Тежка вечер изкараха балканските лидери. Причина за това стана ситуацията

...
Тежка вечер изкараха балканските лидери. Причина за това стана ситуацията
Коментари Харесай

Напрегната вечер на горещия телефон: Борисов разговаря с Ергоган, Мицотакис и Пленкович

Тежка вечер изкараха балканските водачи. Причина за това стана обстановката бежанците, които Турция се закани да пусне към Европа поради неизпълнени задължения от страна на Европейски Съюз. Заплахата и за българските граници накара министър председателят Бойко Борисов да направи няколко незабавни телефонни диалога във вечерните часове на петъчния ден.

Борисов - Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с българския министър-председател, потвърдиха от пресслужбата на турския държавен глава. Разговорът главно е бил отдаден на рецесията в Сирия. Специално са били разисквани възможните последствията за района от развиването на последните събития. Част от диалога е бил отдаден на стъпките, които следва да бъдат подхванати във връзка със съдействието сред Турция и България, се показва в известието на пресслужбата на турския президент.

По-рано в петък за диалога беше оповестено от наша страна. Според държавната пресслужба пеэак двамата водачи е изяснено, че все още няма директна опасност за България. Борисов е бил безапелационен, че в тази обстановка нито Турция, нито която и друга страна не би следвало да бъде оставена да се оправя независимо и би трябвало да се окаже поддръжка. Премиерът е изразил убеденост, че България и Турция ще продължат и отсега нататък да работят дружно в полза на оправянето с рецесията в Сирия и на прекъсването на мигрантския поток и натиска. Той изразил дълбоки съболезнования за починалите турски бойци в сирийската провинция Идлиб и акцентира, че рецесията в Сирия има единствено спокойно политическо решение.

Борисов е определил като основно използването на съглашението Европейски Съюз - Турция. Според него е от извънредно значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Той е декларирал, че ще осведоми ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и водачите от Европейски Съюз за диалога с президента Ердоган и ще моли Европейски Съюз още по-сериозно да се заеме с решаването на рецесията по дипломатически път.

Борисов - Мицотакис

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, заяви пресслужбата на Министерския съвет. С оглед на ситуацията в Сирия и обстановката с мигрантите, министър председателят Борисов инициира диалога с гръцкия си сътрудник, с цел да могат двамата да обменят информация за ситуацията и да се съветват като положителни съседи и стратегически сътрудници, каквито са България и Гърция.

Министър-председателят Борисов и министър председателят Мицотакис се съгласиха, че проблемите в района може да се решат единствено с общи старания и разговор. " Сътрудничеството ни е ос на непоклатимост в Югоизточна Европа. Заедно работим за стабилността и просперитета освен на нашите две страни, само че и на целия район ", съобщи министър председателят Бойко Борисов. В рамките на диалога българският министър-председател акцентира, че България постоянно е упорствала за изчерпателен механизъм на Европейски Съюз за ръководството на миграцията.

Борисов - Пленкович

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разискаха ситуацията в Сирия, обстановката с мигрантите, както и сигурността на външните граници на Европейски Съюз в подтекста на заложените цели от актуалното Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестява пресслужбата на българското държавно управление.

В хода на диалога българският министър-председател означи, че единствено с непрекъснат разговор и общи старания може да бъде реализиран мир и сигурност в регионите, изправени през днешния ден пред съществени тествания и компликации.

Премиерът Борисов акцентира пред хърватския си сътрудник, че от години Турция всеки ден среща големи компликации поради обстановката, в която се намира. " Турция е наш комшия, съдружник в НАТО и наш основен сътрудник в региона на миграцията, сигурността и битката с тероризма, не би трябвало да бъде оставяна сама и без поддръжка ", означи министър-председателят Бойко Борисов пред премиера на Хърватия.

Борисов акцентира, че дипломацията и мирът би трябвало да останат водещи при решаването на проблемите в района. " Всички ние имаме интерес да изградим бъдеще, което се основава на непоклатимост, сигурност и разцвет ", посочи още Борисов пред Пленкович.

Тревога по границите

" Ситуацията с бежанците в Турция е тревожна, има интензивно придвижване на мигранти в посока България и Гърция, само че Министерство на вътрешните работи е мобилизирало задоволително запас по българо-гръцката граница, с цел да подсигурява сигурността на страната ", това разгласи в петък вътрешният министър Марин Маринов, който дружно с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов и началникът на Гранична полиция Светлан Кичиков инспектира региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Те ревизираха готовността на граничните служители на реда и жандармеристите да подхващат дейности при възможна бежанска вълна поради напрежението сред Турция и Сирия поради обстановката в Идлиб. На място беше ситуирано и водно оръдие.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР