Тел Авив е светска столица със завидно самочувствие. Затова и

...
Тел Авив е светска столица със завидно самочувствие. Затова и
Коментари Харесай

Сладоледът обедини израелските политици

Тел Авив е световна столица със забележително самочувствие. Затова и новината, че производителят на сладолед " Бен и Джерис " бойкотира продажбите си в Източен Йерусалим и на Западния бряг - територии, които компанията счита, че не би трябвало да бъдат окупирани от Израел - предизвика лека подигравка.

 

Появиха се вицове, осмиващи моралните позиции на компанията и рискови реакции на израелското държавно управление. А политиците най-сетне откриха нещо, което да ги сплоти - леденото лакомство. 

Такъв е прочитът на събитията на Зев Шафетс - коментатор на организация " Блумбърг " и създател на 14 книги. Той е бил старши асистент на израелския министър председател Менахем Бегин и е създател и виновен редактор на двуседмичното списание " Йерусалим доклад ". 

Много патриотично настроени израелци са съгласни, че окупацията, която продължава към този момент 54 години, би трябвало да завърши. Но малко на брой желаят да получават морални препоръки от " Бен и Джерис ". От позиция на отражението на новината, главният удар е против притежателя на " Бен и Джерис " - " Юнилевър ". Компанията регистрира спад на чистата си облага за първото полугодие, а акциите й изгубиха 7% от пазарната си оценка през предходната седмица и над 4% през последния месец. 

Въпреки че е фирмата-майка, " Юнилевър " е предоставила непривично огромна автономност на " Бен и " Джерис ". В момента обаче сладоледеното й отделение сякаш сервира непредвиден коз както на израелските, по този начин и на про-израелските американски политици и в същото време

докара огромно търговско и правно главоболие

на притежателя си.  

Премиерът на Израел - Нафтали Бенет, насочи остро предизвестие на основния изпълнителен шеф на " Юнилевър " - Алън Джоуп.

Бенет се зарече да предприеме " нападателни дейности " против определяния от него " антисемитски сладолед ". На негова страна е и нормативната уредба: съгласно израелското законодателство е нелегално който и да било бизнес да дискриминира местата, където е избрал да продава стоките си. Което дава опция на Бенет да забрани продажбите на сладоледите на " Бен и Джерис " в Израел, въпреки че той надали ще предприеме сходна стъпка.   

По-големият проблем за " Юнилевър " обаче идва от 30-те американски щата, приели лични закони против протестите.

Говорител на губернатора републиканец на Тексас - Грег Абът, разяснява за " Си Ен Би Си ", че решението е " засегнатост към най-близкия сподвижник на Америка в Близкия изток ". Финансовият надзирател на щата Глен Хийгър пък е инструктирал подчинените си да ревизират дали решението на " Бен и Джерис " не нарушава признатия през 2017-та закон, което би породило възбрана за пенсионния фонд на щата да влага във фирмените му акции. 

Трябва да е напълно ясно, че в Израел няма да има дефицит на сладолед. Делът на " Бен и Джерис " от пазара на еврейската страна е под 10% и също така продуктите му са по-скъпи от локалните марки. Да не приказваме, че Западният бряг е на пет минути път от израелските земи преди 1967-а. И евреите и арабите, които обитават територията, могат да се снабдят с кофичка Chunky Monkey по време на дневните им пътувания. 

Министърът на външните работи на Израел - Яир Лапид (бивша телевизионна звезда, наподобяваща поразително на Джордж Клуни), пое

командването на американския фронт в " Сладоледената война " .

Първо, той упрекна " Бен и Джерис ", че са " потребните идиоти " за будещото несъгласия палестинско придвижване " Бойкот, евакуиране на вложения и наказания " (BDS), чиито десетилетни старания да изолира стопански и културно Израел, не доведоха съвсем до нищо. Именно Лапид разпоредил на израелското посолство във Вашингтон да изпрати писма до губернаторите на щатите. Те са били поканени от Израел да възразят против протестите и да подхващат дейности против " Бен и Джерис " в ръководените от тях територии.

Нещо повече, всички заинтригувани от случая страни в Съединени американски щати показаха моралното си отвращение. Конференцията на президентите на главните еврейски организации, която съставлява стандартната общественост в Америка, разгласи, че задачата на протеста е " да се демонизира страната Израел ". Министърът на вътрешните работи - Айелет Шакед, сподели, че провежда персонално контра-бойкот в Съединени американски щати. Думите й повториха изказване в " Туитър " на опозиционния водач и някогашен министър председател на Израел - Бенямин Нетаняху (заклет съперник на Шакед): " Знам кой сладолед няма да закупувам ". 

Стопанинът на Белия дом - Джо Байдън, може би е измежду известните фенове на сладолед и почитател на " Бен и Джерис ". Той обаче е и политик. Поредните избори за конгреса на Съединени американски щати " дебнат " зад ъгъла и въпреки уклонът на сладоледената къща да играе в интерес на прогресивните леви, президентът знае, че болшинството американци (в съответствие 2:1) избират евреите пред палестинците. 

Ден след оповестения протест представителят на държавния департамент Нед Прайс даде да се разбере каква е позицията на щатската администрация. " Белият дом изрично отхвърля придвижването BDS, което незаслужено отхвърля Израел ", сподели Прайс. Той даде обещание, че Вашингтон ще е " мощен сътрудник в битката против всевъзможни старания по света, които се пробват да делегитимират Израел ". 

Но не всички приветстват това изказване.

Международната неправителствена организация Code Pink, американските обединения  " Евреи за правдивост " (Jews for Justice) и " Вермонтци за правдивост в Палестина " (Vermonters for Justice in Palestine), както и конгресменката Кори Буш, показаха мощна поддръжка за протеста. Като се имат поради сегашните настроения в Демократическата партия, това може да се превърне даже в първокачествен въпрос за членовете й.  

По оценка на Зев Шафетс обаче политиците в Израел са получили глътка въздух и опция да защитят достойнството на нацията. Бойкотът е дал късмет и за рядко срещано в последно време единение: Вашингтон се подвигна в отбрана на приятелите си, а израелските държавници претърпяват щастливия си час. Същевременно локалните производители на сладолед ще просперират, както и сатириците и подигравчиите на Тел Авив. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР