Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

...
Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
Коментари Харесай

Оптимизъм с предупредителни сигнали в бизнес наблюденията през лятото

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система.

Нови данни от Националния статистически институт (НСИ) тази седмица допълват към този момент отчетливите белези за утежняване на стопанската обстановка. След спада на износа на артикули през юни с 6,4% и свиването на индустриалното произвеждане с 3,6% на годишна основа, общият индикатор за бизнес климата през август регистрира спад с 3,1 пункта по отношение на равнището от юли и с 2,8 пункта по отношение на август на предходната година. Наблюденията на бизнес трендовете в индустрията, строителството, търговията и услугите (повече за бизнес наблюденията на Национален статистически институт тук) дават опция да се съпоставят субективните оценки на бизнесмените и мениджърите със статистическите данни за действителната стопанска интензивност и дружно с това разрешават краткосрочна прогноза за предстоящото държание на икономическите сътрудници в идните месеци. Резултатите от проучването разкриват няколко по-важни промени в индустрията и строителството:

– Балансът на оценките за сегашното бизнес положение на мениджърите в индустрията спада с 2,6 пункта за месец и със 7,5 пункта по отношение на август на 2018 година Стойността на индикатора за август е с 2,8 пункта по-ниска и от междинната за последните 24 месеца, а по отношение на достигнатото най-високо равнище през юни 2018 година спадът е 9,5 пункта. Индикаторът за упованията за бизнес положението в промишлеността през идващите шест месеца се усъвършенства с 0,7 пункта за месеца, само че е по-нисък с 0,7 пункта от предходната година и с повече от два пункта по отношение на междинната стойност за последните 24 месеца. В строителството салдото на оценките за настоящото положение спада с 2,9 пункта за месеца и 3,7 по отношение на август на предходната година, като е със 7,5 пункта по-нисък от исторически върховата стойност, регистрирана през юли 2018 година

– Несигурната икономическа среда още веднъж " изпревари " дефицита на работна мощ като фактор, объркващ активността на предприятията в индустрията. Исторически това е стабилно субективно усещане измежду бизнесмените, като за последните 15 години делът на тези, които смятат несигурната среда като фактор е приблизително с 30 процентни пункта по-висок от каузи на посочващите компликации при наемане на труд; разликата е надхвърляла 55 пункта в интервала на рецесията 2009-2010 година, и даже през 2007 година е близо 9 пункта. Рекордните равнища на претовареност в последните тримесечия ( за динамичността на пазара на труда тук) обаче за малко " изравниха " относителната значителност на тези фактори, като от есента на 2018 година разликата е малко над 1 прочие п. Едновременно с това, упованията за смяна в броя на заетите се утежняват - смяната по отношение на същия интервал на 2018 година е забележима и прекъсва интервала на позитивен баланс на знака, поддържан стабилно след втората половина на 2014 година

– В строителството картината наподобява радикално друга, което отразява и другите етапи в границите на цикъла за бранша. Недостигът на работна мощ е посочен като фактор, възпиращ активността, от 52,1% от интервюираните – най-висока стойност в историята на бизнес наблюденията въобще. За летния сезон делът на показалите този проблем е с към 7 процентни пункта по-висок от предишното лято. Балансът на упованията за придвижване на личния състав е близо 14 пункта, само че това въпреки всичко е по-ниска стойност от регистрирания рекорден " оптимизъм " от предходната пролет и лято. Тези чувства на бизнесмените евентуално отразяват подвижността на работната мощ с търсени умения в сектора, а и лицата без подготовка – и измежду двете групи отварянето на пазара на труда в страни от Европейски Съюз със доста по-високи номинални хонорари докара до осезателен напън върху българските работодатели. Делът на показалите общата неустановеност на икономическата среда в същото време спада до 39.1% – на най-ниска стойност от 2008 година Този оптимизъм може да се свърже и с динамичността на други индикатори, в това число осигуреността с поръчки, издадените нови позволения за градеж, кредитната интензивност на банковия бранш и така нататък

– Тримесечното бизнес наблюдаване разкрива високи стойности на натовареност както в индустрията, по този начин и в строителството. При строителните компании мениджърите декларират, че имат осигуреност с поръчки за идващите 8,3 месеца – исторически най-голям интервал. Натовареността на мощностите в промишлеността е 77% за последните 12 месеца, като в три от четирите тримесечия стойностите са рекордни за целия интервал от началото на провеждането на бизнес наблюденията.

Оценките и упованията на бизнесмените би трябвало да се преглеждат и в по-общия подтекст на динамичност от последните тримесечия, който се разказва и от най-малко още няколко икономически знака:

– Инвестиционната интензивност на нефинансовите предприятия пораства с релативно мудни темпове – 8,7% за второто тримесечие и 8,6% за първите шест месеца по отношение на съответните интервали на 2018 година В индустрията, където са ориентирани близо 1/3 от общите разноски за придобиване на дълготрайни материални активи, растежът за второто тримесечие е 18,1%. В строителството обаче за две следващи тримесечия се регистрира спад от към 5%. В далекосъобщенията и осведомителните технологии нарастването за второто тримесечие е над 39%, само че към момента делът на този бранш в общите вложения в действителния бранш е едвам към 4%.

– Данните за новоиздадените позволения за градеж не би трябвало да се преглеждат като единствен индикатор за предстояща строителна интензивност. Наистина, при жилищните здания площта в новите позволения за градеж нараства със 76% за последните 12 месеца до юни 2019 година по отношение на същия интервал доникъде на 2017 година, като в София растежът е 112%, в Пловдив – 60%, във Варна – 65% и така нататък Ако съпоставим стойностите с " дъното " на пазара в интервала 2012-2013 година, смяната е още по-голяма – повишаване от 3,3 пъти приблизително за страната, само че цели 12 пъти за София. Показателят за стартирани градежи на нови жилищни здания обаче пораства с по-бавни темпове –21,6% на годишна основа и 54% по отношение на същия 12-месечен интервал към средата на 2017 година за страната, и надлежно 33% и 87% за София. Също по този начин, в София съотношението " нови разрешения/започнати градежи " (измерени през РЗП в жилищните сгради) е 51% за последните 12 месеца до юни, при стойности към и над 60% за последните три години. Данните за показателя на строителна продукция също регистрират закъснение на годишния растеж при сградното строителство до 5,8% за юни и към 9% приблизително за първите шест месеца на годината – за съпоставяне, в Унгария показателят нараства с над 30% на годишна основа за този интервал.

Накрая следва се означи, че вътрешното търсене ще продължи да бъде поддържано от ускоряващия се растеж на заема за частния бранш. Към юли постоянният заем за нефинансовите предприятия нараства с 15,6% на годишна база (21% за заема над 5 години), а за ползване и покупка на жилище при семействата – надлежно с 13,1% и 18,2%. Улесненият достъп до финансиране ще поддържа в идващите тримесечия капиталовата интензивност като цяло и по-конкретно – покупките на недвижими парцели, както и дейностите, и продажбите на артикули с дълготрайна приложимост, обслужващи капиталовия и строителния развой.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР