Технология, която позволява промени на гени в човешки ембриони, е

...
Технология, която позволява промени на гени в човешки ембриони, е
Коментари Харесай

В САЩ използват технология за промяна на гени в ембриони

Технология, която разрешава промени на гени в човешки ембриони, е била потребление за първи път в Съединени американски щати. Това разгласи Орегонският университет за здраве и просвета в Портланд, който е провел проучване в региона, предава БНР. Смята се, че то е пионерско по повод както на броя ембриони, с които са извършени опити, по този начин и поради това, че е демонстрирало, че е допустимо безвредно и ефикасно да бъдат поправени дефектни гени, причиняващи наследствени заболявания. На нито един от ембрионите не е било разрешено да се развие за повече от няколко дни, прецизира изданието " Текнолъджи ривю ", което първо заяви новината за тестванията. Очаква се резултатите от тях скоро да бъдат оповестени и в теоретичен вестник, посочи представителят на университета Ерик Робинсън.

Изследването е било отпред със Сухрат Миталипов, който оглавява Центъра по ембрионална клетъчна и генна терапия към университета. То е употребило технология, която е известна като КРИСПР и основаването й разреши смяната на гени бързо и дейно. КРИСПР работи като тип молекулярни ножици, които изборно могат да отстранен нежелани елементи от генома и да ги заменят с новo ДНК, изяснява Ройтерс. Учени в Китай към този момент са разгласили сходни изследвания, само че не с безапелационни резултати.

Някои страни към този момент подписаха спогодба, която не разрешава сходни практики поради страхове, че могат да бъдат употребявани за основаването на така наречен дизайнерски бебета. През декември 2015 година учени и експерти в региона на етиката организираха интернационална среща в американската Национална академия на науките във Вашингтон. Тогава те оповестиха, че би било безконтролно да се употребява технология за смяна на гени за лечебни цели, в това число при генетични болести, до момента в който не бъдат потвърдени сигурността и успеваемостта й. По-рано тази година обаче Национална академия на науките и Националната академия по медицина в Съединени американски щати обявиха, че научният напредък трансформира генетичните промени в репродуктивните кафези при индивида реалистична опция, която заслужава съществено обсъждане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР