Текстът е препечатан от Дойче веле.Вече е ясно: за злополучния

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Вече е ясно: за злополучния
Коментари Харесай

Българинът се възмущава. Но продължава да търпи

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Вече е ясно: за злощастния ремонт в центъра на София ще заплащат и данъкоплатците. Столичната община е била глобена от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) с 5% финансова промяна по контракта с " Джи Пи Груп " за ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", оповестява " Сега ". Това значи, че 787 722 лева от направените разноски няма да бъдат обезпечени със средствата по Оперативна програма " Региони в напредък ", а ще бъдат за сметка на хората, които покорно заплащат налози. Сходна финансова промяна от 5% е наложена и върху плана за ремонта на площта към катедралата " Св. Александър Невски ". В този случай най-бедните европейски жители ще би трябвало да се " бръкнат " за още към 900 000 лева Но в най-корумпираната страна в Европейски Съюз тази вест не е изненада. Преди седмици стана ясно, че жителите ще заплащат и за далаверите с къщите за посетители.

Поредният парадокс

В случая с ремонта на столицата обаче не сме показали перлата в короната. А тя е следната: повода за глобата, наложена от Министерство на регионалното развитие, не са проблемите в осъществяването на ремонта (т.е. безобразно просрочените периоди, златните пейки и кошчета, " сензитивните плочки ", които би трябвало да стоят на сянка, " акулските перки " и пр.), а, забележете, ограничаващите, съгласно министерството, условия, избрани от общината. Например това: Столичната община, която оспорва глобата, е сметнала, че специалистите, осъществяващи надзор върху качеството на претендентите за поръчката, би трябвало да имат висше обучение в региона на инженерните науки или еквивалент; съгласно Министерство на регионалното развитие такова не е нужно.

На фона на всички проблеми с ремонта, които будят основателни подозрения за злоупотреби във възлагането на поръчките, министерството е намерило да се " хване " за " висшето обучение " на специалистите. Без да съм експерт, си мисля, че това " ограничаващо условие " е най-малкият проблем в проблема. Дори ще си разреша да позволи лаически, че " вишото " в тази ситуация не е ненужно. Да не се окаже, че неналичието му в действителност е била пречката, препънала нечии партийни приятели и заради това в този момент се поставя на масата А подозренията за далавери (освен случая със зам. кмета Крусев, който явно бе използван като " бушон " ) някой ще проверява ли? За тях кой ще заплаща? Изобщо дръж глобения, та удари санкциониращия.

Самата вест за глобата е брадясала. Оказва се, тя е била наложена още през март, а против решението на Министерство на регионалното развитие към този момент тече дело в Софийския административен съд, заведено от Столичната община. Общината води още две каузи против МРРБ; не е ясно какъв е предметът на делата, както и дали те не биха ощетили още веднъж данъкоплатците.

Ще повлияе ли това на локалните избори?

Изходът от делото за ремонта на ул. " Граф Игнатиев " едва ли ще окаже влияние върху локалните избори. То е планувано чак за 15 октомври. Макар да има данни, които демонстрират, че свадите " Апартаментгейт ", " къщи за посетители ", " по какъв начин граф Игнатиев и св. Александър Невски проплакаха от ремонта " и други са се отразили отрицателно върху твърдото ядро на ГЕРБ, партията на Бойко Борисов освен завоюва европейските избори, само че даже получи най-вече гласове в София на вота на 26 май.

Разбира се, локалните избори са от изцяло различен порядък. Политическата готовност освен на ръководещите, само че и на опозицията, респективно интензивността, би трябвало да бъдат надалеч по-големи от тези на евровота. Възможно е обаче в интерес на ГЕРБ да стартира да работи резултатът на имунизацията, получена след миналата тресчица. Нещо като това да не можеш да се разболееш наново от политическа чума... Не, не мисля, че пациентът е оздравял. Но, откакто партията на Борисов завоюва на 26 май, след най-тежките кавги в цялата ѝ история, дали през летните, ваканционни месеци, някой би обърнал изключително внимание на нова порция подозрения и/или разкрития за корупционни практики?

Да, България е най-корумпираната страна в Европейски Съюз, само че корупция има и във високо развити демократични страни. Там обаче нарушителите, с дребни изключения, си получават заслуженото. Според проучване на University of Illinois, Чикаго държи " палмата на корупцията " в Съединени американски щати. През последните 40 години там са наказани повече от 1500 души (политици, служители и др.), забъркани в политическа корупция.

А какво вършат съседите на България? Наред с другите си триумфи, румънската прокурорка Лаура Кьовеши през 2015 година " взе скалпа " на кмета на Букурещ (2008-2015) Сорин Опреску. Той бе задържан в дома си по обвинявания, че взимал подкупи.

Имайки поради поданическата политическа просвета, която като че ли е залегнала в гените на средностатистическия български жител, не бих се изненадал, в случай че следващият гейт бъде пренебрегнат от (значителна част от) гласоподавателите. Не е изключено оттук насетне разкритията да се губят в медийния звук и хората да ги пропущат около ушите си - тъй като или " не им се занимава ", или им е дотегнало да бъдат в ролята на политически Сизифовци. Последните кавги не преляха чашата на публичното самообладание. Дали една нова " солена фактура " за ремонта на столицата, сервирана на данъкоплатците, би нарушила примиренческото, овчедушно успокоение? Съмнявам се.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР