Текстът е препубликуван от страницата Централната избирателна комисия (ЦИК) вече

...
Текстът е препубликуван от страницата Централната избирателна комисия (ЦИК) вече
Коментари Харесай

Особености при машинното гласуване 2 в 1

Текстът е препубликуван от страницата

Централната изборна комисия (ЦИК) към този момент сподели по какъв начин ще се организира машинното гласоподаване на 14 ноември, когато по едно и също време ще може да дадем вота си на президентските избори и на тези за Народно заседание. От демонстрациите стана ясно, че има няколко съществени момента в процеса на гласуването с машина, които могат да доведат до комплициране и усложнения измежду гласоподавателите.

Тази обява ще се концентрира върху тях и върху въпросите, които остават неизяснени от информацията, показана досега от ЦИК.

Някои основни стадии от машинното гласоподаване

Тъй като на 14 ноември ще гласуваме на една машина и за двата типа избори, тя ще може да зареди на екрана си и двете бюлетини. Това е напълно нова обстановка както за гласоподавателите, по този начин и за изборната администрация.

В тази връзка гласуващият следва да е наясно, че още в самото начало би трябвало да уточни за кой тип избори желае да даде своя избор. Опциите на застаналия пред машината са три: " Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители ", " Избори за президент и вицепрезидент " и " Избори за народни представители ".

След като маркира една от тези благоприятни условия, той следва да натисне и надписа в долната дясна част на екрана " Потвърждавам ". Това ще го води на последваща страница на машината. Там гласоподавателят има финален късмет да промени или удостовери решението си за типа избори, в който/в които ще гласоподава. Как наподобяват екраните на машината, разказани в тези стъпки, може да се види по-долу:

 Особености при машинното гласоподаване 2 в 1

От обществените изявления на представители на ЦИК излиза наяве, че в случай че гласоподавателят уточни единствено една от вариантите (избори единствено за президент и вицепрезидент или единствено за национални представители), той няма да може да даде вота си и за другата. Не е планувано да му се даде втора карта за гласоподаване, а софтуерът на машината не разрешава смяна на избора.

Ако гласоподавателят уточни, че ще взе участие и в двата типа избори, на екрана първо се зарежда бюлетината за президент. Тук проблем е съществуването на полета за маркиране както за " Следваща стр. ", по този начин и за прекосяване " Към избори за Народно събрание ":

 Особености при машинното гласоподаване 2 в 1

Тяхната непосредственост е причина за комплициране на гласуващия.

От демонстрациите на машинното гласоподаване, направени от ЦИК, не излиза наяве и дали има опция за продължение към изборите за парламент, без да бъде маркиран избор за президент.

Сходен проблем може да възникне при гласуването за народни представители.

В тази бюлетина има варианти за изтъкване - " Следваща стр. " и " Преглед ", които още веднъж са доста близо една до друга и може да доведат до неточност.

 Особености при машинното гласоподаване 2 в 1

Когато и изборът за депутати е изработен, гласоподавателят би трябвало да натисне надписа " Преглед " в долния десен ъгъл на екрана. В този случай на машината се демонстрира информация за посочените от него претенденти за президент и вицепрезидент и партии/коалиции за парламент.

Ако изборът би трябвало да бъде изменен, това става посредством натискане върху " Промени избора ". Тогава обаче, без значение дали корекцията е в бюлетината за президент или в тази за парламент, наложително би трябвало да се премине наново и през двете.

 Особености при машинното гласоподаване 2 в 1

Значението на разяснителната акция и подготовката на секционните комисии

Описаните нагоре специфики и въпроси пораждат нужда от реакция на изборната администрация в няколко насоки, с цел да може да се предотврати комплициране на гласоподавателите и нарушаване на процедурите при подаване на вота.

Усложненият развой по гласоподаване следва да бъде пояснен малко по малко с огромна осведомителна акция. Тя би трябвало да включва и разяснения за всички стадии от гласуването, в които гласоподавателите евентуално могат да се объркат. Провеждането на тази акция към този момент следва да е в ход, а отговорността за нея в огромна степен е на ЦИК и на районните изборни комисии (РИК). От администрацията направиха поръчка да обезпечат най-малко 280 машини в другите общински центрове в страната, с цел да може да жителите там да се включат в демонстрационно гласоподаване. Информация по кое време и къде тъкмо ще се случи това не е оповестена към този миг на формалните интернет страници на ЦИК и обособените РИК-ове.

Тук не би трябвало да забравяме, че и политическите партии имат роля в този развой. От една страна, техни са предложенията за назначения в изборната администрация на всички равнища, а от друга, те следва да имат интерес симпатизантите им да бъдат осведомени с технологията на гласоподаване.

Важно е да се акцентира и на образованията на районните и секционните изборни комисии (СИК). В актуалната здравна конюнктура е доста евентуално те да преминат още веднъж онлайн. Опитът на Института за развиване на обществената среда като организация наблюдаващ на изборите демонстрира, че огромна част от членовете на СИК не бяха изцяло осведомени с функционалността на машините през април и юли, а някои от тях за първи път имаха достъп до устройствата в самия избирателен ден. Подобно протичане на подготовката на СИК-овете за идните избори може да докара до съществени усложнения на 14 ноември.

На членовете на комисиите би трябвало да се обърне особено внимание по какъв метод да обслужват устройствата; какви са визуализациите на екрана при другите стадии от гласуването; основните моменти при закриването на изборния ден и отпечатването на резултатите. Полезно би било изброеното дотук да се включи в независима част от Методическите инструкции на ЦИК. По този метод членовете на СИК ще се усещат готови да подкрепят с съответни насоки гласоподавателите, без да нарушават тайната на вота. Същевременно и гласуващите ще знаят, че ще могат да получат отговор на въпросите си от комисията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР