Технологията позволява монтаж без тежки конструкции и без пробиване на

...
Технологията позволява монтаж без тежки конструкции и без пробиване на
Коментари Харесай

Самозалепващите фотоволтаици не се предават

Технологията разрешава монтаж без тежки структури и без продупчване на покривите

Традиционните покривни фотоволтаични панели могат скоро да бъдат изместени от по-леки, гъвкави и самозалепващи се слънчеви модули (снимка: CC0 Public Domain)

Идеята за самозалепващи фотоволтаици на покрива гостува на съвсем всеки конгрес или ревю, свързани с възобновима сила, към този момент повече от 12 години. Тя е в обращение непрекъснато и в научните среди. И въпреки че за толкоз време концепцията не съумя да набере скорост (а за същото време се разпространяваха други прагматични хрумвания като да вземем за пример отвесните двулицеви слънчеви панели), тя отхвърля да „ почине “.

Самозалепващите фотоволтаици са опция на класическите покривни слънчеви панели. Вместо да се инсталират върху носеща структура обаче, те се залепват непосредствено върху повърхността на покрива, сходно на лепенка пластир. Така се и създават – с леплив тил, затрупан с защитно фолио, което се обелва директно преди залепването на панела върху покрива. За разлика от класическите покривни фотоволтаици, самозалепващите модели са гъвкави – те са направени от огъващ се субстрат, върху който са „ отпечатани “ слънчевите кафези.

Предимства на самозалепващите слънчеви панели

Най-голямото преимущество на самозалепващите слънчеви панели е тяхното тегло: те са доста леки. Някои от производителите, които в последните години опитаха с сходен модел фотоволтаици, реализираха тегло от към 2,5 кг на квадратен метър. Това е доста по-леко оборудване от обичайните покривни слънчеви панели.

Липсата на носеща структура е друго преимущество. Освен, че не натоварва покрива с тегло, това значи и, че не се постанова пробиването на монтажни отвори в покрива. Окабеляването, което води създаденото електричество, също не изисква продупчване на покрива – то се „ спуска “ по кабелен канал, заобикалящ стрехите и навесите.

Поради обстоятелството, че са компактно прилепнали към покрива, лепящите слънчеви модули не страдат и от напора на ветровете.

Всичко това прави самозалепващите фотоволтаици привлекателни за притежателите на къщи – изключително на по-стари къщи, при които покривите градивно не са способни да поемат спомагателното натоварване от обичайните покривни слънчеви панели.

Достъпна слънчева сила

Амбицията на производителите на самозалепващи слънчеви панели е да създадат фотоволтаиката по-достъпна. Дори и тези притежатели на парцели, чиито покриви не са годни за слагане на твърдите, правоъгълни слънчеви панели, могат да се снабдят с фотоволтаична апаратура.

Интересна детайлност е, че измежду производителите на самозалепващи слънчеви модули има както компании за фотоволтаика, по този начин и фирми-производители на покривни хидроизолации и други покривни съставни елементи. Това, в действителност, не е чак толкоз необичайно. Все отново лепящите слънчеви панели се слагат напряко върху битумни „ керемиди “ или даже непосредствено върху хидроизолацията. А тази детайлност значи, че всеки покрив може да се снабди с фотоволтаик – с или без поправки.

Производителност и куп незнайни

Производителността на самозалепващите фотоволтаици, съгласно формалните данни, би трябвало да може да съперничи на тази на добре познатите покривни панели. Тя варира от към 18% до 20-22%, съгласно известията на производителите.

Отвъд това обаче има редица въпроси, които не намират явен отговор – или най-малко не постоянно. Например, какво се случва с лепилото, когато слънцето напече и самозалепващият панел се нагрее мощно? Някои от производителите показват, че слънчевите „ лепенки “ могат и да се отлепват с нагряване към 90 градуса Целзий. Подобна температура обаче може да бъде достигната и от нагряването под слънчевите лъчи.

Не е изключително ясно и каква е дълготрайността на панелите, изключително като се има поради неналичието на проветрение.

Оскъдна е и информацията по какъв начин се отразяват неравностите по покрива върху работата на самозалепващия фотоволтаичен модул. Повечето производители акцентират, че панелите прилепват добре и се задържат даже върху покриви, които не са напълно гладки. Дали обаче неравностите пораждат структурни промени и дали това води до смяна в успеваемостта – е въпрос, който не се разисква интензивно.

На покрива, само че не на къщата

Независимо от преимуществата на гъвкавите, самозалепващи се слънчеви панели досега ползата към тях не е повишен фрапантно.

И въпреки всичко производители и учени не престават да работят по концепцията. Свои разработки в тази област имат, да вземем за пример, Университетът в Станфорд и Институтът за слънчева сила „ Фраунхофер “. През 2021 година сингапурска компания на име Maxeon Solar Technologies влезе в заглавията на профилираните медии със своите самозалепващи се „ безрамкови, тънки, леки и комфортни слънчеви панели с успеваемост и продуктивност като общоприетите “.
още по темата
Редица други компании също стартирана своите оферти, като най-наскоро, при започване на този месец, сходно предложение пристигна от френската компания за покриви и покривни изолации Iko. Нейната разработка е с тегло 2,5 кг. на квадратен метър и 18,3% успеваемост.

И до момента в който учени и компании се пробват да убедят притежателите на къщи да се възползват от новата технология, тя по натурален път откри място на различен тип покриви. Оказа се, че самозалепващите слънчеви панели се харесват и търсят от притежателите на каравани и кемпери, здания с фасади с извивки и колони и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР