Тежък удар понесе медийният свят в САЩ, а и извън

...
Тежък удар понесе медийният свят в САЩ, а и извън
Коментари Харесай

Знакови американски медии съкратиха стотици служители

Тежък удар понесе медийният свят в Съединени американски щати, а и отвън него, откакто в границите на дни (или дори часове) три от най-известните медии зад Океана редуцираха стотици чиновници, оповестяват международните организации. Los Angeles Times и TIME оповестиха, че се постанова да създадат икономии, а Sports Illustrated непосредствено се запъти към преустановяване на активността.

Именно от знамето на американската спортна публицистика потегли най-новата вълна на съкращения. 70-годишното списание, което към този момент е на първо място онлайн платформа, разгласи, че освобождава всичките си чиновници. Това се случи, откакто компанията издател Arena Group загуби лиценза за марката, за който плащаше от 2019 година досега на друго сдружение.
 Данни: Ето по какъв начин обществените мрежи към този момент
Данни: Ето по какъв начин обществените мрежи към този момент " убиват " онлайн медиите

Време е за сериозна смяна в бизнес модела

През предходната година уеб сайтът Sports Illustrated, който в това време се превърнав общоприет всеобщ портал, беше разтресен от голям скандал, откакто стана ясно, че писани от AI ботове текстове са оповестени под измислени имена. Това докара до напускането на изпълнителния шеф на Arena Group Рос Левинсън.

Част от публицистите и останалите чиновници към този момент са освободени, други ще поддържат уеб страницата още няколко седмици.

Драматични бяха събитията и в най-голямата редакция на Западното крайбрежие - тази на LA Times. Вестникът, който е притежател на голям брой награди, се лиши от над 20% от екипа си. Без работа остават най-малко 115 публицисти. Цели отдели и значими кореспондентски бюра като това във Вашингтон са съвсем изцяло отстранени.
 Bild редуцира десетки публицисти поради AI
Най-тиражният вестник в Европа редуцира десетки публицисти поради AI

Медийната група желае да стане напълно цифрова

Това се случи макар митингите на публицистите и на техния синдикат. Собственикът - биотехнологичният милиардер доктор Патрик Сун-Шионг, отбрани решението си, като уточни, че изданието продължава да губи по 30-40 милиона $ на година - и то откакто той към този момент е вложил стотици милиони долари в медията.

Малко по-късно и медийната група към известното по целия свят списание TIME разгласи, че минимум 15% от публицистичните му чиновници ще бъдат освободени. Това са общо към 30 души и огромна част от тях са от изданието, ориентирано към младежите.

От известието до чиновниците на изпълнителния шеф Джесика Сибли се схваща, че TIME все още е на загуба.

Голямата издателска група Conde Nast също разгласи идното редуциране на към 300 чиновници и обединяването на две от известните си издания - GQ и Pitchfork.

Вече повече от 15 години медиите по света срещат компликации в прехода си към цифрово наличие. Създаването на усъвършенствано за търсачки или обществени мрежи наличие гълтам огромни запаси, а възвръщаемостта от тези инициативи се оказа прекомерно несигурна и подвластна от необявени промени в логаритмите.
 Гугъл предлага на топ медии бот, който написа вести
Гугъл предлага на топ медии бот, който написа вести

Демонстрацията е била " смущаваща "

Навлизането на генеративния изкуствен интелект даде опция за бързо и на ниска цена основаване на голямо количество наличие - със противоречиво качество, само че въпреки всичко задоволително задоволително, с цел да стартира да конкурира огромните професионални редакции в борбата за вниманието на аудиторията.

Така единствено в Съединени американски щати и единствено през 2023 година 2700 публицисти останаха без работа. По света обстановката е сходна или по-лоша.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР