Тексаски съдия спира държавните забрани за аборти в случаи на „спешни медицински състояния“, застрашаващи бременни пациентки

...
Съдия от Тексас издаде заповед късно в петък, с която
Коментари Харесай

Съдия от Тексас издаде заповед късно в петък, с която временно забрани на щата да прилага забраната си за аборт след около шест седмици бременност в случаите, когато животът или здравето на пациентката могат да бъдат застрашени от „спешно медицинско състояние“.

Окръжният съдия Джесика Мангръм реши, че законът е достатъчно двусмислен, за да затрудни жените да направят аборт, дори когато са изправени пред сериозни медицински усложнения.

Законът „създаде непосредствен риск, че лекарите ищци и други лекари в Тексас няма да имат друг избор, освен да забранят или забавят предоставянето на грижи за аборти на бременни лица в Тексас, за които абортът би предотвратил или облекчил риска от смърт или риск от тяхното здраве (включително тяхната плодовитост) поради страх от отговорност съгласно забраните за аборти в Тексас“, се казва в решението.

Демонстранти за правата на аборт присъстват на митинг в Капитолия на Тексас в Остин, Тексас, 14 май 2022 г. Демонстранти за правата на абортите присъстват на митинг в Капитолия на Тексас в Остин, Тексас, 14 май 2022 г. Ерик Гей/AP/ФАЙЛ

Заповедта идва, след като съдията изслуша няколкодневни показания миналия месец от жени, които казват, че тексаският закон ги е принудил да продължат с високорискови бременности.

Един ищец, Саманта Касиано, каза, че е била принудена да роди дъщеря си въпреки диагнозата аненцефалия, рядък вроден дефект, при който липсват части от черепа и мозъка на бебето. Детето на Касиано почина четири часа след раждането.

„Всичко, което можеше да направи, беше да се бори, за да се опита да си вземе въздух“, каза Касиано в съда. „Трябваше да гледам как дъщеря ми става от розова през червена до лилава.“

Адвокатите на щата твърдяха в съда, че вече има адекватно изключение в устава за животозастрашаващи бременности и обвиниха лекарите в неправилно тълкуване на закона.

Първият помощник-главен прокурор Брент Уебстър каза в изявление, че щатът е подал жалба, която „остава опитът на съдията на активист Остин да отмени законите за абортите в Тексас в очакване на решение от Върховния съд на Тексас“.

Dr. Остин Денард пристига в съда на окръг Травис на 20 юли 2023 г. в Остин, Тексас. class= Д-р Остин Денард пристига в съда на окръг Травис на 20 юли 2023 г. в Остин, Тексас. SUZANNE CORDEIRO/AFP/AFP чрез Getty Images

Тексас има един от най-строгите закони за абортите в страната и достъпът беше ограничен още повече след забележителното решение на Върховния съд на САЩ да отмени федералното право на аборт миналото лято. След решението на Върховния съд, задействащ закон в Тексас забрани всички аборти, освен тези, предназначени да защитят живота на майката. Преди решението Тексас забрани абортите през 2021 г. след шест седмици бременност.

Делото е заведено от Центъра за репродуктивни права от името на двама лекари и 13 жени, претърпели усложнения по време на бременност.

„Днешното решение трябва да попречи на други тексасци да претърпят немислимата травма, която претърпяха нашите ищци“, каза Нанси Нортъп, президент и главен изпълнителен директор на Центъра за репродуктивни права.

Изабел Чапман, Мишел Уотсън и Ая Еламруси от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР