против Иран за офанзивата в събота (13 април). Това бе първата директна офанзива от страна на Иран против Израел в продължаващата от десетилетия война в сенките, която се водеше през съдружници и ескалира в целия Близък изток на фона на сраженията в Газа.

Двамата отдавнашни врагове потеглиха по пътя към директната борба след хипотетичен израелски въздушен удар на 1 април, който унищожи постройка в комплекса на иранското посолство в Дамаск и при който бяха убити няколко ирански офицери, в това число почитан военачалник.

Отговорът на Иран с директна офанзива против Израел бе невиждан, само че не аргументи жертви и нанесе единствено леки вреди, защото Израел и съдружниците му смъкнаха стотиците ракети и дронове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР