Тежка телесна повреда и членство в престъпна организация - по

...
Тежка телесна повреда и членство в престъпна организация - по
Коментари Харесай

Задава ли се вълна от ляв тероризъм в Германия

Тежка телесна щета и участие в незаконна организация - по тези обвинявания студентката Лина Е. беше наказана на 5 години и 3 месеца отнемане от независимост от съда в Дрезден. Трима други обвинени също получиха присъди. Жертви на нападението са били четирима души, за които се твърди, че са неонацисти.

Описана е офанзивата против единия от въпросните четирима. Той бил брутално пребит, тъй като носел шапка с крайнодесни знаци и щял да остане „ белязан за цялостен живот ” от нанесените му рани. Това действие демонстрира до каква степен води нападателният антифашизъм, се споделяше в претекстовете към присъдата.

Все повече нападателни леви екстремисти

В собствен отчет от 2022 година Службата за отбрана на конституцията, която дава отговор за вътрешното разузнаване, отбелязва, че „ евентуалната заплаха от ляв екстремизъм в Германия остава висока “. Броят на готовите за принуждение леви екстремисти се е нараснал с към 700 души – сега като такива са регистрирани 10 300 души.

" Актовете на принуждение се правят планувано и целеустремено от дребни групи, които работят подмолно и професионално ", се споделя още в отчета. Данните сочат, че насилието е ориентирано в множеството случаи против полицията и отявлени десни екстремисти, само че също и против компании – най-вече в областта на недвижимите парцели. Климатичните митинги също са наранени от такива нападателни офанзиви.

Чисто статистически обаче закононарушенията, осъществени по лявоекстремистки подбуди, понижават – това демонстрират данните за записаните действия. През май 2023 е маркиран спад от 31% в случаите на политически стимулирано принуждение. То се е отнасяло обаче най-вече до закононарушения с агитационен темперамент и нанасяне на имуществени вреди. Броят на нанесените телесни повреди е намалял с към 9% по отношение на същия интервал на миналата година. Точно противоположната наклонност се следи при дясноексремистките закононарушения – там има нарастване с 16%.

Междувременно Службата за отбрана на конституцията установи " високо равнище на радикализация " измежду левите екстремисти, които са склонни към принуждение. Готовността за прибягване до принуждение е толкоз мощно изразена измежду някои членове на крайното ляво, " че те се отделят от останалата част на спектъра и правят свои лични, подробно планувани и постоянно извънредно брутални дейности в дребни групи ".

Ключовите места са Берлин, Хамбург и Лайпциг

Големите градове като Берлин, Хамбург и Лайпциг са разпознати като основни места за този вид набези. Лина Е., която получи ефикасна присъда, е точно от Лайпциг. Министърката на вътрешните работи на Германия Нанси Файзер разяснява решението с думите: " Не би трябвало да се разрешава тази серпантина на радикализация и принуждение да продължава ".

Демонстрация на леви екстремисти в Лайпциг в поддръжка на наказаната Лина Е.Снимка: Jan Woitas/dpa/picture alliance

Присъдите против Лина Е. и нейните съучастници провокираха голямо неодобрение в средите на левите екстремисти, установи още вътрешната министърка. Поради това органите на реда щели " да ги държат под око ". Властите били решени да подхващат също толкоз решителни дейности против левия екстремизъм, колкото и против десния екстремизъм или ислямския тероризъм.

Наближава ли моментът, когато ще се приказва за “ляв тероризъм ”?

Въпреки че броят на закононарушенията, осъществени от леви екстремисти, е намалял, Службата за отбрана на конституцията счита, че заплахата не трябва да се подценява. Председателят на службата Томас Халденванг съобщи: " Ако спиралата на радикализация продължи и действията станат все по-брутални и неконтролируеми, ще наближи моментът, в който ще би трябвало да се приказва и за ляв тероризъм ”.

Все по-честите и гневни митинги против климатичната политика от известно време са в полезрението на органите за сигурност. Според отчета на Службата за отбрана на конституцията левите екстремисти се пробват да показват дейностите си като законно средство за политически митинг, без значение че правят престъпни и насилствени действия.

Случаят с “Последно потомство ”

Гражданското непокорство сега трансформира характера си. Преднамерената, а от време на време и насилствена опозиция се слагат наедно с придвижванията за човешки и цивилен права, които ненасилствено стачкуват против систематични несправедливости. По времето, когато е писан въпросният разбор на Вътрешното разузнаване обаче, към момента нямаше постоянни улични блокади от групата радикални бранители на климата, наричащи се " Последно потомство ".

Членовете на “Последно потомство ”, които залепят ръце по уличната настилка и блокират придвижването, все по-често се озовават зад решетките. През май в цялата страна бяха осъществени обиски по съмнение в поддръжка на престъпно съдружие. Действията на полицията провокираха развълнуван спор за това дали строгостта е съизмерна с осъщественото.

Политологът Армин Пфал-Траугбер пази деятелите от “Последно потомство ” и счита, че не е редно те да бъдат упреквани в ляв екстремизъм. “Те не се съпротивляват при арест, не употребяват мощ против служителите на реда ”. Пфал-Траугбер обаче не е склонен с методите на техния митинг. По думите му фактът, че огромна част от популацията се е настроило против тях, сочи, че дейностите им са “стратегически неправилни. Според него „ в случай че недоволството против тях става все по-голямо, тази дребна група може да се радикализира от ден на ден и повече ”.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР